hren

KREATIVNO PROLJEĆE I SMART CORNER SDŽ
U organizaciji Europe Direct Split i klastera Zora, a u sklopu Kreativnog proljeća, danas je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću „Smart Corner SDŽ“ s predavanjem na temu „Pričanje Ulice“, odnosno predstavljanjem „priča“ Ulice kaštelanskog crljenka i sadržaja koji se nude kroz tu kreativnu ulicu i Kreativno proljeće.

- Radi se o događanju podijeljenom u dva dijela. Danas, u ovom prvom dijelu dotakli smo se nove vrste turizma u postpandemijskom razdoblju, kada vidimo potrebu za novim doživljajima. Novi su nam gosti, nove stvari pa se Europe Direct Split odlučio na ovakvu vrstu promocije jer želimo pokazati kako se lokalna prepoznatljivost može još više profiirati na europskom tržištu – kazala je jedna od organizatorica događanja Barbara Govorčin.

Interaktivno predavanje, koje su zainteresirani mogli pratiti i putem Zooma, održala je dr.sc. Romana Lekić, prof.v.š. Edward Bernays University college, koja je iscrpno govorila o novim trendovima i novim načinama odmora u periodu koji nas očekuje nakon pandemije te potrebi dodatnog rada na poticajnom okruženju i razvoju visokokvalitetnog i smart turizma.

- Turizam je jedno kružno putovanje, od trenutka kada turist krene iz svog doma pa do trenutka njegovog povratka, pri čemu se postavlja pitanje hoće li se turist kući vratiti zadovoljan ili će biti razočaran. Pri tome je izuzetno važna destinacija njegovog putovanja, ona je integrirani skup  fizičkih proizvoda. Iznimno je važno i kakvi su ljudi koji žive na toj destinaciji, kakva je usluga, primjerice u banci ili pošti, nekoj zdravstvenoj ustanovi. To je jedna šira perspektiva i u ovoj situaciji koja je pred nama, izlazak iz blokiranosti pandemijom, u čemu smo svi bili veoma dugo, u fokus dovodi mnogo toga, od domene smještaja i ponude hrane i pića do animacije i zabave te specijaliziranih usluga. Treba naglasiti da sve to za turiste treba biti prostor susreta, prostor jedinstva, prostor oporavka, prostor kreativnosti, prostor spoznaje, prostor mira, prostor komunikacije – kazala je u svom izlaganju dr.sc. Lekić i posebno naglasila važnost kreativne ulice, poput Ulice kaštelanskog crljenka, u kojoj se spajaju generacije i vlada jedno zajedništvo, što je možda ranije nedostajalo pa osim što se stvaraju uvjeti za dolazak turista, stvaraju se i uvjeti za povezivanje lokalne zajednice.

Kako je ovom prilikom najavila Barbara Govorčin, drugi dio „Smart Corner SDŽ-a“ bit će  27. svibnja, kada će se održati panel diskusija, na kojoj će biti veći broj sudionika, zbog, kako se  organizatori nadaju, popuštanja dijela epidemioloških mjera.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij