INICIJATIVA POJEDINIH GRADOVA I OPĆINA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Osim što su se brojni Kaštelani već istog dana kada je Banovinu pogodio katastrofalni potres, uključili u prikupljanje i distribuciju pomoći tamošnjem stanovništvu, a nadležni u Gradu donijeli odluku o uplati 150 tisuća kuna na zajednički račun za pomoć, Grad Kaštela ovih se dana pridružio  i inicijativi pojedinih gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, kojom će stanovništvu nastradalog područja pomoći u obnovi domova.

- Odlučili smo da svaki grad ili općina, koji su se pridružili inicijativi, obnovimo uništeni dom jednoj od tamošnjih obitelji. Obišli smo teren, razgovarali s nadležnima i građanima, stanje je iznimno loše i jednostavno, naša im pomoć treba. Kojoj obitelji ćemo konkretno pomoći i na kojem području, je li to u Sisku, Glini, Petrinji ili Hrvatskoj Kostajnici, odluku ćemo donijeti naknadno, prema preporukama onih koji s građanima rade direktno na terenu. Jedino smo izrazili želju da to bude obitelj s djecom, kojoj treba adekvatan i trajan dom, a koja teret obnove ne može sama iznijeti – kratko nam je u srijedu navečer po povratku iz Petrinje kazao kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Uz kaštelanskog gradonačelnika Petrinju su u utorak posjetili i župan Blaženko Boban, gradonačelnici Solina Dalibor Ninčević i Makarske Jure Brkan te načelnik Podstrane Mladen Bartulović. A osim njih inicijativi za obnovu domova priključili su se i i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Predstavnici inicijative iz Splitsko-dalmatinske županije u Petrinji su, osim obilaska terena, održali i sastanak s načelnikom Stožera, ministrom Tomislavom Medvedom te državnom tajnicom za demografiju i mlade Željkom Josić.

- Župan Boban obratio se Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade na koji bi način Splitsko-dalmatinska županija mogla pomoći u potresu pogođenom području. On je svjestan da je ovo područje u demografskom smislu uništeno, već kao posljedica rata  a sada je i potres  dao svoj dodatni pečat. Sama inicijativa je hvalevrijedna, a naglašavam da će Splitsko-dalmatinska županija obnoviti i jednu školu koja je na ovom području jako bitna – kazala je Josić.

Na sastanku u Petrinji također je dogovoreno  da se ovog ljeta, u dva navrata po sedam dana,  50 djece  sa područja Sisačko-moslavačke županije ugosti u kampu Crvenog križa Splitsko dalmatinske županije u općini Okrug. Splitsko dalmatinska županija organizirat će im i prijevoz  i smještaj.

Foto: SDŽ


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij