hren
 
Neke vrste kruha za petnaestak dana poskupjet će oko deset posto.  Posljedica je to konstantnog rasta cijena energenata, zbog čega su proizvođači, kako govore, već izgubili stotine tisuće kuna. Voda im je, ističu, došla do grla i ceh će uskoro početi plaćati potrošači. Osim kruha, vrlo je vjerojatno i poskupljenje mlijeka, ali i prijevoza. Od početka godine eurodizel je naime poskupio 15,47 posto, dizel 18,8 posto, a plavi eurodizel čak 35,86 posto.

Pošteda na odmoru
- Analizirali smo i utvrdili kako zbog sve skupljih energenata trpe naši poslovni rezultati. Stoga smo prisiljeni mijenjati cijene kruha, no najtraženije vrste, a to su sedvič-bijeli i sendvič-polubijeli kruh, ipak neće poskupljivati - rekao je izvršni direktor Klare, Dean Pašiček. Novi cjenici u optjecaj će sredinom rujna, jer, kako je objasnio, Klara to neugodno iznenađenje svojim kupcima nije željela priuštiti odmah po povratku s godišnjih odmora. Kruhu se, podsjetimo, posljednji put cijena mijenjala prije ljeta i tada je sedvič-kruh poskupio za oko deset posto te u dućanima prosječno stoji oko 6,79 kuna. Na sve negativniji utjecaj cijena nafte na poslovanje žali se i Lura. Neki repromaterijali, poput polistirena za čašice, termoskupljajuće i streč folije, objašnjavaju u Luri, znatno ovise o promjeni cijene nafte na svjetskom tržištu.

- Proizvođači nekih repromaterijala za naše proizvode već su povećali svoje cijene, dok su neki najavili da će to učiniti uskoro. Takva poskupljenja i te kako utječu na naše troškove te bi mogla utjecati na prodajne cijene proizvoda - navode u Luri. U toj mliječnoj industriji, međutim, nisu precizirali koliko bi mlijeko i mliječni proizvodi mogli poskupjeti, već su naveli kako se nadaju da će ipak dizanje cijena uspjeti izbjeći unutrašnjom reorganizacijom. Zbog čak 35 posto skupljeg plavog eurodizela moguće je poskupljenje ribe, ali i poljoprivrednih proizvoda. Ribari su prije desetak dana upozorili da posluju na rubu isplativosti te su zatražili pomoć od Vlade. Isto će učiniti i poljoprivrednici jer, kako kaže predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić, plavi dizel u cijeni  proizvoda sudjeluje s desetak posto.

Odluka u utorak
- Plava nafta sve je skuplja, a poljoprivredna proizvodnja sve manja te ćemo od Vlade tražiti da udar ublaži smanjenjem trošarina. Troškovi proizvodnje sve više pritišću poljoprivredne proizvođače te ćemo od Vlade tražiti uređenje tržišta, ali i neke više cijene - naglasio je D. Grivičić. On ipak nije želio precizirati što bi od poljoprivrednih proizvoda moglo poskupjeti. Sigurno je samo da to neće biti pšenica, jer je nakon ovogodišnje žetve otkupna cijena bila oko kunu, što je i do 30 posto više nego u susjednim zemljama. Prijevoznici pak najavljuju da će karte u autobusnom prijevozu najvjerojatnije biti skuplje za pet do 10 posto, a o tome će, kako objašnjavaju, odlučiti sljedeći utorak. I dok je sasvim očito da će već za koji dan kućanstva plaćati skuplji kruh, mlijeko, prijevoz, jedino što bi ih moglo utješiti niže su cijene voća i povrća. Zbog dobre sezone urod je dobar, pa se rajčica na veletržnicama može naći za kunu, a krumpir je kunu i pol.

Više: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul