hren
 
Nakon što je između Grada Kaštela i vlasnika ribarskih brodova i ribarskih koča dogovoreno privremeno rješenje prema kojemu ribari mogu vršiti sidrenje, te obavljati iskrcaj i pretovar ribe u bivšem rezalištu „Brodospasa“ u Kaštel Sućurcu, te nakon što se sa ovakvim rješenjem složilo Ministarstvo, Ceh ribara, Županija splitsko-dalmatinska, Lučka uprava Split i Cemex Dalmacijacement.

Zajedničkim dogovorom odlučeno je kako će tijekom slijedećih pet, šest godina bivše “Brodospasovo” rezalište postati glavni punkt za ribarske koće sa područja čitave Dalmacije.

Privremeno rješenje

Prema riječima Branka Grgića, ravnatelja Lučke uprave Split, ova ribarska luka sa pristaništem, koja će donijeti golemo olakšanje velikom broju kočara sa područja Dalmacije, a koji će se sada moći legalno vezivati i pretovarivati ribu na za to predviđenom mjestu, biti će samo privremeno rješenje kako bi se zadovoljili trenutni zahtjevi ribara.

„Glavno privezište za ribarske koče sa područja čitave Dalmacije svečano će biti otvoreno tijekom veljače u bivšem Brodospasovom rezalištu na Brižinama u Kaštel Sućurcu“

Naime, u skoroj budućnosti se na ovom području planira izgradnja velike i potpuno opremljene ribarske luke koja bi se trebala nalaziti na prostoru između Vranjica i Solina, što je već i predviđeno prostornim planom Splitsko dalmatinske županije, a planira se, kao što je već i najavljeno, izgradnja ribarske luke i u Komiži.

Videonadzor ribarske luke

Ipak, iako će bivše “Brodospasovo” rezalište postati samo privremeno utočište za ribarske koće dok se ne izgrade nove ribarske luke, država je iz proračuna za uređenje ove luke izdvojila oko tri milijuna kuna, koje je Lučka uprava Split uložila u izradu pristupne ceste kojom će se i teški kamioni hladnjače moći kretati bez ograničenja, uređena je i riva, te je postavljen videonadzor čitavog novouređenog područja.

Brigu o prvim legalnim vezovima za ribarske brodove i koče na splitsko-dalmatinskom području preuzeti će splitska Lučka uprava, čiji je ravnatelj Branko Grgić iznimno zadovoljan ovakvim rješenjem koje je došlo na inicijativu Ceha ribara, te uz prijedlog Grada Kaštela.

Sućurani će se napokon riješiti kočarica

Prema riječima Tonča Šiškova, dogradonačelnika Grada Kaštela, ovakvo rješenje je inicirano od strane kaštelanske vlasti, koja je posljednjih nekoliko godina suočena sa ribarskom flotom koja nelegalno okupira rivu, tj. mul u Kaštel Sućurcu, gdje na istom mjestu deset do petnaest kočarica svaki dan vrši pretovar ribe u hladnjače.

Osim toga, višetonske hladnjače svakodnevno ulaze u Kaštel Sućurac i uništavaju sućuračke ulice u starom dijelu mjesta, pri tome ne poštuju ni zabranu prometovanja starom kaštelanskom cestom za vozila teža od sedam tona, a pretovar ribe se vrši na sućuračkom mulu pri čemu dolazi do popratnih probleme kao što su urušavanje obale, zagađenje mora, intenzivan miris, sakupljanje galebova i stvaranje buke.

Kaštelani su zadovoljni ovakvim rješenjem jer u bivšem „Brodospasovom“ rezalištu postoji mogućnost za privez oko stotinjak brodova za iskrcaj ribe, te će ovo biti idealno rješenje za ribare koji su se do sada snalazili kako znaju, a najveće su probleme stvarali upravo Sućuranima.

Bivše rezalište je bolje od Vranjica

Tonči Božanić, predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjeljstvo konstantno je u svezi rješavanja problema sa ribarskim brodovima i pretovarom ribe koji postoji već duže vrijeme na nivou cijele obale pregovarao sa predstavnicima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, što je napokon i urodilo nekim rješenjima.

I on ističe kako je zadovoljan ovim novim ribarskim privezištem, koje se nalazi između bivše vojarne i tvrtke “Cemex-Dalmacijacement”, koja je bila vlasnik koncesije za ovaj prostor, a koja se u dogovoru sa Županijom ovog prostora u korist ribara i odrekla.

Božanić ističe kako će ova privremena ribarska luka biti veoma značajna za sve ribare koji rade na splitkom području, a vjeruje kako bi ova lokacija bila i u budućnosti bolje rješenje za cjelovitu ribarsku luku sa hladnjačama i veletržnicom, odnosno burzom ribe, nego nova lokacija za ribarsku luku u Vranjicu.

Naime, Bozanić ne vjeruje u skori početak izgradnje vranjičke ribarske luke, jer su protiv njene izgradnje već sada digli glas brojni mještani Vranjica.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost)

    nemoraju ni isplovljavat samo nek bace mrižu

    oko 12 godina prije
  • (Gost)

    Ma zamisli ća je puno napravija za naše ribare oni ća je mukte skoro iskopa tunel kroz Kozjak. A da ni njega propala bi cila Kaštila, veliki donator,baca nan ispod stola mrvice od našeg kolaća.

    oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij