pozar labin

Prema odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, glavni napor požarne opasnosti završit će u četvrtak, 23. rujna, odnosno sedam dana ranije nego je to bilo predviđeno, a razlog je u, za protupožarnu sezonu povoljnim vremenskim prilikama koje su duž obale donijele poprilične količine oborina.

Glavni napor požarne opasnosti započeo je 21. lipnja i bilo je propisano da će trajati do 30. rujna. Od tada su na snazi bile posebne mjere zaštite od požara, a u tom periodu na priobalju je bilo stacionirano više od 1300 profesionalnih vatrogasaca u 39 javnih vatrogasnih postrojbi priobalnih županija, oko 5 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, oko 50 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, više od 70 vatrogasca s 20 vozila iz kontinentalnog dijela države dislociranih na 11 mjesta u jednoj smjeni te do tisuću sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.

- Zbog situacije na terenu, osobito na području cijelog priobalja, a koja uključuje duže razdoblje sa značajnijim padalinama, vrlo je mala opasnost od šumskih požara -  kazao je zapovjednik Tucaković koji je navedenu odluku o završetku glavnog požarnog napora 23. rujna, donio u konzultaciji s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i zapovjednikom vojnih snaga.

Tucaković je kazao i kako se završetak glavnog napora požarne opasnosti odnosi i na prestanak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama, kao i na prestanak aktivnosti redovnih dislokacija kod državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Split i Dubrovnik te na Hvaru, Lastovu, Visu, Ugljanu, Braču, Dugom otoku, Oklaju i Nacionalnom parku Brijuni.

- Ovu protupožarnu sezonu ocijenio bih uspješnom. Dugo razdoblje bez padalina kao i visoke temperature nisu nam išle u prilog jer je ova sezona bila po broju požara puno intenzivnija od prošle. No, važno je istaknuti kako su svi požari brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu, zahvaljujući angažmanu vatrogasaca kao i zračnih snaga -  zaključio je Tucaković u službenom priopćenju HVZ-a


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij