hren
 
ZA SVAKOG PONEŠTO
Unatoč što su nam veliki trgovački centri postali mjesta obavljanja tjednih kupovina, dobre stare običaje poput subotnjeg odlaska na pazar i ribarnicu, zadržali su mnogi. Iako Kaštela nikada nisu imala mjesto poput splitskog pazara, već se sve svodilo na nekoliko banaka u svakom od mjesta, ni ovdje nikada nije nedostajalo specifičnog kolorita, a uvijek je najbolja ponuda i najzanimljivije bilo na pazaru na starosejskom brcu.

Iz kaštelanskih vrtova 

Ove je subote sunce dovelo na pazar nešto veći broj prodavača nego prethodnih dana, a ni kupaca nije nedostajalo, tek je ponuda bila nešto slabija, čemu je razlog sezona i kišni dani koji su za nama. Kao skoro svake subote, svoje su proizvode prodavali Ana, Mladen, Marija, Ante, Anđa i drugi, a ponuđeno voće i povrće uglavnom je ubrano u kaštelanskim vrtovima i plastenicima. 

Na plastičnim bancima ovog je jutra, između ostalog, bilo fažoleta i špinjače po 16 kuna za kilogram, poma kojima se cijena kretala od 5 do 8 kuna, blitve po 12 kuna, te kupusa i kukumara po 6 kuna. Najšarenije cijene bile su za paprike i to od 6 do 10 kuna, krumpir ovdje košta 5 kuna, kapula 8 kuna, a bijeli luk se prodaje za 2 kune po glavici ili 40 kuna za rešt. Iako im je sezona davno gotova, na bancima se moglo naći i rotkvica, a za mac ste trebali izdvojiti 4 kune.

Od voća najviše se nudi grožđe po cijeni od 10 kuna, smokve za 8 kuna i nektarine za 14 kuna. Nekoliko dunja, koje su prema vlasnikovim riječima, ubrane u vrtu u Novom, prodavale su se po 8 kuna za kilogram. 

Sve domaće 

Kao i na svakom pazaru i ovdje se uvijek može naći proizvoda koji nisu ubrani u vrtu, već nam stižu ravno iz konoba, pa litra bijelog vina ovdje košta 15 kuna, travarice 40 kuna i lozovače 25 kuna, a cijena domaćeg maslinovog ulja bila je 70 kuna. 

I cijena jaja nije kod svih ista, ona sa farme možete kupiti po cijeni od 0.70 do 1.50 kuna za komad, a domaća su sva po ovoj najvišoj cijeni od 1.50 kuna. Miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka  ovog je jutra na pazaru nudila gospođa iz okolice Sinja i to po cijeni od 80 kuna za suhi i 40 kuna za onaj nešto mlađi. 

Nešto malo manje posla imale su ovog jutra dvije cvjećarice iako je izbor cvijeća bio velik. Kod njih su gladiole koštale od 1 do 4 kune, buket statica 20 kuna, ljiljani od 10 do 12 kuna, dok je buket karanfilića koštao 20 kuna. 

Najskuplje se najbrže prodalo 

Živo je bilo i na nekoliko banaka u blizini, koje su neumorno opsjedale ose, na kojima se prodavala riba, a  najbolji komadi prodani su već u rano jutro.

Kako su nam rekli prodavači na ribarnici, riba je uglavnom ulovljena oko Brača, Šolte, Visa, ali i Jabuke, a od njih nekoliko tek troje su iz obitelji koje se bave ribarstvom. 

Najviše cijene bile su za fratre i komarče koje nisu iz uzgajališta i to 160 kuna, ali se ova riba i najbrže prodala. Zubatac je koštao 120 kuna, sipa 100 kuna, cijena skuša i tunjevine bila je 70 kuna, moli, cipli, gavuni i pas koštali su 60 kuna, dok je za one s malo tanjim novčanikom bilo bukvi, saruna i lignjuna po 30 kuna te inčuni za 20 kuna. 


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost)

  Brce se piše velikim slovom!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ovi pazar je sramota malo tu ima domaćega a tin ljudima svaka čast ovo drugo je od nakupci i prekupci mala je ponuda i nama fali lipi veliki pazar

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  e ovo je pravi report.

  oko 10 godina prije
 • za 157 (Gost)

  Brce ti znači trg. Zamisli da se uvik piše: na zagrebackom Trgu, na splitskom Trgu. Brce nije naziv trga ka Prokurative, Cvjetni trg. I lipo aj u smokve, uvatija san se trga umisto da kažem da je ribarnica isto malo skupa.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Svaka čast na ovome. Zaboravila sam na starosejanski pazarić a baš bi mogla subotom svratit...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Gosco 130, stvarno interesantan komentar. I koga briga da ste \"zaboravili\" i da ce te \"svratit\"!

  oko 10 godina prije
 • škovacin (Gost)

  jedan put na šetimanu kupujemo ono ča nimamo u svojemu vrtlu...i onda na kavu isprid Stare kuće...ko to more platit...[URL=http://dalmacija.kovacevic.nl]dalmacija moja inspiracija[/URL]

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  \"uvijek je najbolja ponuda i najzanimljivije bilo na pazaru na starosejskom brcu.\" Zaboravili ste reć i najskuplja

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Bravo gostu 219 ko to moze platit,to su nasa Kastila ma kakava god dabila,brce najlipse na svitu jest da ima svega i pravoga i nepravoga,ali to su drazi koje niko ne more platit.I jos k tome ako dodam da to gustam samo 4 setimane u godini ,jer ne zivim tamo stalno onda su to posebne drazi.I kad sve to obavis,pregledas sve ducane i pozdravis sve tetke na pazaru onda idemo popit najlipsi kapucino u naseg dragog Gaje i gustamo u pogledu na zaljkev koji je najlipsi na svitu,i more namirisnije i najcistije.Pa neka govori ko sta hoce,kome prija neka gusta,a kome ne prija neka digne sidro pa neka plovi dalje.Svako u svoju luku,a ja molim boga da se sto pri vratim mojim Kastilima koje neizmjerno volim ma kakva god ona bila.

  oko 10 godina prije
 • (Tinkaaa97)

  Pa sta vi tu nesto pilate? Bas dobro ovo. Ako van bas fali taj veliki pazar idite u Split, kao da van je to nesto puno daleko.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  dobro si reka goste 40. malobrojno domaće triba cijenit, a ostalo su nakupci i preprodavači

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  U Kaštel kambelovcu potrebno je nači povoljnu lokaciju za ribarnicu, u zatvorenom prostoru ili barem natkrivenom uz samo Brce i postojeći pazarić. Kambelovčani će steči naviku kupovanja na tržnici na Brcu, jer ono na cesti Franje Tuđmana i križanju sa Krešimirovom je bila sramota!

  oko 10 godina prije
 • KUPUJMO HRVATSKO (Gost)

  više volin dat našin judin na pazaru nego ovoj bandi ća uvozu

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Vraga domaće! Vidila san svojin očima kako se kupuje u Tomya a prodaje na pazaru za duplo skuplje.Pa sad ti viruj!

  oko 10 godina prije
 • pijace kaštela (Gost)

  tribamo forsirat naše pijace u svakom našem mistu. to zaslužuje ovaj grad i sredina od pedeset tisuća žitelja. ne sumnjam da će grad i gradska uprava, na krilima \"nove metle\", pomesti sve nakupce - prekupce, uvesti red i pravila ponašanja, osigurati pristojni prostor za ponudu i prodaju domaćeg voća i povrća, ali i drugih prehrambenih proizvoda iz domaćih viškova i proizvodnje, (sir, mlijeko, meso, slane srdele, riba, slanina, pršut, med, vino, rakija, prošek, itd,...) i to na otvorenim, ali i u zatvorenim prostorima, u svakom mjestu. ako to ne učiniš, moj berkete, zaludu ti sva tvoja europska uljuđenost i i poduzetničko prenemaganje s visoka, jer, kao, imaš dovoljno para koje si stekao, pa tebi ništa ne treba... ali treba narodu i općem dobru, pa ako ovo ne učiniš u ovom mandatu ne ću više ni glasat za tebe, a i žao mi je što sam te dosad neprovjereno forsirao, jer nisi vjerodostojan...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  E moj goste251, spominješ prekupce ka prodavače a ko će drugi prodavat. Oni ča radi u poju ne more i prodavat ako je ozbijni proizvođač, jerbo poje išče ciloga čovika. Da ni prikupac ne bi jemali kome prodat svoju muku i patimenat u koji je uloženo puno pinez i truda.

  oko 10 godina prije
 • XXXX (Gost)

  Zaboravili ste da Brce triba bit popločano,a ne asvalt kako nan ga je Dodo Čićek servira u prošlon mandatu, pa je reka da je to privremeno.Ma to njegovo privremeno nešto dugo teaje!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  i još će trajat, ne boj se, kad mu budale puštaju da čini sve a ne zna ništa.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  važno da je dodo asfaltira brce..

  oko 10 godina prije
 • gost 130 (Gost)

  hvala gostu 130 očito netko misli kao i ja ribarnica na uglu krešimirove i ceste franje tuđmana bila je javna sramota i konačno su ih makli.

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij