hren
 

NOVA SAZNANJA ZA KORAK NAPRIJED
Nakon što je nedavno zapoćeo ciklus edukacija vrtićke djece kroz projekt  „Otpad ili smeće – sve od tebe kreće“, ovog je ponedjeljka održana prva u nizu edukacija namjenjenih građanima, a nova saznanja o odvajanju otpada i sličnim temama dobili su stanovnici Kaštel Starog.

Ponedjeljak je donio promjenjivo vrijeme, a činjenica da je to najstabilniji dan aktualnog tjedna dovoljno govori kakve nas vremenske prilike očekuju sljedećih dana. Nema sumnje da će jugo svima “popeti na vrh glave” jer će puhati sljedećih 7 dana, a vjerojatno se radi o najjače jugu koje će puhati u dosadašnjem tijeku godine.

NATJEČAJ ZA DVADESET STIPENDIJA I JEDNU DONACIJU ŠKOLAMA OTVOREN DO 5. PROSINCA
Zaklada Marin Čilić danas je otvorila natječaj za projekt stipendija. Bit će ovo druga generacija talentiranih mladih sportaša i glazbenika koji će, uz podršku stipendija našeg proslavljenog tenisača, još hrabrije koračati putem koji ih vodi do ostvarenja njihovih snova. Prošle je godine dodijeljeno četrnaest stipendija, a ove će godine taj broj biti još veći te će, na posebnoj svečanosti, biti uručeno dvadeset stipendija i jedna donacija.

KAŠTELANI DOMAĆINI PREDAVANJA
Hrvatska udruga Benedikt četvrtu godinu zaredom, od 11. do 18. studenog, organizira Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, s događanjima koja će se odvijati u više gradova, između ostalih i u Kaštelima.

OVOG UTORKA U KAŠTELIMA I SPLITU
Udruga veterana i prijatelja 141.brigade Hrvatske vojske, u utorak, 12. studenog, organizira proslavu 28, obljetnice utemeljenja 141. brigade, uz polaganje vijenaca u čast poginulih suboraca, svetu misu i zajedničko druženje.

Tijekom ovogodišnjih  Vukovarskih Dana ponosa i slave, kaštelanska klapa “Štorija” će sudjelovati na festivalu domoljubne poezije “Grad u školjci 2019“.

ZBOG PLANIRANIH RADOVA
Prema informacijama iz HEP-a, danas, u ponedjelak 11. studenog, privremeno će biti prekinuta opskrba električnom energijom potrošačima u dijelu ulice Sveti Petar od Klobučca u Kaštel Novom te potrošačima oko novskog parka.

SLAVLJE MEĐU ŽUPLJANIMA
Posebno svečano bilo je ove nedjelje u Primorskom Docu, gdje je šibenski biskup Tomislav Rogić posvetio  župnu crkvu svetog Ante Padovanskog te blagoslovio krstionicu, križ i besjedište, kao i posvetio oltar.

Nedjelja je donijela nastavak utjecaja sredozemne ciklone. U posljednja 24 sata u mnogim dijelovima Dalmacije pale su obilne oborine. Primjerice, u Konavlima je palo 70 litara kiše po kvadratnom metru.

EKONOMSKO I EKOLOŠKI ODGOVORNO PONAŠANJE
U sklopu projekta „Otpad ili smeće – sve od tebe kreće“, koji se sufinancira iz Kohezijskog fonda EU, udruga za edukaciju građana – UZEG, organizira javnu tribinu s edukacijom o odvajanju otpada na kućnom pragu za stanovnike Kaštel Starog, koja će se održati u ponedjeljak, 11. studenog, u 17 sati u prostorima društva Bijaćka vila, kod PZ kaštelacoop u Kaštel Starom.

CRKVA SVETOG ANTE PADOVANSKOG
Ove će nedjelje, 10. studenog, u župi u Primorskom Docu biti posebno svečano, jer će se, s početkom u 10 sati, upriličiti blagoslov obnovljene crkve, blagoslov križa, krstionice i besjedišta te posveta oltara u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog.

BOLI NAS BRIGA
Podaci su poražavajući. Zapravo, još su gori. Jer, odvajanje otpada na srednjodalmatinski način u praksi znači da se otpad uopće ne odvaja. Pri čemu nimalo ne pretjerujemo.

PODACI O DOLASCIMA I NOĆENJIMA
Mjesec listopad sve je počastio lijepim vremenom i visokim temperaturama pa je u Kaštelima u ovom dijelu godine boravio značajan broj gostiju, njih 4644, koji su ostvarili 15149 noćenja.

Petak je počeo s obiljem sunca u cijeloj Dalmaciji, ali i niskim jutarnjim temperaturama zraka. Tako su minimalne vrijednosti u Zagori bile od 1 do 6°C, što znači da je ponegdje pri tlu bilo i mraza, a uz obalu i na otocima bilo je od 6 do 15°C. U dijelovima Dalmatinske zagore jutros je bilo magle.

Tijekom nadolazećeg vikenda na prometnicama na području PU splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, s naglaskom na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnih pojaseva za vrijeme vožnje i korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, koji su najčešće u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća sa teškim posljedicama.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JAKOSLAVA ROJNICE
- Iako ovo nije Hrvatska kakvu sam želio, sretan sam što je imamo - kazao je u četvrtak navečer nekadašnji politički zatvorenik Jakoslav Rojnica na predstavljanju svog romana  „Ja sam 6387“ pred kaštelanskom publikom u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

POLITIČKI ZATVORENIK NA GOLOM OTOKU
„Ja sam 6387“ naziv je knjige Jakoslava – Davida Rojnice, koja će u četvrtak, 7. studenog, biti predstavljena Kaštelanima, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 18 sati.

IZ PROGRAMA ZAŽELI
Udruga tjelesnih invalida Kaštela u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te Centrom za socijalnu skrb ovog je utorka zainteresiranima predstavila projekt „Nikada nije kasno“, koji se provodi u sklopu programa „Zaželi“ Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz Europskog socijalnog fonda,  a glavni mu je cilj zapošljavanje žena.

Ovih dana na našu adresu primili smo nekoliko pitanja naših čitatelja o stanju na mjesnim grobljima u Kaštelima. Na dva pitanja odgovor smo potražili kod nadležnih u Gradu Kaštela pa odgovore pogledajte u nastavku.

VATROGASCI USPJEŠNO SPRIJEČILI VEĆE PROBLEME
Noćas oko 2.30 sati vatrogasci DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca zaprimili su dojavu o požaru automobilskih olupina u tvrtki CE-SA-R, koja se nalazi na području kaštelanske željezare te je na teren u kratkom roku izašla dežurna vatrogasna ekipa, a prema informacijama od zapovjednika Nenada Bonacina, požar je ugašen oko 8 sati ovog jutra.