hren

U subotu poslijepodne, na lokaciji Mala punta u Kaštel Kambelovcu, Kaštelani i gosti imali su priliku pratiti kako izgleda potizanje braganje, stara ribarska vještina, a za sve njih braganja se potizala u organizaciji Klastera Zora i drugih dionika Kreativnog proljeća.

- Potizanje braganje, ribarsko izvlačenje mreže, organizirali smo u sklopu kreativnog tjedna Kreativnog proljeća u Kreativnoj ulici, kako bi gostima, ali i domaćima pokazali tu tradicijsku ribarsku vještinu te ujedno napravili generacijski prijenos te vještine. Upravo zbog toga, što je riječ o vještini tradicijske baštine, to danas možemo prezentirati, a nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti potizanje braganje priređivati za naše goste jednom mjesečno tijekom odgovarajućeg razdoblja, što nam je i cilj događanja u Kreativnom proljeću – kazao je Srećko Radnić te nadodao kako Kaštela imaju i ribarsku i težačku tradiciju, a posebno Kaštel Kambelovac, koji je svojevremeno imao deset posada koje su isplovljavale iz porta ovog mjesta, a tu su bile i neke od prvih koća na Jadranu pa se ovo potizanje braganje s razlogom organiziralo upravo u Kambelovcu.

- Ovo je stari običaj cile Dalmacije pa tako i Kaštela, a Mala Punta je tek jedna od „pošti“ gdje se stoljećima vukla braganja i ljudi su od toga živili – nadopunio je Jakša Bedalov, a usput nazočnima objasnio i načine kako se to radilo.

Inače, potizanje braganje u Kaštelima se ne radi već godinama, jer su tako propisali zakoni, no zahvaljujući činjenici da je, zbog zaštite malih ribara pri ulasku Hrvatske u EU i usklađivanja zakonskih propisa, ovakav način ribolova, uz još neke, proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom. A u tom je, u izradi elaborata, sudjelovao i Filip Đinđić iz Konzervatorskog odjela u Zadru, koji je u subotu, zajedno s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Trogiru Jasnom Popović, nazočio ovom zanimljivom događanju, Ovo dvoje stručnjaka potizanje braganje u Kambelovcu zabilježili su i za potrebe svojih konzervatorskih odjela.

.A kako se braganja potiže okupljenim znatiželjnicima pokazali su Jakov, Vlade, Frane, Leše, Emil i drugi. Od slaganje mriže u brod i bacanja pa do potizanja konopa s obale vještinom tijela. Koliko je i kakve ribe ovog poslijepodneva bilo u mriži manje je važno, ionako sve što se u njoj našlo, vraćeno je u more.

Sudionici potizanja braganje za ovu su prigodu ipak osigurali ribu od profesionalnih ribara pa su svi mogli kušati okus pravog kaštelanskog brujeta te sve zaliti kaštelanskim crljenkom. Živili!

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij