hren
 
Splitska zračna luka za prvih pet mjeseci ove godine bilježi porast prometa putnika od 13,3 posto te je kroz zračnu luku u oba smjera prošlo 279.113 putnika, od čega je na međunarodnim linijama bilo 213.293 putnika.

Zrakoplova na stajanci bilo je 2364, što znači da su djelatnici Službe za prihvat i opremu zrakoplova imali 4728 raznih operacija. Posebno je zanimljiv svibanj koji je bio bolji od prošlogodišnjeg za 15,8 posto, kada je bio u minusu dva posto, što znači da je ovog svibnja kroz zračnu luku prošlo 126.203 putnika, što je do sada ovaj mjesec bio najuspješniji u posljednjih nekoliko godina.
Nema praznog hoda

Na stajanci je u svibnju bilo 922 zrakoplova koji su u dolasku bili puniji. Svi ovi podaci potvrđuju pretpostavku da će porast putnika u zračnoj luci iznositi između šest i osam posto, pa se tako očekuje da će posljednjeg dana prosinca ove godine u oba smjera kroz zračnu luku proći više od milijun i 200 tisuća putnika. U zračnoj luci ne očekuju pad prometa za vrijeme Eura 2008. i Olimpijade u Pekingu. Kažu, ne samo da nemaju prazne hodove nego su uspostavljene i neke nove linije, kao što je linija Varšava – Split – Varšava, a liniju održava norveška kompanija “Norwegian”. Prošlog vikenda u zračnoj luci Resnik bilo je 76 zrakoplova raznih kompanija, a prevezli su 18.199 putnika, a za ovaj vikend očekuje se oko 20.000 putnika.

Rusi dolaze

Od 3. lipnja ruska zrakoplovna kompanija ‘Aeroflot’ otvorila je svoju redovitu liniju Moskva – Split – Moskva, i to dva puta tjedno zrakoplovima tupoljev 154 koji će tu liniju održavati svakog utorka i subote. U zimskom razdoblju tu liniju održavat će airbus A-319. Sa Splitom se linija održava od 1989. godine, a sada se uspostavlja redovita jer zanimanje Rusa za odmor na Jadranu iz godine u godinu raste, a osim državnog ruskog zračnog prijevoznika ‘Aeroflota’, linije sa Splitom tijekom godine održava i nekoliko privatnih zrakoplovnih kompanija.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • gost (Gost)

  Za porast prometa najzaslužniji je Lukša Novak!

  oko 12 godina prije
 • tako je (Gost)

  neka zivi Luksa Novak i njegov aerodrom...zivija, pogotvo nan je drago sta ce nan opet iznad glav letat ruski ultratihi avioni, bravo i zivija...

  oko 12 godina prije
 • gost (Gost)

  Eksplodirao avion pri slijetanju u splitsku zračnu luku

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a ljubomoro gadna si u nas HRVATA

  oko 12 godina prije
 • ispravak netočnog navoda (Gost)

  Za porast prometa nije najzaslužniji Lukša Novak
  nego dvi ljupke stjuardese
  korana i upitnik!!!
  :p

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij