hren
 
Prošlogodišnja katastrofalna suša nije samo desetkovala urod na poljima diljem Hrvatske, nego je, pokazalo se to najbolje ovih dana, znatno umanjila i kvalitetu plodova nekih poljoprivrednih kultura. Naime, podosta krumpira, inače naizgled zdravih, kako smo čuli od mnogih građana, ne da je slabe kvalitete, nego su doslovno truli. No, to se vidi tek kad se razrežu i utvrdi da su u unutrašnjem dijelu poprimili crnu boju. Domaćica iz sinjskog kraja nam je kazala kako je na pazaru kupila vreću od dvadeset kilograma i da je dvije trećine gomolja morala baciti, jer su truli, a slične priče mogu se čuti svakodnevno. I uzgajivači u selima Dalmatinske zagore pričaju kako su znatne količine i njihovih krumpira izvana gladac - iznutra jadac. U poljoprivrednim savjetodavnim službama kažu kako je tome glavni krivac lanjska suša, te dodaju kako takvi krumpiri, bez obzira što im je 30 do 50 posto težine zdravo, nisu za jelo. Inače cijene krumpira na domaćem tržištu trenutačno su, iako su posljednjih tjedana u opadanju, ipak znatno više nego u isto vrijeme prošle godine. U odnosu na cijene početkom ovoga mjeseca, krumpiri su na veletržnicama jeftiniji za 4,11 posto, a na tržnicama za 5,91 posto, dok su u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem skuplji čak 104,38 posto, odnosno 78,87 posto. Sadašnja im je prosječna cijena na veletržnicama 3,27 kuna (lani 1,60), a na tržnicama 4,62 kune (lani 2,63).
Najniže cijene krumpira zabilježene su na veletržnici u Rijeci - 2,05 kuna po kilogramu, a najviše u Splitu - 6 kuna. Na tržnicama krumpiri najmanje zapadaju u Ðakovu i Osijeku - a najviše u Zagrebu - 8 kuna.
Posljednjih tjedana na tržištu se bilježi i sve bolja ponuda mladih krumpira kojih je prosječna cijena na veletržnicama 6,28 kuna (od 5 do 8,25 kuna), a na tržnicama 8,93 kune (od 6 do 12 kuna).
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara