hren
 
Prema istraživanjima u svakom računalu krije se prosječno oko 28 spyware programa. Spyware programi su parazitski programi, koji na osobno računalo često dolaze prikačeni uz softwer skinut s web stranice. Obično se koriste za praćenje surferskih navika vlasnika zaraženog računala i prikupljanje podataka (špijuni). Nenadana pojava pop-up oglasa i sporiji rad računala mogu biti znakovi da je spyware program prisutan i aktivan. Većinom su ti mali programi samo nametnici, koje su ipak u većini slučajeva bezazleniji od svojih puno opasnijih rođaka - virusa, bili vezani uz reklame, no otkriveno ih je čak tristo tisuća koji nisu nimalo bezopasni. To bi trebalo zabrinuti korisnike, budući da bi za posljedicu moglo imati krađe osobnih podataka, preuzimanje kontrole nad računalom i slične nepodopštine. A kako se rješiti spyware programa i virusa pročitajte u nastavku teksta...

Potrebno je na računalo instalirati program za uklanjanje malih nametnika. Ponajbolji među njima je Ad-Aware koji je potpuno besplatan i možete ga naći ovdje.

Naravno, ne treba zaboraviti i na zaštitu od virusa.

Preporučamo Vam program Sophos Anti-virus za tu namjenu. Besplatnu demo verziju možete nakon popunjavanja formulara pokupiti ovdje (Oprez! Program je poprilično velik, cca 14 MB), a posljednje "zakrpe" koje treba redovno (barem jednom tjedno) dodati možete pokupiti ovdje.

Ako ste korisnik HTnet-a i imate kod njih otvoren e-mail (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) možete (i definitivno trebate!) u postavkama svog e-mail accaunta aktivirati opciju koja Vas štiti od SPAM-a (neželjenih e-mail poruka) i od virusa.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara