kanta mijesano

MIJENJA SE PAUŠAL
Građane Kaštela od ožujka sljedeće godine očekuje poskupljenje usluge odvoza komunalnog otpada, koje će za pojedina kućanstva iznositi tek nekoliko posto, a za pojedina i 50 posto. Promjene cijene  odvoza otpada osjetit će i dio privatnih iznajmljivača, a sve  je to rezultat nove Odluke o pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, koja je usklađena s novim odredbama Zakona o gospodarenju otpadom.

U novoj odluci, koju su usvojili većinom glasova vijećnici na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća ima nekoliko značajnijih razlika u odnosu na staru odluku, kojie donose navedene izmjene u cijeni, ali i drugim elementima.

Tako se u novoj odluci objekti dijele na dvije kategorije i to kućanstva, odnosno nekretnine koje služe isključivo za stanovanje i  objekte u kojima se obavlja bilo kakva vrsta djelatnosti  pa i ugostiteljske usuge u domaćinstvu, a pod ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu podrazumijeva se iznajmljivanje smještaja.

Obje kategorije objekata, prema novoj odluci plaćat će novi  iznos cijene minimalne javne usluige, odnosno paušala, a odluku o cijeni paušala donosit će Gradsko vijeće.

Za cijenu paušala do sada je bilo važno nekoliko segmenata, između ostalog i broj članova kućanstava, a prema novoj odluci svima će paušal biti isti. I to za kućanstva 46 kuna mjesečno bez PDV-a, dok je za objekte u kojima se obavlja određena djelatnost,  umjesto fiksnog iznosa u rasponu od 50 kuna do nekoliko tisuća kuna kako je bilo prema staroj odluci, sada jedinstveni  paušal  od 1000 kuna bez PDV-a.  Paušal od 1000 kuna vlasnici objekata s nekom djelatnošću plaćat će tijekom cijele godine, bez obzira na broj mjeseci u kojima se djelatnošću bave.

Mogućnost popusta do 90 posto za iznajmljivače i slične djelatnosti

Upravo činjenica da bi manji privatni iznajmljivači tijekom 12 mjeseci trebali plaćati paušal od 1000 kuna te PDV, uznemirila je dio gradskih vijećnika,  poput Marija Serajlića, koji su iskazali nezadovoljstvo i tražili dodatna objašnjenja od direktora komunalne tvrtke Zeleno i modro Alena Lučića.

- Donošenje ove i ovakve odluke od nas traži Zakon, a isti ne dozvoljava da unutar pojedinih kategorija izvršimo dodatnu kategorizaciju pa da razdvojimo različite djelatnosti koje se u objektima obavljaju. No, za sve naše privatne iznajmljivače i slično postoji dio koji se odnosi na ostvarenje popusta od 10 do 90 posto cijene, a u skladu s količinom otpada koju su proizveli  u godini ranije. Prema našim izračunima čak polovica od onih koji se bave nekom gospodarskom djelatnošću ostvarit će popust od 90 posto, a tu su skoro svi iznajmljivači. Znači oni će paušal plaćati 100 kuna tijekom svih 12 mjeseci, a nikako 1000 kuna – informirao je vijećnike tada direktor Lučić.

Nema kategorije  povremenog korištenja objekta

Nova odluka u skladu sa Zakonom donosi i promjenu za vlasnike objekata koji su korišteni tek u kraćem periodu tijekom godine, jer pri obračunu cijene odvoza otpada više ne postoji kategorija objekata  koji se privremeno koriste, poput sezonskih korištenja.

Prema novoj odluci i dalje ostaje varijabilni dio cijene, o kojem odlučuje u svom cjeniku tvrtka Zeleno i modro, a kojeg i dalje određuje broj pražnjenja spremnika i volumen spremnika.

Kao što smo naveli na početku, nove cijene odvoza otpada primjenjivat će se od ožujka sljedeće godine.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada