hren
 
Do sada nije bilo ograničenja za voditelje jahti i brodice već se propis o alkoholu odnosio samo na posade brodova. Ubuduće će ljetni kapetani i ribari moći popiti bevandu-dvije i naštimati alkohol do pola promila, a sve iznad toga kažnjavat će se drakonski, čak do 10.000 kuna odnosno oduzimanjem ovlaštenja.
RIJEKA – Prijedlog novog Pomorskog zakona Republike Hrvatske već je prošao i Vladu, dapače – upućen je u Sabor i njegovo usvajanje očekuje se na prvom zasjedanju. Međutim, predložene odredbe nisu poznate javnosti. Čak štoviše, ni djelatnici Lučkih kapetanija, a još manje pomorci znaju što je predloženo.

Za razliku od Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je prošao baražnu vatru od Crkve do stranaka, donošenje i stvaranje novog Pomorskog zakona prolazi nekako u tišini.
Prema našim informacijama Uprava za pomorski promet, pomorska dobra i luke pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka izradila je megaprojekt novog Pomorskog zakona. Uz brojne suradnike novi Pomorski zakon uobličili su pravnici iz navedene Uprave Maja Markovčić i Siniša Prnjak. Bez obzira što nas očekuje saborska procedura, posve je sigurno da će predviđeni članak 134. ako bude usvojen, a nema razloga da ne bude – izazvati pravu buru.
Zapovjednik, član posade broda, jahte ili brodice ne smije biti pod utjecajem alkohola i/li opijata, bolestan i premoren. Zapovjednik, član posade broda, jahte ili brodice ne smije tijekom obavljanja dužnosti na brodu, brodici ili jahti imati više od 0,5 g/kg alkohola u krvi – doslovce je predloženo, a izaziva posebno zanimanja iz razloga što slične odredbe nema u važećem Pomorskom zakonu RH.
Do sada nije bilo ograničavajućeg faktora za voditelje jahti i brodice već se propis o alkoholu odnosio samo na posadu brodova.
Dakle, ubuduće će ljetni kapetani i ribari moći popiti bevandu-dvije i naštimati alkohol do 0,5 promila, a sve iznad – biti će strogo kažnjivo.
Za prekoraćenje dozvoljene količine alkohola prijedlog zakonodavcu glasi: Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 kuna kaznit će se za pomorski prekršaj član posade broda, jahte ili brodice ako upravlja plovilom pod utjecajem alkohola iznad dopuštene količine opijata iz članka 134. Uz rigoroznu novčanu kaznu predviđa se: kao zaštitna mjera mogu se oduzeti sve ili pojedine svjedodžbe o osposobljenosti ili ovlaštenja – u trajanju do dvije godine.
Realna je pretpostavka da će Pomorski zakon biti usvojen, a kao utjeha vozačima motornih vozila može poslužiti samo komparativna činjenica. Tako vozači motornih vozila, ako recimo imaju 0,8 promila plaćaju najmanje 2.000 kuna, naravno plus zabrana upravljanja od namjanje tri mjeseca i tri negativna boda. S istom količinom alkohola na moru situacija je drastično drugačija i nepovoljnija. Tim više što se ne predlaže gradacija kao u cestovnom prometu gdje se oštrije kažnjavaju vozači s više od 1,5 promila alkohola u krvi. Na moru će biti zabranjene sve količine alkohola iznad 0,5, a potpuno je svejedno hoće li voditelj plovila napuhati do 0,6 ili 3,7 promila alkohola.

Više: Novi List


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij