hren
 
Jedna od novina u Zakonu o sigurnosti prometa jest i kazna za korištenje mobitela u vožnji, teška okruglo 500 kuna. Doduše, olakotna okolnost je što zakon ne zabranjuje korištenje mobitela ako su za vrijeme razgovora ruke slobodne. Upravo tako se zove uređaj koji rješava problem s policijom i povećava sigurnost u prometu — hands-free. Mnogi su se građani ovih dana već odlučili na kupnju tog korisnog pomagala.
— Dnevno prodamo desetak slušalica s mikrofonom koje koštaju od 49 do 59 kuna. To nisu originalni proizvodi, ali imaju tri mjeseca garancije i posluže svrsi. Na sredini kabela dugog metar i pol je prekidač za javljanje tako da nema potrebe vaditi mobitel iz džepa. Porasla je i prodaja bežičnih blue-tooth slušalica koje imaju domet od 10 metara i koštaju od 500 do tisuću kuna. One se mogu povezati samo s mobitelima skupljim od 1500 kuna i najviše ih kupuju prijevoznici koji su po cijeli dan za upravljačem — kazao je Denis Rajčević iz tvrtke Telemax u Porinovoj ulici, dok njegovi kolege iz HT-ovog centra u ulici Domovinskog rata kažu kako imaju tridesetak upita dnevno, ali da im prodaja nije značajnije porasla.
— Ljudi se raspituju, ali prodaja nije porasla jer mi prodajemo samo originalne proizvode koji su dosta skuplji nego zamjenski. Slušalice s garancijom od godinu dana za siemens /Joško PONOŠkoštaju 120 kuna, za nokiju 202 kune, a za sony 220. Prodajemo i hands-free pakete koji pored slušalica i mikrofona ima i autopunjač za mobitel. Cijena Nokijina paketa je tisuću kuna, a Siemensova 500 — rekli su u HT-ovu centru gdje ne prodaju bluetooth tehnologiju.
U trgovini Wonder trade prodaju se zamjenske slušalice po cijeni od 39 do 100 kuna, a prodaja ide isto kao i prije donošenja novoga zakona. No, njihovi kupci se često kod kupnje novog mobitela odlučuju na kupnju paketa dodatne opreme u koji idu torbica, autopunjač i slušalice.
Od policije nismo mogli doznati koliko je vozača u posljednje vrijeme uhvaćeno kako razgovara mobitelom u vožnji, a prema riječima načelnika Ureda PUSD Nina Ćurića, princip hvatanja je vozačima već dobro poznat. Policijac u civilu "špijunira" patroli tko od vozača drži mobitel u ruci, odnosno ne koriste se nikakvi posebni radari za hvatanje signala. Iako su zlobnici komentirali kako bi i policajci trebali nabaviti hands-free za svoje radio stanice, Ćurić je odgovorio kako se policajci uvijek voze u paru tako da suvozač može slobodno razgovarati.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij