Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban danas su u gradskoj upravi u Kaštel Sućurcu, na neslužbenom sastanku ugostili novu gradonačelnicu Petrinje Magdalenu Komes, koja je u Kaštela stigla zajedno sa svojim sugrađanima, sudionicima ovogodišnje Nostalgije.

- Funkciju gradonačelnice obavljam tek kratko vrijeme i možda će netko reći da nije u redu otići na put upravo sada, posebno jer je u Petrinji cijeli niz problema koje je, uz zanemarivanje još od završetke rata, uzrokovao i prošlogodišnji potres, no kad je stigao poziv organizatora Nostalgija, osjetila sam potrebu da se dođem osobno zahvaliti Kaštelima i Splitsko-dalmatinskoj županiji na svemu što rade za Petrinju i Petrinjce,

Tema ovog neslužbenog sastanka bila je stanje u Petrinji nakon jakog potresa krajem prošle godine te aktivnosti koje, za pomoć Petrinji i cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji provode Splitsko-dalmatinska županija i grad Kaštela.

Petrinja je teško ranjena, ali živa, kazala je Komes.

- Petrinjci vole svoj grad i malo tko je otišao s kućnog praga, bez obzira na sve što nam se događalo. I danas su svi tamo, bez obzira što žive u privremenim objektima, na visokim temperaturama. Krenula je obnova „zelenih“ kuća i dok ona bude u tijeku nadam se da će biti gotovi projekti ostala dokumentacija za obnovu narančastih i zelenih kuća. Vjerujem da će to sve ubrzano ići jer se to financira iz EU fondova, a pri tome je važno poštivati rokove – katala je Komes te navela kako je, zbog trenutnog stanja gradska blagajna poprilično prazna, no kako je ona optimistična.

Među prioritetima u obnovi, svakako su škole i vrtići, navela je prva žena Petrinje, a upravo u priču o djeci i mladima na Banovini, uključila se i Splitsko-dalmatinska županija, istaknuo je župan Blaženko Boban.

- Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, kao i nekolicina gradonačelnika i načelnika gradova i općina u županiji posjetili su Banovinu i Petrinju te smo tada obećali pomoć u obnovi škole u Gori. U proračunu smo osigurali 3 milijuna kuna, a taj novac čeka odluku njihovog Stožera i kad odluka bude donesena novac ćemo odmah prebaciti na račun Sisačko-moslavačke županije, koja je osnivač tamošnjih škola. Isto tako, Splitsko-dalmatinska županija u potpunosti financira boravak stotinu djece s Banovine sedam dana u kampu Crvenog križa u Okrugu. Prva grupa od 50 djece stiže već ove srijede, a druga grupa sedam dana kasnije. Moram spomenuti i da je Splitsko-dalmatinska županija svim maturantima Sisačko-moslavačke županije osigurala zbirku zadataka iz matematike za prijemne ispite – naveo je neke od aktivnosti usmjerene na mlade i djecu na Banovini, župan Blaženko Boban.

Kaštela su se u pomoć Petrinji i Banovini uključila odmah nakon potresa, a uključili su se brojni pojedinci, udruge i ustanove s ovog područja, kao i sam Grad Kaštela.

- Zajedno s još nekolicinom gradova u okružju donijeli smo odluku da svaki od tih gradova financira obnovu jedne obiteljske kuće na potresom pogođenom području, s naglaskom na obitelji s više djece. Okvirni prijedlog smo dobili, no sada se čeka konačna odluka njihovog Stožera da bi novac mogli uplatiti za obnovu kuće jedne obitelji . informirao nas je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović

Ovom sastanku nazočili su i županijski pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić, zamjenica gradonačelnika Kaštela jadranka Matok Bosančić, direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, ravnateljica škole Ivan Goran Kovačić u Gori Valentina Vujnović te Željka Perdić, Kaštelanka rodom iz Petrinje, koja je u svim događanjima, kako zadnjih godina, tako posebno zadnjih mjeseci, spona Petrinje i Kaštela u koordinaciji različitim aktivnostima.

Svi oni, a posebno Komes, Boban i Ivanović, s ovog su sastanka uputili riječi zahvale svim pojedincima, društvima, ustanovama i institucijama s područja Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije, koji su se na bilo koji način uključili u pomoć Banovini i još uvijek stoje na raspolaganju potrebitima

Na kraju sastanka Željka Perdić dala je prjedlog da Grad Kaštela i Grad Petrinja uskoro potpišu povelju o prijateljstvu, čime bi se dosadašnja suradnja, na području kulture i sporta proširila i na druga područja života.

- Mi smo otvoreni za svaku suradnju, a vjerujem da su ovo počeci jednog odnosa, koji će dovesti da jednog dana i potpišemo povelju o prijateljstvu – zaključio je gradonačelnik Ivanović.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada