RADOVI NA NOVOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U KAŠTEL NOVOM KASNILI ZBOG NATJEČAJA
Iako se na početku školske godine još nije nazirao početak radova na zgradi nove osnovne škole u Kaštel Novom, temelji nove građevine su već vidljivi, jer posljednjih nekoliko tjedana radnici solinskog MP Betona odrađuju svoje radno vrijeme na ovom gradilištu, koje bi se trebalo zatvoriti za dvije godine.

Kamen temeljac postavljen je uoči izbora, polovicom svibnja ove godine, a sve je stalo zbog problema s provedbom natječaja za izvođača radova te natječaja za nadzor, o čemu nas je tada izvijestio županijski pročelnik Zdravko Omrčen.

Završetkom svih zakonskih rokova za žalbe po natječajima i izborom tvrtke MP Beton za izvođača radova te Idassacommerce iz Zadra za nadzor, radovi na jednoj od najsuvremenijih škola u Hrvatskoj su započeli.

- Škola će imati 23 suvremene učionice s opremljenim pripadajućim kabinetima te niz drugih sadržaja, a bit će u potpunosti prilagođena djeci s poteškoćama u razvoju i invalidima jer će imati prilagođene ulaze kao i lift. Nažalost, škola Bijaći ima danas 30 odijeljena pa nastava u jednoj smjeni ni u novoj školi se neće moći organizirati – rekla nam je ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić, koja nije krila zadovoljstvo što će, ako sve bude išlo po planovima, točno na 100-tu obljetnicu ove škole, učenici ući u nove prostore.

Cijeli projekt koji je izradio PIS-inženjering iz Splita, težak je oko 60 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo obrazovanja iz decentraliziranih sredstava. Grad Kaštela ustupio je zemljište od 14 tisuća metara četvornih te uložio i 1,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije te pomicanje bujice, a neće naplatiti ni komunalne doprinose koji iznose nešto manje od 4 milijuna kuna.

Ujedno je Grad, u cijelom projektu na sebe preuzeo i uređivanje potrebne infrastrukture te izgradnju pristupnih cesta.


KOMENTARI:

Stari Komentari (39)

 • (Gost)

  jeste li pitali Luku je li to u Novon ili Štafiliću? :)

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Vuco nema pojma, škola je u Štafiliću ali u K.O.Knovi.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  zasto opet ne rade kastelanske firme?

  oko 8 godina prije
 • za gosta 195 (Gost)

  Koliko god ti to smeta, znaj da se škola gradi u Novom.Od postanka Kašteli, tako je podjeljeno.
  Ali nije to toliko ni važno.Važno je da se ona napokon izgradi i uz nju odgovarajuča sportska dvorana.Pitam se dali se mogu vidit nacrti svega toga ili je to vojna tajna.Valjda neće bit kao ova u Lukšiću.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Može li netko napisat ako zna:
  Hoće li dvorana imati možda i koju tribinu
  Hoće li bit da se normalno i po pravilima može igrat rukomet (jer onda može i košarka i odbojka i mali nogomet)
  kakva če bit pristupna cesta od stare Kaštelanske, hoće li imati i nogostup za pješake, jer sadašnje stanje iste je ruski rulet.pitanje trenutka je kad če netko nastradat.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  mala digresija; dragi novinaru, ne postoji u hrvatskom jeziku riječ \"najsuvremeniji\"... ili je suvremen ili nije... poz!

  oko 8 godina prije
 • gostu 223 (Gost)

  pristupna cesta ce ,od ceste F.T., biti jednosmjerna, prolaziti ispod
  skole pa se spustati na santinoj poljani, imati ce i trotoare i sve ostalo sta cesta te kategorije i prometnosti zahtjeva. samo ako se ne nadje jos redikuli, kao sta je onaj sa kamenim zidinama na krizanju puta groblj i ceste F.T., koji ce svojim zahtjevima i ucjenama grada dovesti da neko pogine, a o cepu koji ce se zbog njegovih nebuloza stvarati na tom krizanju bolje i ne misliti. :upset

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  bravo ivane

  oko 8 godina prije
 • obečanja (Gost)

  Kako Luka sa oltara bude reka ti je i napravija školu, oli je bitna istina. Partizani se borili za Jugoslaviju sad ispada da su oni najveći borci za Hrvatsku, oli je bitna istina.
  Tako dragi moj gostu 156 uopće nije bitno tko če računat da je napravija glavno je da se napravi i da dica imaju bolje uvjete za školovanje.
  Glavno da je bivša HDZ-a garnitura uvrstila u program gradnje Ministarstva obrazovanja i da su sredstva osigurana i da se škola gradi.
  Župan če je otvarati jer je osnovno školstvo spada pod Županiju.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  E moj goste 111 !!! Suvremen , suvremeniji , najsuvremeniji . I ne iskrivljuj mi hrvatski jezik .

  oko 8 godina prije
 • A ravnatelj? (Gost)

  A ko će bit ravnatelj te škole može li se znat ?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ajde neka. kobogda se zgradila u roku. ali sumjan....
  endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  opet u 2 smjene....ajme :sigh

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a u koliko će smjena radit sadašnja škola Bijaći?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  zemljište nije ustupija grad nego vodovod

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  a da pitaju luku za prilazne rampe

  oko 8 godina prije
 • Novka (Gost)

  Škola je i katastarski u Novome a Luku više ostavite na miru !

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ne škola bijaći je u starome a ova u izgradnji je u štafiliću

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ajde nije bitno dije škola , nego neka nam naš Luka u nedilju s oltara kaže di se otkrija spomenik NoB-a u Novom ili u Starom , on se zalaga za dobrotvora , eno mu je počeja s partizanskim spomenicima.

  oko 8 godina prije
 • goste 148 (Gost)

  onoga lika na raskrscu je lako rjesit..sad je probija kapiju na juznu stranu..e na tu stranu mu se moze napravit korniz visine od 25 cm..usmjerit ga na istocnu stranu di mu je kapija bila i prije..ulicu sa njegove istocne strane-put groblja stavit jednosmjernu..put gori..obrazlozit to da cesta nije dovoljno siroka,da bi bila dvosmjerna..sta je apsolutna istina..pa da lola svaki put kad ide autom u selo,mora ic do magistrale,pa drugim putem u selo..i on i susjedi..pa kad mu par godina svi oko njega budu javno je_avali mater,mozda se siti da bi gradu moga prodat metar zemlje da se napravi normalna cesta..i da sam ne mora zaobilazit..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ali prije toga mora grad napravit trotoare na toj cesti do njega..a doli bar na jednu stranu koliko je moguce..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Vodovod je vlasnik zemljišta, ili je šta osta dužan za komunalije pa je gradsko.Inače je zemljište procijenjeno od vještaka 1200 Kn (tisuću i dvista kuna) za metar kvadratni.Da se radilo o privatnom, procijenio bi ga upola manje.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  kako berket vidi samo jednosmjerno tako će i sve ceste bit jednosmjerne u kaštelin....

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Ajde moj zubati , ne virujen da Berket razgovara sa takvima. Prije bi ja rekla da ti gradonačelnika sanjaš jer su prestale privilegije , ne zato što vam ih je on ukinuo , nego jer se sa novom situacijom u vlasti u Gradu ne možete uzimat koliko hoćete bez pitanja i kontrole.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  kad će se gradit sridnja cesta kroz kaštila ? ide li ona sjeverno ili južno od ove škole \'? ko mi može reč ?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ma koja sridnja cesta , nemaju oni za ovu\"brzu\" gornju . e moja kaštila

  oko 8 godina prije
 • ceste gradske po gup-u (Gost)

  ova \"brza\" četverostazna cesta vidim i znam da se nastavlja i širi, pomalo ali sigurno, i koliko znam to financira država (državna cesta trogir - omiš). ova \"sridnja cesta\" , šta govori gost 130, je planirana u kaštelanskom GUP-u, ona bi tribala bit gradski prioritet i glavni plan i potreba i ove škole (što se počela raditi sradstvima republike hrvatske i županije splitsko - dalmatinske), ali i škole \"filip lukas\" kaštel stari, jer bi bio onda omogučen pristup i sa sjevera, ali bi se njome omogučila i komunikacija kroz sredinu svih sedam sadašnjih neuređenih kaštela i brojnih (bes)pravno izgrađenih kuća i zgrada sa nemogućim ili nikakvim pristupima. to trebaju financirati grad i građani i zainteresirani poduzetnici.

  oko 8 godina prije
 • Dvorana! (Gost)

  Dvorana će biti trodjelna veličine igrališta 40x20 rukometno igralište, tj. kao i ova u Sućurcu šta se gradi.

  oko 8 godina prije
 • 567 (Gost)

  A ko će se upusat u taj novi srednjoškolski centar? Ko će tu radit? Ko će bit ravnatelj?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  srednja cesta je najbitnija momentalno za radit u kastelima..za nju nema para..pare bi se u svakom slucaju sta prije morale nac za bagere,da se tom trasom napravi bili put,+ako je ikako moguce,cjevi i kabele..ali sve..MOZDA i da se da mogucnost ljudima da o svom trosku urede kraj svoje kuce prema nekom planu..pa im od komunalija odbit taj iznos..jos je bitno djelove di se tek sad radi i gradi na crno,iznad magistrale,posjetit i prosirit puteve navrime da sutra nebude i tu problema..nije toliki problem sta se na crno gradi ,koliki je sta iza takve gradnje ostaju puti za magarce..pa je lako naplatit naknadno komunalije,ali nije lako naknadno iste pruzit!!bez da ih pruzis,nemozes ih naplatit..srednju cestu najminimalnije triba prokrcit!!izrazito je glupo,kad je vec u vlasnistvu vodovoda i drzave,da ju grad da pojedincima da grade crne jame iznad cjevi iz kojih svi pijemo..a takvih jama ima na tim cjevima..a cesta ima 10 metri kupljene i placene zemlje..vise nego magistrala sada..sasvim uredna 2 tracna cesta sa 2 uredna trotoara..mogu se cak i 2 ceste napravit da izmedju njih bude po metra komunalnog kanala za cjevi i kabele..tako nebi ni sudara bilo na njoj..s magistrale bi bilo dovoljno otvorit 3-4 izlaza,ta bi cesta mogla pokrit sav lokalni promet umisto magistrale..sad je na magistrali promet pola pola,lokalni i magistralni..a od rudina do pumpe u luksicu je kaos,i smrt..

  oko 8 godina prije
 • probijimo ceste dok je navrime (Gost)

  tako je goste 167, tu gradsku prometnicu treba šta prije probit bagerima u čitavoj dužini kroz kaštela i u svemu prema planu iz GUP-a. to je gradski prioritet i nema se tko šta bunit. štičeni koridor je 30 metara, za modernu dvosmjernu gradsku cestu treba ~7,50 metara, plus ~3,50 metra za dva nogostupa za pješake, još ~2,00 metra za staze za bicikliste, ~ 1,00 metar za komunalni kanal i još ~1,00 metar za ogradne zidove.To je ukupno 15,00 metara i zadovoljilo bi osnovne kriterije... za prvu ruku bili put, kako kaže gost 167, i slažen se i sa svin ča je ostalo reka... bageri iz svih kaštili, na posao!!! (e kad bi to bilo tako...(o)lako...). sad samo da se složi klub varnice i berketa... ali ča će vlasnici reć...!? ajme ???

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Teren iznad starog puta od potoka ponikvice koji se sada prekriva do visine Resnika je ja na Katastaska općina Kaštel Novi i tome shodno područje Kaštel Novog na kome se radi nova škola Bijaći. Druga stvar je što najmanji Kaštel Štafilić sve od vremena Barasova 1975., kad je to područje bilo za izbore prebačeno na izborno mjesto, Štafilić dobio slovensku ili srpsku bolest te se želi proširiti okupacijom tuđeg terana. Izvolite poći na Katastar ili na Zemišnjinik te se informirajte o granicam svih Kaštela koja svi poštuju osim nekih usijanih glava u Kaštel Štafiliću. Lijepo je biti velik, ali ne na tuđi račun!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Nadoda bi se na komentar gosta 161.
  Nije prostor Štafilića puno manji od Novog.
  Kad se priđe stara Kaštelanska cesta nešto prije Resnika, crta prati Javorski put prilazi Magistralu, između malog i velog Bijaća ide Galićev tor na Sadinama (zapadno od željez. stanice, pa na vrh Trečanicei onda zapadno do Labištnice (odašiljač), spušta se u Plano kod spomenika i prati put za Lepin, s njim se spušta do bunara sv. Marte, pa do staklenika do potoka Slanac, onda između Vukmana - ford (on je u Štafiliću) preko zračne luke, pa između donjih staklenika i Divulja (vojarne) u more.Porat za hidroglisere je u Štafiliću.
  Eto toliko za sada, za one koji ne znaju di su.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  he he he

  oko 8 godina prije
 • ovako goste 74 (Gost)

  vlasnik zemlje je vodovod..zemlja je siroka 10 metri i 10 metri je u potpunosti isplacena nekadasnjim vlasnicima..sada su na tom potezu novi vlasnici..jer su kastelani prodali zemlje..cast iznimkama ali tako je..e sad;cestu skupa sa trotoarima siru od 10 metara ne sanjaj!!!kostat ce ka svetog petra ulje!!!jedan bager,jedan kamion,i 2 zaposlenika kastela mogu kupit bez da se zamisle kad i kako..odma..tribaju sofer s c kategorijom,bagerist i geometar..placeni minimalcem +ucinkom..dat ce se nac i medju sada zaposlenim u gradu kastela..ako ih nema,natjecaj..deset metri nije idealno ali je vise nego sta ima stara kastelanska..37,-zglobni autobus ima 250 cm sirine + retrovizori..svaki kamion sleper itd,je unutar tih gabarita..znam jel mi je pristupni put mojoj kuci 260 cm..samo je bitno da su cose sta ispeglanije i moze cesta bit 2x260cm..idealno 2x300cm,bit ce ka magistrala..i ostat ce s jedne strane da se napravi trotoar da bude siri,da se na njega mogu parkirat auta i da ostane metar za kolica..da s druge strane ostane metar za pjesake..bicikliste ne kaznjavat kad voze trotoarom,ali pjesacima dat prednost..taj metar je dovoljan da se na cestu moze izac sa bilo kojim vozilom..da parkirana auta ne smetaju..3 metra sirine ceste omogucava i da se na prvih po metra te ceste nacrta biciklisticku stazu..da auta to koriste ali da kad ima biciklist to bude za njega..ostalih 2 i po metra moze bit dovoljno i za kamione i autobuse,mogu mimo biciklista..ako cesta bude 320 cm,kraj slepera na cesti moze vozit i bolnicki krevet..stvar je samo svijesti ljudi jesu li oni svijesni da im to triba..ako budu svjesni,nisu to neke pare da se taj put probije..makadamski..za par godina ce ga probit ona trojica sta sam ih nabrojija..jedini problem u svemu je sta u kastelima zivi jos uvik manji broj ljudi koji ce puskama branit ono sta nije njihovo,i sta su uzurpirali..dok prvi ne iznajmi garazu za fast food,i ne skupi prvu lovu,tad ce se seoske price prominit,i svi ce cestu tit..sad ju koriste za vrtle,legalno jer im je vodovod prepustija zemlju za koristenje bez prava da kad postanu vlasnici iste..cak i casne sestre ju koriste,i iza svoje kuce u starome imaju nekakav vrt na toj trasi..e sad sta neke casne nece cestu diht uz svoju kucu,ko ih xebe!!nek ju prodaju i nek kupe drugu..cestu kastelani samo moraju dovoljno zeliti,i dobit ce ju..kad tad..ako ju dovoljno ne zele,nece ju dobit nikad!!ta cesta znaci -nikad vise guzvi u kastelima ni kad je negdi sudar!!+ velika mogucnost svake infrastrukture..

  oko 8 godina prije
 • i skola je u novome (Gost)

  iako to nije bitno..

  oko 8 godina prije
 • Informacija gostu 223. (Gost)

  Vlasnik zemlje na kojoj se gradi nova školska zgrada je obitelj Katalinić (njihova obiteljska kuća je sa zapadne strane čimatorija župne crkve u K. Novomu), a kojima je poslije II. Svjetskog rata ova zemlja oduzeta od drugova jer su bili po njihovu poimanju kulaci.
  Jedan sin jednog od braće Katalinić poginuo je u partizanima, isto su im ovu i još neke druge zemlje oduzeli, kao i u stojnu kuću uselili tri obitelji stanara, toliko o moralnim vrlinama bivših drugova.
  Vodovod je tu zemlju zapocesao i vjerojatno uknjižio na sebe bez da je prave vlasnike obeštetio, i ovdje dolaze do izražaja moralne vrline drugova iz vodovoda.
  Nažalost danas nitko od potomaka ove obitelji više ne živi u Kaštel Novomu!
  Toliko o tome tko je vlasnik zemlje i o moralnim vrlinama, odnosno poštenju bivših i sadašnjih drugova!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  nego zasto se u projekt ne doda tih par ucionica?koje fale za 1smjenu?jel glupo sad gradit skolu koja je vec sad mala?

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  zemlju triba platit..jer se ne moze vise vratit..i da moze triba gradu..grad bi triba kupit jos koju zemlju za parkove..i pocet uredjivat dosadasnje parkove..parkovi pokazuju civilizaciski doseg..iduci stupanj razvoja u odnosu na sadasnji mentalni sklop..tipa 3000 kvadrata stana na 700 kvadrata zemlje..

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara