hren

RECEPTI STARIH KAŠTELANKI
Prema starim običajima naroda i crkve, u Kaštelima se, baš kao i u čitavoj Dalmaciji, za Uskrs bojaju jaja i kako kažu starije Kaštelanke “čini sla´ko s puno jaj”. Vjeruje se kako je jaje simbol plodnosti i rađanja novog života, a kokoši baš “u proliće počnu nest jaja od koji se u Kaštilima za Uskrs činu sirnice ili trvenice, za mušku dicu luk, a za žensku dicu guska”. Inače, o tome je više pisano u tekstu “Uskrs u Kaštelima”.

Na požutjelom papiru u starinskoj “izmačanoj” bilježnici starinskim krasopisom sa vitičastim slovima već više od stotinu godina stoji recept za kaštelanske sirnice ili trvenice. Više se i ne zna od koje osobe iz obitelji recept potječe, ali prema tome receptu se od kada znam za sebe na Veliku subotu “mise” sirnice koje su zbog iznimnog mirisa i okusa i danas nezaobilazan doživljaj Uskrsa u većini kaštelanskih obitelji, pa tako i u mojoj.

Kaštelanski recept za sirnice

Mira za sirnice:

Na 1 kg brašna stavi se 8-10 dkg kvasa, 25 dkg cukra, 25 dkg masla (oli po svinjske masti, po masla), 8 žumanjci, a od 4 bilanjca učinit "snig", 1/2 litre toploga mlika, odnosno vidit koliko triba, pa dodat mlika po potribi tako da tisto ne bude tvrdo, pinku soli, malo ruma, maraskina ili prošeka, nagratana kora od 2 limuna i dvi naranče, sok od dvi naranče.

Brašno se prosije i u njemu se učini rupa po sridi, za kvas. U potiču se kvas rastopi u dvi-tri žlice toplega mlika, doda se žlica cukra i žlica brašna, pa se pokrije krpon i pusti da malo uzađe.
Kad je kvas uzaša, izlije se u rupu učinjenu usrid brašna i zamisi se s brašnon. Triba umisit tisto u obliku kruva, koje se stavi u maštil, pokrije se krpon i dekon i pusti ga se da uzađe (najboje priko noći).

Ujutro triba žbatit maslo i mast i cukar, pa  temu triba dodat jedno po jedno žumance, malo soli, likera od ruž, ruma, maraskina, mlačno mliko, nagratanu kora od limuna i naranče i sok. Na kraju se u to dodaju 4 u snig  istučena bilanjca i sve se skupa izmiša s onin tistom ča je priko noći uzašlo.

Od svega se zamisi glatko tisto, kojega triba puno misit da se tisto za sirnice ča bolje digne, a onda se tisto opet ostavi oko tri, četri ure u maštilu na toplemu pokriveno dekon da uzađe kako triba.

Kad je tisto uzašlo, opet se primisi, pa se učinu male balote od kvarta do po kila, koje vaja opet dobro primisit i od nji učinit kugle. Trvenice se stavu na dasku na koju se stavi uljena karta oli se stavu na namašćenu bilu debelu kartu i pokriju se bilon krpon, a priko se stavi opet deka, oli bilo šta od vune, da je sirnican teplo. Tako ji se opet ostavi dvi, tri ure, a kad su uzašle, triba ji otkrit i sa oštrin nožen oli sa nožican zasić po vrju na tri dila, pa ji se namaže žbačenin žumancen i stučenin cukron.

Za dicu se napravu guske (pletenice), a u sredinu se stavi jedno jaje. Sad sve to valja stavit u peć da se peče oko po ure na sridnjoj toplini (na oko 180 stupnjeva).

Kad uvatu boju s gornje i s donje strane, a cila kuća zamiriše, izvadu se iz peći i pusti ji se oladit. Iako ji je najlipše jist kad su još tople, bar jedna se mora ostavit za odnit na blagoslov zajedno sa pituranin jajima i sa solju.

Sirnica i jaja su u Dalmaciji prva jela koja se jedu na uskrsno jutro, a dici je u “starija vrimena bija najveći gušt gledat čija je guska ili sirnica lipša i bolja.”

Budući da je ovo recept koji je napisala sućuračka ženska ruka, a zna se da Kaštila ima sedam, bilo bi lijepo da se jave svi oni koji imaju različite recepte za kaštelanske sirnice i da ih podijele sa ostalima.

Mmmmmm, ča miriše.....


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij