DJECA DIJABETIČARI POSJETILA SAJAM NAUTIKE
Sajam nautike u Splitu ovoga petka posjetila su djeca s dijabetesom Splitsko-dalmatinske županije među kojima su bili i naši mali Kaštelani. Organizatori ovog, već tradicionalnog susreta, su udruga "Mirno more" i "Marina Kaštela".

Nakon pomnog razgledavanja luksuznih brodova, djeca su uz pratnju organizatora i članova Splitskog dijabetičkog društva (predsjednika Lulića, više medicinske sestre na Pedijatriji Ljiljane Repanić i pedijatra dijabetologa Veselina Škrabića) druženje nastavila na domjenku na kojemu su dobili i prigodne poklone.

Mirno more 

Nevladina udruga "Mirno more" iz Austrije već petnaestak godina provodi razne socijalne projekte s ciljem razumijevanja i tolerancije među mladima s područja Europe. Najpopularniji projekt je "Flota mira" koja okuplja djecu i mlade kojima je pomoć potrebna (izbjeglice,  djeca s posebnim potrebama, djeca iz popravnog doma, dijabetičari) u dvotjednom druženju krstarenjem Jadranom.  Jedan od volontera skipera koji će i ovo ljeto na more s djecom dijabetičarima je i direktor tvrtke "BavAdria", gospodin Luka Berket .

Širenje svijesti o dijabetesu

Ovakvi projekti promiču glavni cilj našeg Društva a to je širenje svijesti o dijabetesu. Edukacija je uvjet zdravlja za naše članove, ali je važna i za cijelo društvo zbog prevencije, s obzirom da broj oboljelih od te bolesti raste. Osim toga, za sve koji žive s dijabetesom važno je usvojiti određene navike i pozitivne stavove,  ne okretati leđa dijabetesu i istovremeno živjeti aktivno za što je potrebno i razumijevanje okoline. Nažalost, suradnja kao što je ova koja je započela kad nam se obratio gospodin Joško Berket, vlasnik "Marine Kaštela", više je izuzetak, nego pravilo. Dijabetičari iz javnog života koji imaju uspješnu karijeru značili bi dobar primjer našoj djeci i ostalima, međutim oni kao da se boje izaći s tom informacijom u javnost - rekao je Branko Lulić, predsjednik Splitskog dijabetičkog društva.

O drukčijem ozračju u Austriji svjedoči i kapetan Joško Berket

Kad djeca dijabetičari iz Austrije kreću put Jadrana, ispraćaju ih osobe iz javnog života poput samog predsjednika Dr. Heinza Fischera, kancelari, gradonačelnici, a počasni predsjednik "Mirnog mora" je generalni direktor "Mobilkom Austrije". Zato bolest nije ni stigmatizirana i roditelji lakše uključuju djecu u udruge gdje se mogu družiti s ostalom djecom s tim problemima i ljudima koje susreću u bolnicama kao liječničko osoblje, kazao je Berket.

Među prisutnima su bili  Marin Božinović i Frane Žunić koji su prije dvije godine dobili inzulinske pumpice. Otkad su mi djeca dobila pumpice, mogu obući navečer pidžamu, kazala je Franina mama, čije je još dvoje djece dobilo pumpicu...

I uistinu, dok su kamere na sajmu škljocale oko potencijalnih kupaca i novopečenih missica koje su pozirale s lentama,  svaki kontakt s novinarima iz većih medija bi završio na pitanju procjene financijske težine prisutnih posjetitelja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost)

  bidna dica. koliko god da jis jema, jopet će više od nji njiovi zdravi iz razredov vrimenon prić na jaglu i i meknit dilerov broj u mobitejal
  endem

  oko 10 godina prije
 • dragi endem (Gost)

  Imaš pametne komentare ali nije sve za šalu.Nije sve tako crno, ima dobre ,pametne i odgojene dice koja neće dilerov broj.Ona su većina i oni moraju postat glavna tema ,a onim drugima pokušat pomoć da ih bude što manje.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Briga me za narkomane, da bar ovi ne budu na igli-da svi dobiju pumpe. Drago mi je zbog dice, više ovakvih stvari, baš su slatki :)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Bas su slatki neka ponovno organiziraju ovako nesto :grin

  oko 10 godina prije
 • pdbNk gay (Gost)

  8) i ja sam medju njima :roll

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara