hren
 
One ljetuju na Jadranu s knjigom u ruci, a naši će školarci umjesto na more i s knjigom na trajekt, krenuti u zagušljive učionice/Feđa KLARIĆZAGREB - Nova školska godina 2004./2005. u cijeloj će Hrvatskoj početi, u skladu s novim školskim kalendarom, u srijedu 1. rujna, dakle prvi put u Hrvatskoj dan početka nastave neće biti ponedjeljak. Unatoč priželjkivanjima i zahtjevima za pomakom početka školske godine, osobito stanovnika priobalnih područja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta decidirano se odlučilo držati novog školskog kalendara i, kako to često vole naglasiti, slične europske prakse.

- Nema nikakvih zapreka da školska godina počne u cijeloj zemlji 1.rujna i Ministarstvo od toga datuma neće odstupiti. Zasad sve pripreme u većini škola teku normalno, a nema problema ni s udžbenicima - prenosi Danijela Grizelj, glasnogovornica Ministarstva.
Novim kalendarom učenicima će ubuduće biti omogućeno da svakih mjesec i pol ili dva imaju stanku, odnosno kraće ili nešto duže praznike. No, takvu europsku praksu dio javnosti drži neprimjerenom hrvatskim prilikama.
- Novi je kalendar pedagoški neopravdan. Naš će sindikat već početkom školske godine predložiti njegove izmjene na način da svaka regija, u skladu sa svojim specifičnostima i satnicom, može preraspodijeliti datum početka ili kraja nastave - ističe Andrija Puljević, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji se među rijetkima usprotivio novom kalendaru.
Kako ističe, njime će osobito biti pogođeni učenici u Dalmaciji, a u Sindikatu drže da bi za to područje najprimjereniji datum početka nastave bio oko 15. rujna. "Novi je kalendar izravan udarac hrvatskom turističkom gospodarstvu, a moramo voditi računa da će se svake godine sezona produžavati", dodaje Puljević, upozoravajući kako će na tom području rani početak školske godine štetiti i djeci i roditeljima. Djeca će se, kaže, gurati u zagušljivim učionicama, nerijetko bez klimatizacije, zbog još uvijek nazočnosti većeg broja gostiju, pažnja će im biti disperzirana, a teško je očekivati od roditelja da će odbiti nekog gosta kako bi se kvalitetnije posvetili pripremi djeteta za školu. "Bez obzira na tradiciju u Europi, postoji hrvatska pedagoška praksa i o njoj treba voditi računa", kaže Puljević.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul