hren
 
Štete od požara 7 milijuna kuna
Kaštelani, odnosno vlasnici površina koje je zahvatio požar na području Kaštel Štafilića i okolice, a koji još nisu prijavili štetu, mogu to još učiniti u Uredu za gospodarstvo u zgradi gradske uprave u Kaštel Sućurcu. Prijaviti se mogu štete nastale na građevinama, opremi, zemljištu, dugogodišnjim nasadima i slično.
KAŠTELA - Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda uputilo je splitsko-dalmatinskom županu Kruni Peronji izvještaj o proglašenju elementarne nepogode za područje koje je zahvatio požar u Kaštel Štafiliću, Kaštel Novog na prostoru Raduna, brda Sveti Nofar i područja Bijaća. Katastrofalni požar zahvatio je površinu od oko 150 hektara: pašnjaka, šuma, kamenjara i poljoprivrednih površina na kojima su maslinici i vinogradi, bademi, stabla breskvi, trešanja i ostalih voćnih kultura.
Katastrofalni požar zahvatio je površinu od oko 150 hektara i pričinio veliku štetuU požaru je izgorjelo, ili je teško i lakše oštećeno, desetak vikendica i poljskih objekata s poljoprivrednim alatom i opremom. Gradsko povjerenstvo obišlo je opožarene površine radi uvida u stanje i prikupljanja informacija od vlasnika površina zahvaćenih požarom. Prema prvim pokazateljima, potpuno je uništeno 30 hektara maslinika, 15 hektara vinograda, pet hektara ostalih poljprivrednih kultura, te velike površine pašnjaka i šume. Na rubovima opožarenih površina oštećen je veliki broj višegodišnjih poljoprivrednih kultura, pa je stoga upitno hoće li se one uspjeti obnoviti u sljedećoj sezoni. Prema prvim pokazateljima, ukupna šteta u ovoj godini iznosi oko tri milijuna kuna, poljoprivrednih kultura 2,5 milijuna kuna, građevinskih objekata 500.000 kuna i šteta na opremi procijenjena na oko 70.000 kuna. Ova vatrena nepogoda posebno je pogodila poljoprivredne proizvođače vlasnike zemljišta s područja Kaštel Novog i Kaštel Štafilića, koji su ostali bez ovogodišdnjeg uroda, ali se dodatna šteta može očekivati sljedećih godina jer se radi o izgorenim višegodišnjim nasadima koji se sporo ili teško obnavljaju. Dodatan problem je stanje zemljišta koje se pretvorilo u golet pa je moguća i erozija tla, drastično je promijenjena vizura i mikroklima prostora. Ukupna šteta, kad se uračuna i izgubljena dobit u sljedećim godinama, prelazi sedam milijuna kuna. Vlasnicima predstoje ulaganja u nove nasade, obnova opreme, suhozidova, putova i objekata, a potrebna je i žurna pomoć u sanaciji opožarenih površina kako se ne bi izgubili rokovi za radove na pojedinim kulturama.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij