hren

OPTIMISTIČNO U SEZONU
Kao što je i bilo najavljeno prije nekoliko dana, u četvrtak navečer svečano je otvoreno ovogodišnje Kreativno proljeće, a čast da ga službeno otvori na prigodnoj svečanosti u marini u Kaštel Gomilici, pripala je državnom tajniku u Ministarstvu turizma Tonču Glavini.

Nazočne uzvanike s programom ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, u ime organizatora javne ustanove Rera, klastera Zora, Grada Kaštela i kaštelanske Turističke zajednice, upoznao je Srećko Radnić, naglasivši da Kreativno proljeće donosi sedam tjedana različitih događanja, od onih koja su se već ustalila tijekom proteklih godina do nekoliko iznenađenja.

- I ove godine imat ćemo gastro tjedan, tjedan crljenka kaštelanskog, filmski tjedan, glazbeni tjedan, tjedan Praznika cvijeća, tjedan puta po Kaštelima te tjedan kreativnih industrija. Svatko će za sebe moći pronaći zanimljiva događanja, a neka od njih su Wine and food festival, Kaštelanski žmuli i pjati, 7 klapa na 7 trgova, Srijeda u Ulici kaštelanskog crljenka, glazbene večeri u Sv. Jeronimu i drugo. Od iznenađenja tu je Đardin čitanje, svakog tjedna održavanje događanja posvećenih Miljenku i DobrilI, a druga iznenađenja ćemo vam otkriti kada dođe vrijeme – kazao je Radnić.

Kao i u godinama ranije posebno mjesto u cijeloj priči o Kreativnom proljeću imat će crljenak kaštelanski, a predsjednik udruge Kaštelanski crljenak Vlade Perišin ove je večeri naglasio da su ova događanja prilika da još jednom svima kažemo da je pradomovina crljenka upravo ovdje.
Na otvaranju je najavljeno i kako će tijekom održavanja Kreativnog proljeća za zainteresirane biti otvorene kaštelanske konobe, s rasporedom prema dogovoru vinara, kako bi svi mogli više saznati o vinu iz tih konoba, s naglaskom na crljenak kaštelanski.

Neke novosti za ovu su manifestaciju planirane i u gastro ponudi pa je kuhar Antun Nišević najavio serviranje švedskih stolova na svim kaštelanskim brcima i trgovima, na kojima će nastojati dočarati što sve nude domaćini u svojoj bogatoj gastro riznici. Naravno, ove godine neće izostati ni događanja poput prvenstva u pripremanju sipe i boba.

Direktorica Turističke zajednice Nada Maršić još jednom je naglasila da je Kreativno proljeće dobra platforma za brendiranje Kaštela kao poželjne turističke destinacije, a kako je kazala, iako je pandemija koronavirusa sve usporila, nije zaustavila interes gostiju za Kaštela te pripreme za nadolazeću turističku sezonu, a s njom se ove večeri složila i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

- Ovo događanje promidžba je tradicije, kulture i svih kaštelanskih vrijednosti, a dobar glas o Kaštelima širi se daleko. Svi se nadamo da će ove godine turistički rezultati biti bolji nego lani, no osim što su ovakva događanja dobrodošla turističkoj slici, oni imaju izniman značaj i kao poticaj za razvoj gospodarstva općenito – ustvrdila je Matok Bosančić.

- Turizam je jedna priča, a priča koju vi ovdje pričate pretpostavka je za izniman razvoj destinacije. Kaštela svoju dodatnu gastro, eno, nautičku i sličnu priču mogu graditi upravo na Kreativnoj ulici Kaštelanskog crljenka. Važno je gostu, u ovim vremenima pandemije, pokazati da mu možemo pružiti dovoljno sadržaja, ali i sigurnost boravka te da mislimo na njihovo zdravlje, pri čemu svi moramo dati dodatan doprinos. Kaštelansko Kreativno proljeće upravo je jedna od takvih manifestacija – kazao je pri otvaranju manifestacije državni tajnik Tonči Glavina, izrazivši nadu o uspješnoj sezoni pred nama.

Svojevrsni domaćin ovom otvaranju u gomiličkoj marini bio je vlasnik Marine Kaštela Josip Berket, koji je najavio kako će marina u lipnju ugostiti oko 600 ljudi, u sklopu Europskog prvenstva u jedrenju, što je još jedna iznimna promidžba Kaštela.

Berket je ujedno nazočnima najavio da Kreativna ulica ucrtana na mapi, uskoro neće imati prekid na području nekadašnjeg Jugovinila, jer je u tijeku izdavanje lokacijske dozvole za sanaciju tog područja, čime će se urediti i šetnica, a njegova najava, uz pokazanu optimističnost nazočnih o ovogodišnjoj  turističkoj sezoni, dodatno je obradovala goste večeri.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij