PROJEKT RAVNOPRAVNI U ZAJEDNICI
Dobre vijesti ovih dana stižu iz centra za rehabilitaciju Mir u Rudinama, a odnose se na unapređenje usluga i djelatnosti ove ustanove, kao i otvaranja više radnih mjesta, što je rezultat početka provedbe projekta ’Ravnopravni u zajednici - razvoj izvaninstitucijskih usluga za osobe s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije’. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a potpisali su ga krajem travnja predstavnici centra Mir i Ministarstva rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Financije za projekt osigurane su iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva ‘’Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom’’ Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ukupna vrijednost iznosi 11.153.470,92 kuna, uz sufinanciranje od 100 posto za samog korisnika, centar “Mir”, a ciljne skupine projekta su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i djeca s teškoćama u razvoju.

Projektom će se unaprijediti pružanje četiri važne socijalne usluge Centra.

- Usluga organiziranog stanovanja proširit će se kroz najam stana čime će se osigurati izvaninstitucijski smještaj za pet korisnika.  Usluga dnevnog boravka za odrasle osobe i djecu s teškoćama u razvoju proširit će se opremanjem prostora za boravak novom opremom i namještajem. Za pružanje podrške korisnicima boravka bit će zaposleno novo osoblje – medicinska sestra, njegovatelj, radni terapeut, rehabilitator i edukacijski rehabilitator. Za kvalitetniju uslugu bit će nabavljeno prilagođeno vozilo s ugrađenom rampom za prijevoz do osam osoba.
Nove aktivnosti prevencije institucionalizacije realizirat će se razvojem mobilnog tima za usluge psihosocijalne podrške i rane intervencije u obitelji korisnika, odnosno kroz zapošljavanje novog osoblja - psihologa, logopeda, socijalnog radnika, radnog terapeuta, fizioterapeuta i edukacijskog rehabilitatora.
A pružanje usluge pomoć u kući unaprijedit će se kroz opremanje nove funkcionalne kuhinje za pripremu toplih obroka, nabavu dostavnog vozila te zapošljavanje vozača/dostavljača i gerontodomaćice koji će pružati podršku korisnicima te usluge – informirao nas je ravnatelj Centra Boško Rozga, koji je naglasio da će se promotivnim aktivnostima te organizacijom i održavanjem okruglih stolova kroz projekt podizati svijest javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

U sklopu projekta, kako je ravnatelj naveo, zaposlit će se 18 članova stručnog i pomoćnog osoblja, koji će ojačati svoje kapacitete kroz sudjelovanje na specijaliziranim edukacijama u svrhu unapređenja kompetencija za provedbu procesa deinstitucionalizacije i pružanja izvaninstitucijskih usluga.

Treba naglasiti da su do kraja ovog tjedna aktualni natječaji za zapošljavanje novih djelatnika, a natječaji se mogu vidjeti na web stranici centra Mir.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij