Ministar obrane Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovat će danas na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Kao jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija iz Domovinskog rata, označila je prekretnicu u njegovom tijeku te je u njoj neprijatelj doživio prvi veći poraz. Pokazala je spremnost, organiziranost, odlučnost i sposobnost Oružanih snaga Hrvatske za vođenje oslobodilačkih akcija. Operacija je započela 22. siječnja te je izvedena u potpunoj tajnosti pod kodnim imenom „Gusar“.

Operacijom je oslobođen okupirani teritorij, postignut je cilj prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, a u narednom je razdoblju napravljen pontonski most koji je omogućavao prometovanje Novskim ždrilom dok se gradio novi Maslenički most.

Program obilježavanja na području Zadarske županije odvijat će se sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite u izmijenjenom obliku. Predstavnici udruga veteranskih ratnih postrojbi, civilnih i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova i općina s područja na kojem se odvijala VRO Maslenica, pojedinačno će odavati počast na mjestima stradanja hrvatskih branitelja na lokacijama u zaleđu Zadarske županije tijekom obilježavanja ovogodišnje obljetnice VRO Maslenica u vlastitoj organizaciji, poštujući propisane epidemiološke mjere,

Program će započeti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje na Gradskom groblju Zadar, nakon kojeg će uslijediti polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju 3. bojne „Imotski sokolovi“, 4. gardijske brigade „Pauci“ u ulici Ante Starčevića u Zadru. Slijedi prigodni program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima-Kocke i Sveta misa za Domovinu u katedrali svete Stošije nakon čega će se položiti vijenci na spomen obilježjima 3. Gardijske brigade „Kune“ u Kašiću, 4. gardijske brigade „Pauci“ u Islamu Latinskom, uz otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću, te kod Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93. kod Masleničkog mosta.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada