hren
 
Mladi breljanski ekolozi ovaj su mjesec prikupili 1184 kilograma starog papiraKAŠTELA - U organizaciji planinarskog društva Malačka Donja Kaštela sutra, u 10 sati, održat će se akcija čišćenja na Malačkoj. Planira će, u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje i dana društva 8. svibnja urediti i očistiti okoliš doma. Mole se svi planinari da sa sobom ponesu alat, radne rukavice i slično. Nakon provedene akcije organizirat će se planinarski ručak. Akciji se mogu odazvati svi ljubitelji prirode, a sve informacije vezane za akciju mogu dobiti na broj telefona 098 311 797.

BRELA -
Učenici OŠ "Brela", nositelji međunarodnog priznanja Zelene zastave za ekoprograme, ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježili su prikupljanjem starog papira. U travanjskoj akciji postigli su svojevrstan rekord: dok su prijašnjih mjeseci prikupljali 400 do 600 kilograma, ovoga puta prikupili su 1184 kilograma starog papira. Primjenjujući svakodnevno u redovitom školskom programu ekokodeks i nastavne sadržaje o zaštiti okoliša, učenici i nastavnici kroz svoj ekoodbor promoviraju ekologiju kao svoj način življenja.

SINJ - Dan planeta Zemlje u cetinskom kraju obilježen je akcijama sakupljanja otpada koji se, na žalost, i dalje odlaže u prirodi. Osnovna škola "Ivan Mažuranić" iz Obrovca Sinjskog i Hana zaslužila je i ove godine međunarodni status ekoškole pa će se zelena zastava i dalje vijoriti u njezinu krugu. Za aktivnosti u očuvanju okoliša i zdravih voda dobiva potporu i od grada Sinja.
Nakon što su Sinj i Trilj dobili prečistače otpadnih voda i Vrlika je ušla u projekt izgradnje tog uređaja. Na taj način poboljšat će se čistoća Cetine koja je nizvodno izvor pitke vode za obalna i otočna naselja. U poboljšanju čistoće okoliša mnogo pomažu izviđači ali i učenici škola ženske udruge i drugi. Danas će se u OŠ Trilj povodom Dana planeta Zemlje održati županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u ekologiji.

OTOK - Povodom 22. travnja, Svjetskog dana planeta Zemlje svojom ekološkom akcijom Čisti Otok, koja se održava već petu godinu, učenici OŠ "Kamešnica" pokazali su onim starijim kako bi se trebalo čuvati i uljepšavati mjesto. U ovu akciju bilo je uključeno oko 600 učenika i njihovih učitelja. Svoj doprinos dale su i učenice područnih škola u Rudi i Udovičićima. Podsjetimo da je škola u Otoku uključena i u dva ekoprojekta i globe-projekta.
Radi se o obrazovno-znanstvenim programima koji se bavi različitim pitanjima zaštite okoliša. Sudjelujući u ovim programima učenici vrše različita mjerenja i opažanja: atsmofersko-klimatološka, hidrološka, te biološka i zemljopisna. Prikupljene i sređene podatke učenici šalju preko Interneta nositeljima ovih projekata, kaže ravnatelj škole Miroslav Jukić.

OMIŠ - U povodu Dana planeta Zemlje 25. travnja planinarsko društvo "Imber Mosor" organizira tradicionalni skup mladih planinara Dalmacije "Oda proljeću" na omiškoj Dinari. Polazak je ispred vatrogasnog društva u gradskoj luci, odakle se kreće u pratnji stručnih vodića u 8.30 i 9 sati. Treba ponijeti samo porcije za jelo i dobru volju jer PD "Imber Mosor" sve sudionike susreta časti grahom.

SUPETAR - U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje Klub mladih "Budi svoj" iz Supetra organizira u subotu 24. travnja akciju prikupljanja starog papira na rivi, od 10 do 12 sati. Ovom se prilikom mole mještani da se pridruže akciji te na rivu donesu stari papir.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara