lecevica

Nakon što smo nedavno pomogli pronaći vlasnika ljubavnog pisma napisanog prije 40 godina, danas krećemo u jednu novu potragu, kako bi pomogli jednoj Australki hrvatskih korijena, za potrebe knjige koju piše, da više sazna o pojedinim članovima svoje obitelji, koji su na prostoru Kaštelanske zagore, Kaštela i Splita živjeli prije više od 80 godina.

- Živim u Melbourne u Australiji i želja mi je više saznati o mojoj baki s majčine strane Jelici Pletikosić rođenoj Perdić. Više bih željela saznati i osobno i zbog knjige koju pišem o mojoj majci – napisala nam je, između ostalog, Višnja L.

Kako nam je navela u poslanim podacima, njena baka, o kojoj bi htjela više saznati, Jelica Perdić rođena je 6. travnja 1910. godine na području Lećevice, od oca Mije Perdića, što je upisano u matične knjige u Kaštel Sućurcu za područje Lećevice.

Jelica se potom udala za Matu Pletikosića te najprije rodila sina Antu Dragomira, a onda i Višnjinu majku Mariju Nevenku 20. travnja 1934 godine. Na žalost, Jelica je odmah po porodu umrla te je njena kćer Marija Nevenka nikada nije upoznala, a nema ni saznanja o postojanju druge braće ili sestara.

U vrijeme svoje smrti Jelica Perdić Pletikosić živjela je u Splitu, na adresi Slavićeva 20.

Tada malenu Mariju Nevenku život nije mazio, posebno u predratno i ratno vrijeme te ona igrom sudbine odlazi živjeti u Pulu, gdje se krajem pedesetih godina prošlog stoljeća udaje, osniva obitelj i 1971. godine odlazi živjeti s obitelji u Australiju.

Zbog takvog životnog puta ništa nije uspjela saznati o svojoj majci, a ni potraga za bratom Antom Dragomirom nije urodila plodom.

Njena kćer, a Jelicina unuka Višnja odlučila je još jednom pokušati više saznati o obitelji svoje bake, svom ujaku i ostalim članovima ove obitelji Perdić, pretpostavljajući da dio njih živi na području Kaštela i Splita.

Isto tako voljela bi saznati gdje joj je bakin grob.

Višnja je do sada komunicirala s matičnim uredima u Splitu i Kaštel Sućurcu, a kaštelanska matičarka Inga Mamić, koja se potrudila i pokušala doći do nekih informacija nije joj mogla previše pomoći.

- Ovim putem Vas izvješćujemo da nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu jer su sve Matice za matično područje Lećevica gdje je rođena Vaša baka Jelica Pletikosić rođ.Perdić od oca Mije Perdića, uništene u Drugom Svjetskom ratu, a to se odnosi naravno i na maticu umrlih (ako je baka preminula na tome području) jer smrtni list je tamo gdje je osoba umrla.Kontaktirali smo i Matični ured Split jer je Vaša baka živila (u trenutku smrti) na adresi Split,Slavićeva 20 (što je vidljivo u matici rođenih Vaše majke) ali uvidom u maticu umrlih Split za 1934. godinu ne postoji isti upis – odgovor je iz kaštelanskog Matičnog ureda. 

Pa ako netko zna, kroz priče članova svoje obitelji,  priču o Jelici Pletikosić rođenoj Perdić iz Lećevice, koja je umrla onog dana kad je rodila kći, njeno mjesto ukopa ili bilo koji podatak, a isto tako ako netko više zna o njenom sinu Anti Dragomiru Pletikosiću ili njegovoj obitelji, informacije ili kontakte može poslati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada