hren
 
RECEPTI STARIH KAŠTELANKI
Prema starim običajima naroda i crkve, u Kaštelima se, baš kao i u čitavoj Dalmaciji, za Uskrs bojaju jaja i kako kažu starije Kaštelanke “čini sla´ko s puno jaj”. Vjeruje se kako je jaje simbol plodnosti i rađanja novog života, a kokoši baš “u proliće počnu nest jaja od koji se u Kaštilima za Uskrs činu sirnice ili trvenice, za mušku dicu luk, a za žensku dicu guska”. Inače, o tome je više pisano u tekstu “Uskrs u Kaštelima”.

Na požutjelom papiru u starinskoj “izmačanoj” bilježnici starinskim krasopisom sa vitičastim slovima već više od stotinu godina stoji recept za kaštelanske sirnice ili trvenice. Više se i ne zna od koje osobe iz obitelji recept potječe, ali prema tome receptu se od kada znam za sebe na Veliku subotu “mise” sirnice koje su zbog iznimnog mirisa i okusa i danas nezaobilazan doživljaj Uskrsa u većini kaštelanskih obitelji, pa tako i u mojoj.

Kaštelanski recept za sirnice

Mira za sirnice:

Na 1 kg brašna stavi se 8-10 dkg kvasa, 25 dkg cukra, 25 dkg masla (oli po svinjske masti, po masla), 8 žumanjci, a od 4 bilanjca učinit "snig", 1/2 litre toploga mlika, odnosno vidit koliko triba, pa dodat mlika po potribi tako da tisto ne bude tvrdo, pinku soli, malo ruma, maraskina ili prošeka, nagratana kora od 2 limuna i dvi naranče, sok od dvi naranče.

Brašno se prosije i u njemu se učini rupa po sridi, za kvas. U potiču se kvas rastopi u dvi-tri žlice toplega mlika, doda se žlica cukra i žlica brašna, pa se pokrije krpon i pusti da malo uzađe.
Kad je kvas uzaša, izlije se u rupu učinjenu usrid brašna i zamisi se s brašnon. Triba umisit tisto u obliku kruva, koje se stavi u maštil, pokrije se krpon i dekon i pusti ga se da uzađe (najboje priko noći).

Ujutro triba žbatit maslo i mast i cukar, pa  temu triba dodat jedno po jedno žumance, malo soli, likera od ruž, ruma, maraskina, mlačno mliko, nagratanu kora od limuna i naranče i sok. Na kraju se u to dodaju 4 u snig  istučena bilanjca i sve se skupa izmiša s onin tistom ča je priko noći uzašlo.

Od svega se zamisi glatko tisto, kojega triba puno misit da se tisto za sirnice ča bolje digne, a onda se tisto opet ostavi oko tri, četri ure u maštilu na toplemu pokriveno dekon da uzađe kako triba.

Kad je tisto uzašlo, opet se primisi, pa se učinu male balote od kvarta do po kila, koje vaja opet dobro primisit i od nji učinit kugle. Trvenice se stavu na dasku na koju se stavi uljena karta oli se stavu na namašćenu bilu debelu kartu i pokriju se bilon krpon, a priko se stavi opet deka, oli bilo šta od vune, da je sirnican teplo. Tako ji se opet ostavi dvi, tri ure, a kad su uzašle, triba ji otkrit i sa oštrin nožen oli sa nožican zasić po vrju na tri dila, pa ji se namaže žbačenin žumancen i stučenin cukron.

Za dicu se napravu guske (pletenice), a u sredinu se stavi jedno jaje. Sad sve to valja stavit u peć da se peče oko po ure na sridnjoj toplini (na oko 180 stupnjeva).

Kad uvatu boju s gornje i s donje strane, a cila kuća zamiriše, izvadu se iz peći i pusti ji se oladit. Iako ji je najlipše jist kad su još tople, bar jedna se mora ostavit za odnit na blagoslov zajedno sa pituranin jajima i sa solju.

Sirnica i jaja su u Dalmaciji prva jela koja se jedu na uskrsno jutro, a dici je u “starija vrimena bija najveći gušt gledat čija je guska ili sirnica lipša i bolja.”

Budući da je ovo recept koji je napisala sućuračka ženska ruka, a zna se da Kaštila ima sedam, bilo bi lijepo da se jave svi oni koji imaju različite recepte za kaštelanske sirnice i da ih podijele sa ostalima.

Mmmmmm, ča miriše.....


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost)

  Puno vam hvala draga gospođo na receptu i svako dobro Vama, vašoj obitelji i svim korisnicima ovog najboljeg portala.Uslast. :)

  oko 11 godina prije
 • SIRNICE (Gost)

  A KAMOLI BABIĆ I OSTALA KEMIJA

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  NIMA DOMAĆEG DO DOMAĆEG.

  oko 11 godina prije
 • sućurka (Gost)

  bravo draga renata, hvala ti na ovom receptu...
  ja sam već umisila tisto kako si ti napisala,
  jedva svi čekamo da se ispeće...
  mljac, mljac...
  sretan Uskrs svima

  oko 11 godina prije
 • Domaći (Gost)

  Guska (pletenica) s jednim jajem se radila za žensku dicu, a za muške je bija okrugli kolać s dva jaja.Tako je bilo kod mene u donja sela,ostalo je valjda isto.I pričalo se da Merka (Okćeva) u Lušiću radi najbolje trvenice.Sretan Uskrs svima.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  \"Maštilo\" u koje se stavljalo tisto kisnit zove se pelendrina. A ovaj recept za kaštelanske trvenice je malo novijega datuma.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  U \"Maštilu\" su stare kaštelanke činile lušiju!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  je Okac radi najbolje trvenice!
  Sretan vam Uskrs!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  MA SRETAN VAM SVIMA USKRS I GUŠTAJTE U SIRNICAMA. EVO SE MENI JOŠ DIŽU NA STOLU, SVE SAM IH POREDALA PO STOLU I RASPALILA KLIMU, PA ĆU IH USKORO STAVLJAT PEĆ. BOG SVIMA I GUŠTAJTE.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  YO!BOK LJUDI JA SAM ELLA DVORNIK MALO MI JE DOSADNO0 PA SE MALO DOSAÐUJEM S VAMA :eek :roll :? 8)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ]GUŠTAJ TEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :sigh

  oko 11 godina prije
 • jaja (Gost)

  Divim se ovim nasim lipim receptima i tradiciji.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  mogu li se sirnice umisto dekom pokrit s jorganon?
  ja san svoje umisila još prekjučer i pokrila s dekon, ne samo da se nisu digle, nego su se još i smanjile... :cry
  -a i smetaju mi u krevetu, ne smin se njpomaknit da ih ne skašin :eek

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ove na slici su švaguša ili babić, tako neki žnj

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ZA GOSTA 68: JELI TO NEKA ŠALA? :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  sritan uskrs i onima ća nemaju pinez za kupit ili napravit sirnice. :)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  otkad su se okčevi dali u kafiće nemožeš izisti pravu sirnicu ka Kaštelima. Očemo Okčeve sirnice!!!!!!!!!

  oko 11 godina prije
 • I.P. (Gost)

  Sritan Uskrs svima. Napravila san pletenicu za moje curice od ovog recepta i mogu van rec da je super, cila je kuca mirisala cak i u ovoj dalekoj Canadi.

  oko 11 godina prije
 • gost 68 (Gost)

  -još mi se nisu digle, a da in metin još jednu deku? :sigh

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  mmm sirnice, naija san se bureka za ovi Uskrs

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  za gosta 64, jesu li ti se na koncu digle i kako su uspile?

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Hvala. Da li netko zna recept sa sirom? Nekada su se radile sa sirom pa odatle naziv sirnice, bar sam ja tako pročitao.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara