hren
 
SLIJEDI RUŠENJE PREOSTALOG ZIDA
Gradsko poglavarstvo Grada Kaštela donijelo je na svojoj 48. sjednici održanoj u četvrtak 08. svibnja 2008. godine zaključak prema kojemu će se u svezi slučaja preostalog zida porušene vinarije uz kulu Cipicco u Kaštel Novom od nadležne građevinske inspekcije zatražiti donošenje hitnih mjera, odnosno, prema stavu Grada, građevinska inspekcija bi od investitora trebala zatražiti što hitnije rušenje već urušenog i polusrušenog zida nekadašnje vinarije.

Bivša vinarija nije kulturno dobro

Naime, budući da je iz očitovanja Konzervatorskog odjela u Trogiru vidljivo kako preostali dio zida u dužini od 34 metra i u visini od 4,3 metra sam po sebi ne predstavlja kulturno dobro, te se isti može ukloniti, Upravni odjel za prostorno uređenje, imovinsko-pravne poslove i graditeljstvo Grada Kaštela odlučio je uputiti ovakav dopis građevinskoj inspekciji kako bi se otklonila opasnost za život i zdravlje ljudi, drugih građevina i stabilnosti tla na okolnom zemljištu.

Prema očitovanju dr. sc. Radovana Buzančića iz Konzervatorskog odjela u Trogiru, investitor “Cipicco” d.o.o. iz Zagreba uputio je Konzervatorskom odjelu zahtjev za utvrđivanje uvjeta za nastavak radova na kuli Cipicco, na što je investitoru odgovoreno kako Konzervatorski odjel ne može utvrditi uvjete za “nastavak realizacije započete rekonstrukcije” izvan upravnog postupka. 

Novi upravni postupak

Naime, s obzirom da je upravni postupak u ovom slučaju dovršen rješenjem Ministarstva kulture iz ožujka 2007. godine, investitoru je rečeno kako treba pokrenuti novi upravni postupak u kojem će Ministarstvo dati svoje mišljenje, ali isključivo vezano uz samu kulu Cipicco.


Foto: 14.04.2007.

Što se tiče porušenog dijela čitavog sklopa (nekadašnje vinarija), Konzervatorski odjel donio je zaključak kako preostali dio dotrajalog zida sam po sebi ne predstavlja kulturno dobro, pa se u tom slučaju može i ukloniti. Pored toga, rečeno je i kako je ovaj objekt nemoguće vratiti u prvobitno stanje, a trenutačna situacija se može riješiti isključivo prostorno-planskom dokumentacijom koja se mora donijeti u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Pazi šta radiš!

Ipak, ukoliko se pristupi uklanjanju preostalog dijela zida koji se direktno naslanja na kulu Cipicco, a koja je po rješenju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Split zaštićeni spomenik, rušenje i uklanjanje potrebno je izvesti na način pri kojemu neće doći do oštećenja spomenika, odnosno same kule Cippicco, stav je Ministarstva kulture Upravnog odjela za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Trogiru.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost)

  sve ovisi o bužančiću! jo koja faca!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a triba kulu napraviti jos stariju ,odurniju i vratit ugrozene pantagane ca su besplatno boravile tamo

  oko 12 godina prije
 • Gost (Gost)

  Ovde se krije nova zamka!!!!! Sad očedu da se sruši zid kako bi mogli napravit parking za okolne birtije! Kako se ovo može rušit bez upravnog postupka?????Investitor može odbiti rušenje i može pouzeti druge mjere da se u učvrsti stabilitet zida.

  oko 12 godina prije
 • AkY (Gost)

  Ovo je, glupo. Djeca su se igrala a sada nikoga tamo..Pa dajte ova drzava je s....

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  pa čekajte,je li osin rušenja tog \"legendarmog i povijesnog\"zida postoje šanse da na onome groblju nikne nešto kako Bog zapovida?? :eek :eek :? :?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  triba zvad ISTRAGU jer u kastelima ima toliko misterije da bi Valdec ima sta snimat godinama a ko li je kriv za vako stanje u kastelima , zna se

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  nikor je podmaza
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  nek srusi zid..ali nikakvih gradnji nebi smilo bit,uz more..

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  jadni smo kad nan buzancic kroji kastila

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  baš lipo, sad užežin turističke sezone počnite radove

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij