hren

Iako je Velika subota vrijeme koje vjernici provode u molitvi, ali i prepremama za blagdan Uskrsa,  djelatnici tri medicinska tima, iz tri ordinacije obiteljske medicine, u prostorima Doma zdravlja u Kaštel Sućurcu imali su pune ruke posla, kako bi cijepili 190 naručenih pacijenata, uglavnom starije životne dobi i kroničnih bolesnika.

Ovog dana timovi liječnika obiteljske medicine dr. Dragice Čavka – Divković, dr. Irene Olujić i dr. Ilka Tranfića cijepili su svoje pacijente cjepivom Moderne. Uz Pfizerovo i AstraZenecino, treće cjepivo koje je u upotrebi u Hrvatskoj, ali kako smo se uvjerili, ono o kojem građani najmanje znaju.

- Koje je ovo cjepivo? Što se o njemu zna – pitao je jedan Kaštelanin liječnike.

- Ovo se cjepivo proizvodi u Švicarskoj i djeluje na istom principu kao Pfizer. Druga doza daje se nakon šest tjedana – pokušao mu je na najjednostavniji način objasniti dr. Tranfić.

Upravo zbog nedostatka informacija u medijima o ovom cjepivu, odnosno nepostojanja nekih izvanrednih stanja o kojima bi se izvještavalo, dio pacijenata nije imao previše povjerenja pa su, kako smo mogli čuti, neki i odustali od dolaska na cijepljenje, dok ne stigne „poznatije“ Pfizerovo cjepivo. No, ipak, njihovo odustajanje otvorilo je mogućnost drugima da se cijepe. 

- Ma jedva sam dočekala da me dođe red. Mislim da su sva cjepiva ista i važno se cijepiti – kratko nam je rekla jedna starija stanovnica Kaštel Novog.

Ove subote, zbog kiše i južine, red ispred Doma zdravlja nije bio veliki jer su pacijenti čekali uglavniom unutar čekaonice. Iako liječnici naručuju pacijente u točno određeno vrijeme, mnogi dođu ranije, neki i zakasne, neki dođu u pratnji pa je na „čekanju“, uvijek veći broj građana.

U samom prostoru gdje se cijepljenje vrši, sve ide ko na traci. Sestre u posebnoj prostoriji pripremaju doze cjepiva. Netko sjedne, netko želi da mu se to obavi što prije pa stoje na nogama. Liječnici i sestre, ako je suditi prema izjavama građana, imaju lagane ruke, a igle su tanke pa boli pri ubodu i nema. Posebno se pazi da pacijenti nakon cijepljenja ostanu pod nadzorom 15 do 20 minuta, u slučaju nekakve alergijske reakcije na cjepivo.

- Našim timovima ovo je četvrta subota da cijepimo građane, dok su preostala tri tima cijepila tijekom tri subote i do sada nismo zabilježili niti jednu alergijsku reakciju, koja bi trebala stručnu pomoć – kazala nam je dr. Irena Olujić, a za sve skeptike prema Moderninom cjepivo nadodala je kako do sada, među njihovim pacijentima nije bilo posebnih nuspojava od ovog cjepiva iako teže nuspojave nisu zabilježene ni kod primitka drugih cjepiva.

- Kažemo našim pacijentima da obavijeste ako imaju nuspojave tijekom narednih dana, za to postoji i posebna aplikacija, kako bi se mogli zabilježiti i evidentirati. No kod dijela pacijenata su te nuspojave tako male da se niti ne javljaju, a do sada smo zabilježili uglavnom bol na mjestu uboda, manje bolove ruke, kratkotrajnu zimicu, nešto povišenu temperaturu. Rekli bismo slično kao nuspojave na cjepivo protiv gripe i slično – ustvrdila je dr. Čavka – Divković.

Tijekom sedam subota cijepljenja ova tri tima, kao i timovi iz ordinacija dr. Silvije Maslov Kružičević, dr. Marije Pleština - Barišić i dr. Ljubice Pavelin, cijepili su oko 1200 Kaštelana ili u prosjeku oko 150 pacijenata po danu.

Za cijepljenje na ovakav način, na zajedničkom punktu, odlučili su se uglavnom zbog nemogućnosti organizacije cijepljenja u svojim ordinacijama ili neadekvatnog prostora, kao što je u ambulanti u Kaštel Gomilici. Svi cijepe onoliko građana koliko doza cjepiva stigne na njihove adrese.

Osim na punktu za cijepljenje u Kaštel Sućurcu, Kaštelani se cijepe i u pojedinim ordinacijama liječnika obiteljske medicine, koji su cijepljenje mogli organizirati na takav način, a dio Kaštelana do sada se cijepio i u splitskoj Areni. No, o kolikom se točno broju cijepljenih građana Kaštela radi, još nismo mogli utvrditi, ali prema svemu sudeći nedovoljno i svi se nadaju da će se taj broj uskoro značajno povećati.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij