strikoman 21

Oko 400 učenika gomiličke škole Kneza Trpimira sa svojim učiteljima i nastavnicima danas su se okupili u Kaštilcu u Kaštel Gomilici povodom snimanja 777. milenijske fotografije Šime Strikomana. Današnje događanje uvod je u manifestaciju Dica i čakavica koju je 2011. godine pokrenula škola Bijaći, a ovogodišnji domaćin je upravo gomilička škola.

U bijelim majicama okupljeni učenici ispred Kaštilca poredali su se na obilježena mjesta kako bi na fotografiji bila vidljiva oznaka broja 10 i riječi ČA, jer je riječ o 10. jubilarnoj manifestaciji koja se protekle dvije godine odgađala radi pandemije.

- Naša škola je domaćin ovogodišnje manifestacije Dica i čakavica, a riječ je o događanju koje je pokrenula OŠ Bijaći. Zamišljena je kao mobilna manifestacija te je svaku godinu organizira druga ustanova i snimanje milenijske fotografije je zapravo uvod u samu manifestaciju – kazala je Marina Nikolić, knjižničarka škole Kneza Trpimira koja je ujedno koordinatorica manifestacije te je dodala da je bilo idealno milenijsku fotografiju Šime Strikomana snimati ispred Kaštilca koji je obišao svijet u raznoraznim serijama i filmovima.

Manifestacija „Dica i čakavica“ se nastavlja sljedeći petak, 20. svibnja s početkom u 18 sati u kino dvorani Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu i to je zapravo glavno događanje.

- U kinu u Sućurcu će kroz 30 točaka oko 100 djece se predstaviti u čitanju, recitiranju i glumi na čakavici. Time će u programu ovog desetog susreta sudjelovat značajan broj djece iz kaštelanskih, hvarskih i splitskih vrtića te učenici osnovnih škola iz Kaštela, Splita, Dugopolja, Trogira, Segeta, Marine, Brača i Hvara. Uz učenike nastupit će i pjesnik čakavac Nađan Dumanić – najavila je Nikolić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno