hren
 

Iako se zbog novog Zakona o prometu očekuje povećana potražnja za taksijem, taksisti i ne pomišljaju na smanjenje astronomskih cijena.
Premda je u prošli petak i subotu navečer u Splitu bilo gotovo nemoguće dobiti slobodan taksi, budući da su zbog pojačanih policijskih kontrola na ulicama i rigoroznih odredbi novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama gotovo svi razvozili kućama mladiće i djevojke "pod gasom", predsjednik splitskog taksiudruženja Željko Josipović tvrdi da promet - nije porastao. Čak i da jest, kaže, na osnovi povećanog broja vožnji tijekom samo jednog ljetnog vikenda ne mogu se izvoditi nikakvi zaključci, budući da stara istina ostaje - Splićani se jednostavno ne voze taksijem, zovu ga samo u krajnjoj nuždi. Stoga se, dodaje Josipović, ni ne razmišlja o smanjenju cijena koje većina tih istih građana smatra astronomskim.

— Splitski taksisti deset mjeseci godišnje gotovo da i nemaju posla, nešto se zaradi tek u ova dva ljetna mjeseca, a i pored toga imamo vjerojatno najmanje cijene u Hrvatskoj, daleko manje nego, primjerice, Zagreb ili Varaždin. Pored toga, Split je vjerojatno jedini grad u kojem noćna vožnja ili vožnja vikendom nije dvadeset ili trideset posto skuplja — tvrdi Josipović.
Malo istraživanje koje je provela Slobodna pokazuje da splitski taksisti u hrvatskim okvirima doista spadaju među jeftinije, no i da se cijene njihovih kolega ni u jednoj susjednoj državi ne mogu usporediti s hrvatskima. Građani i gosti Beograda, Sarajeva i Budimpešte, pa čak i znatno skuplje Ljubljane, naime, taksijem se voze za polovicu ili čak trećinu hrvatskih cijena, što mogu zahvaliti ponajprije uvođenju konkurencije među taksistima i razbijanju svih monopola. Šef udruženja splitskih taksista, s druge strane, smatra da takav potez u Splitu ne bi donio praktično nikakvu korist, jer ni 75 registriranih taksista nema dovoljno posla: radi se, kaže, o manjem gradu, gdje nema previše restorana, kina, kazališta ili sportskih priredbi, a da se ne govori o veleposlanstvima, konzulatima i predstavništvima velikih tvrtki. Upravo stoga u Zagrebu i postoji više od tisuću taksista, odnosno jedan na manje od tisuću stanovnika, dok ih je u Splitu jedan na više od dvije i pol tisuće. Čak ni blaga splitska klima taksistima ne odgovara jer, kaže Josipović, "zbog nje se više ljudi odluči šetati umjesto nazvati 970".
— Osim toga, sve relacije u Splitu su u krugu nekoliko četvornih kilometara, a ako je netko spreman izići vani i potrošiti nekoliko stotina kuna, valjda može izdvojiti i pedesetak kuna za siguran i brz povratak kući — zaključuje Josipović, koji je pozvao građane da prijevoz pozivaju isključivo na broj telefona 970. Uvjeti su poznati: besplatan dolazak, 18 kuna za start i devet kuna po prijeđenom kilometru, što bi značilo da se za jednu prosječnu splitsku vožnju - recimo, od Svetog Frane do Duilova - treba platiti punih stotinu kuna, što je otprilike ravno iznosu autobusne karte od Splita do Karlovca! Usput rečeno, taksi je pritom mogao potrošiti najviše litru goriva!


Tri puta skuplji od Sarajeva

SPLIT: 18 kuna start, 9 kuna po kilometru

ZAGREB: 25 kuna start, 7 kuna po kilometru, noću, nedjeljom i praznikom 20 posto više

RIJEKA: 30 kuna start (u cijenu je uključena vožnja do 4,5 kilometra), 7,5 kuna svaki sljedeći kilometar, noću, nedjeljom i praznikom 20 posto skuplje

VARAŽDIN: 30 kuna start, 7 kuna po kilometru, noću, nedjeljom i praznikom 30 posto skuplje

SARAJEVO: 1 KM (oko 4 kune) start, svaki sljedeći kilometar 1 KM

BEOGRAD: 25 din start, 21 do 42 dinara kilometar, ovisno o dobu dana (10 din = 1 kn)

LJUBLJANA: oko 0,9 eura start, 0,8 eura po kilometru

BUDIMPEŠTA: 240 Ft + 60 FT po osobi za I. zonu, 5200 Ft II. zona, 5600 Ft III. zona i 6800 Ft IV. zona grada (100 Ft = 3 kn)

Više: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij