hren
 

Nedavno je na adresu Portala Grada Kaštela stigao dopis Mjesnog odbora Kaštel Novi u kojemu članovi Mjesnog odbora izražavaju svoje nezadovoljstvo što uređenje parka (Ðardina) u Kaštel Novome nije provedeno do kraja, dok je Ðardin u Kaštel Starome u potpunosti uređen.

Fontana bez vode

Prema riječima članova Mjesnog odbora i prema riječima stanovnika Kaštel Starog, spomenik s fontanom koji se nalazi u središtu Ðardina u Kaštel Novome nalazi se u katastrofalnome stanju, a pumpa u fontani nije u funkciji već više od godinu. Kada padne kiša voda u fontani se pretvori smrdljivu baru.

Nadalje, stanovnici napominju kako je ovaj spomenik podignut kao znak sjećanja na pogubljene kaštelanske svećenike - žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, pa bi pumpu trebalo hitno staviti u funkciju kako bi se spomeniku vratio sjaj kakav i zaslužuje.

Rješenje - kvalitetna pumpa

Prema riječima odgovornih osoba u kaštelanskoj Gradskoj upravi, oni su upoznati sa ovim problemom i već su ga nekoliko puta pokušali riješiti kupovinom nove pumpe. Međutim, kako kažu, vijek trajanja svake novokupljene pumpe nije dulji od jednog dana, te će se problem riješiti tek kada se kupi kvalitetna pumpa koja se neće kvariti, na čemu se trenutno i radi.

“Pumpa u fontani nije u funkciji već više od godine dana”

Inače, spomenik posvećen desetorici svećenika ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću svečano je otkriven u Ðardinu u Kaštel Novom na Dan grada Kaštela, 04. ožujka 2006. godine, a Grad Kaštela je za sam spomenik i uređivanje postolja s bazenom izdvojio iz gradskog proračuna oko 600 tisuća kuna.

Spomenik kao simbol novog života i praštanja

Kao što smo već ranije pisali, riječ je o prvonagrađenom radu za spomen obilježje s natječaja održanog još 2004. godine, a autori skulpture su akademski kipar Robert Jozić, asistent na akademiji u Splitu i apsolvent arhitekture Filip Tadin.

Skulptura se sastoji od okruglog bazena promjera pet metara nad kojim pluta kameni blok, koji predstavlja žrtvenik nad kojim su pale nevine žrtve. Kao podsjećanje na krv nevinih koji su svoje živote posvetili bližnjima, iz kamena izvire voda, koja predstavlja simbol novog života, praštanja i trajnog nadahnuća koje nas podsjeća kako trebamo biti dosljedni svojim uvjerenjima bez obzira na cijenu.


Spomenik, dok je još radila pumpa...


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • * (Gost)

  I fontana u Kaštel Starome također nije u svojoj funkciji. Ovo ljeto je više služila kao mjesto okupljanja mladih koji su sjedili na njenom dnu.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ča se tiče ovog dila u ćrjeno, nisan baš niki likovni umitnik, ali gledajuć prvu nagradu za tuđmana ne mogu se otet dojmu da umitnička vridnost ni bila presudan kriterij.
  a jeli ono nezavisna lista na vlasti u misnon odboru u novomen?
  je da da oti popi i fratri miritadu spomenik (a i nisu svi muški ubijeni nego ijema tu i min i bombardiranja, a od oni ča su ipak partizani ubili jema barenko jedan ča je mirita), ali ka će se nidir opet obiližit oni iz donji seli ća su poginili u partizaniman i po ustavu dali živote u temeje današnje rvatske.
  endem

  oko 12 godina prije
 • E moj endem (Gost)

  Do sad san mislija de te ove hadezenjare krivo optužuju da si komunjara.
  Ali izgleda da si merita da te tako zovu. I moš\' s njima pod ruku.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ovo je sramota Grada, spomenik bez vode je \"osakaćen\" i autori mogu tužiti Grad jer je povrijeđeno njihovo autorstvo (bez vode spomenik nije kompletan rad). Smiješan je izgovor nekvaliteta pumpe, pa ne treba biti lumen za kupiti kvalitetnu pumpu. Građano Novoga su u pravu. Treba ih podržati. :cry

  oko 12 godina prije
 • Neznalica (Gost)

  Bi li mi netko objasnio što znači \"komunjara\"? Prema komentarima na ovom portalu, a koje pratim već duže vrijeme, objašnjenje bi bilo \"komunjara je onaj tko nije simpatizer ili član HDZ-a\". Jeli to to ili nešto drugo?

  oko 12 godina prije
 • Za neznalicu (Gost)

  To je onaj, koji za dio ljudi koje su komunisti nakon rata ubili direktno kaže da su to zaslužili, a za drugi dio implicira da su to zaslužili.
  Endem kaže da je svoje ubojstvo barem jedan od ubijenih svećenika zaslužio.
  To nema veze z HDZ-om , HDZ-ovci su uglavnom sami komunjare.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  e moj endem ovo ti ni tribalo svako ko je koga muški ubija je ubojica i tako ga triba zvat bija on hadezenjara ili komunjara

  oko 12 godina prije
 • Neznalica (Gost)

  Zahvaljujem.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  oti na kojeg mislin striljan je za rata jerbo je ustašan, nimciman i četniciman prokaziva moguće partizanske simpatizere a u više prilik je propustija spasit svoje iz kaštili. jedan drugi je odija i u ustaškoj uniformi, ali je par puti spasija nike zarobjene pa je osuđen na par godin zatvora.
  za one koji želidu znat više, bilo je katoliški crkvenjaci i u četniciman i u partizaniman i u ustašan. ja ne želin opravdavat staljinističke metode komunisti krajen i poza raton, jerbo je to za svaku osudu, ali nisu svi striljani iz crikve samo zara toga ća su popi fratri i rvati.
  povist nije crno-bila ka ća se želi prikazat poza svake promine vlasti. uvik je škuro siva.
  a ča se tiće muški (mučki) ubijanji, to goste 0 vridi, ali ja san reka da nisu svi tako ubiveni.
  endem

  oko 12 godina prije
 • lusicanin (Gost)

  endem svaka ti cast...drzi se ti svoga..

  oko 12 godina prije
 • Vlaj ZA Endema (Gost)

  Endem ti si Redikul.

  oko 12 godina prije
 • za endema (Gost)

  nisi ti baš niki normalan čovik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  oko 12 godina prije
 • endemu (Gost)

  e moj endemu zaboravija si napisat da je kevina jama bila 1943 znaći usrid rata ali zaboravimo sve ovo i držmo se naše svakodnevnice

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  u Kaštelima ništa ne radi kako bi trebalo!

  oko 12 godina prije
 • tužna istina (Gost)

  Štovani endem kad sve znaš onda i znadeš koji su članovi partije iz Kaštela po direktivi (ljubomora , zavist, osobna mržnja, osveta) u ime Partije činili eliminaciju tj. noću kradomice ubijali \"neistomišljenike\". To su činili u trojkama za vrijeme rata, a strijeljanje na groblju i odvođenje i likvidacija u Kevinoj jami po ulasku partizana u Kaštela. Pogledaj članstvo partijskih čelija po Kaštelima za vrijeme rata ( arhiv za povijest radničkog pokreta i knjige što su pisali o tome). Oni koji su to činili umrli su u mukama i u prokletstvu.
  Nije pošteno prema njihovim potomcima navoditi imena jer potomci nisu krivi za postupke svojih predaka.
  Stariji kaštelani točno znaju koji su se osoba bojali sresti noću za vrijeme rata i poraća.

  oko 12 godina prije
 • Dentex (Gost)

  Pitam se pitam kad sve ovo pročitam:Koliko mi je pametno bilo ono skakanje i drćanje po ćukama i je li pametno da mi sutra dica,nedaj bože, skaću po njima.Fala ti Bože ja san proša lišo a da nisan siguran sam da bi i meni neki seronja iz općine špara na pumpi za vodu ili čemu drugom iz ko zna kojih i to samo njemu poznatih razloga..

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  dentex nisi falija a ove iz općine može bit sram kad in treba godina za kupit pumpu

  oko 12 godina prije
 • gost (Gost)

  Ma dajte, lip je spomenik i bez pumpe.A ko bi ionako plaća svu tu vodu ča teče po cili dan?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  goste 123, znan ja to dobro, i moj je pradid deboto tako partija zara budaletin koji su se tili partiji dokazat, jerbo je jema oštri jazik pa je nikiman reka ča jis toka (jema bit da je to naslidno). ja san tija samo reć kako o ti deset (ćita san oni librić), nije barenko jedan odma prid svetoga petra sta, a da nidir nima oni sa pokojne ploće ča jis jema puno više.
  endem

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij