hren

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra"
Tijekom jučerašnjeg dana stigla je jača promjena vremena koja će potrajati do ponedjeljka. Na Jadranu će padati kiša, na krajnjem jugu prema večeri moguće i obilnija. U kopnenim predjelima većinom snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Snijega nošenog burom bit će i ponegdje uz obalu, a u unutrašnjosti Dalmacije moguća je kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.

Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, u gorju na udare i jak. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, dok će na jugu bura popodne prolazno okrenuti na umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od -1 do 2, a duž obale i na otocima između 6 i 11 °C.

Narančasti Meteoalarm

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje narančastog stupnja pripravnosti koje se odnosi na vrlo jaku buru, pa se u Dalmaciji očekuju udari od 65 do 100 kilometara na sat.

Problema zbog bure najviše će biti za pomorce.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Problemi u prometu

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3) i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti LC58017 Križišće-Kraljevica te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, vozi se uz ograničenje brzine.

Snijeg mjestimice pada u Lici i Gorskom kotaru. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema. Detaljan grafički prikaz cesta sa zimskim uvjetima nalazi se na našoj interaktivnoj karti.

Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su:

– DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca);
– DC37 kroz Glinu (obilazak je ulicama grada Gline);
– ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je ŽC3274 Palanjek-Mahovo);
– ŽC3156 Žažina-Mala Gorica;
– ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Oborovo. Obilazak je preko Sesvetskog Kraljevca i Otoka Svibovskog;
– ŽC5146 Kosinjski most-Lipovo Polje;
– LC33134 u mjestu Rausovac. Obilazak: LC33127 Selište Kostajničko-Hrvatska Kostajnica i obratno;
– LC67207 Vrgorac-Orah;
– LC67209 Veliki Prolog-Draževitići.

Vozi se otežano (oštećenja uzrokovana potresom i odroni):
– na mostu Brest kod Petrinje (uz ograničenje brzine od 30 km/h) ili obilazno: Žažina-Sisak-Mošćenica-Petrinja i obrnuto;
– na državnoj cesti DC3 u mjestu Dubravci;
– na županijskoj cesti ŽC3232 Majske Poljane-Glina na mostu preko rijeke Maje dopušten je promet vozilima do 3,5 tone.

Vozi se otežano i na drugim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Pozivamo vozače da prate upute nadležnih službi.

Za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Privremeno se ukida sustav propusnica za cijelu Hrvatsku pa policija ukida i kontrolne punktove među županijama.

A1 Zagreb-Split-Ploče:
– do 20.1.2021.god. svakim danom osim nedjeljom, od 08:00 do 16:00 sati, zbog izvanrednih prijevoza, višekratno i kratkotrajno će se prekidati promet u zoni čvora Žuta Lokva.

Krčki most (DC102):
– vozi se naizmjence, uz ograničenje brzine od 30 km/h (radovi između 1.+700 km i 2.+500 km, do 1.ožujka 2021.)

Istarski ipsilon (radovi):
– između čvorova Cerovlje i Vranja (A8) vozi se uz privremenu regulaciju prometa te uz ograničenja: dionica čvor Cerovlje-čvor Lupoglav zabrana za vozila šira od 3,00 m;
– dionica čvor Lupoglav-čvor Vranja u smjeru Rijeke zabrana za sve izvanredne prijevoze;
– dionica čvor Vranja-čvor Lupoglav u smjeru Istre zabrana za sva vozila šira od 3,00 m.

Zatvorene su državne ceste:
– DC2 Osijek-Bizovac (15. ožujka 2021.);
– DC6 Stative-Borlin (12. travnja.2021.god.);
– DC8 kod Ploča na dionici Baćina-Čeveljuša (veljača 2021.);
– DC38 u Požegi (od 07:00 do 17:00 sati do 28. veljače 2021.);
– DC70 Omiš (DC8)-Naklice-Gata-čvor Blato na Cetini (A1), od tvornice Galeb do raskrižja za Zakučac (između 09:00 i 11:00 sati te 17:00 i 19:00 sati u trajanju do 30 minuta);
– DC544 u mjestu Bolč (31.1.2021.).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij