hren

Najjači udar juga zabilježen je na meteorološkoj postaji Marjan u Splitu

Najavljena promjena vremena stigla je u subotu poslijepodne i u Dalmaciju, a nepovoljni vremenski uvjeti nastavit će se i tijekom nedjelje. Prema prognozi DHMZ-a očekuje nas promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, često s kišom koja će lokalno biti i obilna a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Temperature će se kretati uglavnom između 11 i 15 stupnjeva.

Uz kišu, probleme će stvarati jako i olujno jugo koje će od sredine dana okretati na sjevernom dijelu na umjerenu buru s olujni udarima duž obale i sjeverozapadnjak na otvorenom moru, dok će na krajnjem jugu Dalmacije jugo malo oslabjeti i popodne okrenuti na južni i jugozapadni vjetar.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a koji navodi da bi najjači udari juga trebali biti 65 do 95km/h.

Najjači udar juga zabilježen je na meteorološkoj postaji Marjan u Splitu i iznosio je 101km/h.

Prekidi u pomorskom prometu

Zbog jakog juga u prekidu su trajektne linije: Sobra-Prapratno, Sumartin-Makarska,
brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ i katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split.

Brodska linija Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik plovit će bez pristajanja u Prvić Luku.

Trajektna linija Trogir-Drvenik Veli -Drvenik Mali isploviti će u 10.00 sati na relaciji Trogir-Drvenik Veli,bez uplova u Drvenik Mali.

Stanje na cestama: Vjetar, kiša, snijeg i led

Otežano se vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u ostatku zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, na pojedinim cestama u Gorskom kotaru, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Lici .

Središnja i sjeverozapadna Hrvatska:
-DC1 Macelj-Đurmanec-Sveti Križ Začretje-Žeinci,
-DC35 Očura-Švaljkovec,
-DC74 Đurmanec-Bednja,
-DC207 Hum na Sutli-Đurmanec,
-DC434 Bobovje-Mihaljekov Jarak.

Gorski kotar:
-DC3 Zdihovo-Stubica-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica,
-DC32 Prezid-Delnice,
-DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
-DC203 Brod na Kupi-Delnice,
-DC305 Parg-Čabar,
-DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
-županijske ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.

Lika:
DC42 Poljanak,
DC218 Donji Lapac-Bjelopolje.

Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) brzom cestom Draga-Šmrika (A7), Jadranskom magistralom (DC8) između Bakra i Senja, lokalnom cestom Križišće-Kraljevica (LC58107), državnom cestom Vaganac-Borje (DC1), državnom cestom Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo (DC317).

Zbog snijega i leda za sav je promet zatvorena državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Vozi se otežano na prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Pozivamo vozače da prate upute nadležnih službi.

Foto: Leonardo Della Vega
Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij