GURMANSKE DELICIJE UZ PAN PIVO
U splitskom restoranu Dvor održana je prezentacija o rastućem trendu kombiniranja piva i hrane, ali i kulinarsko natjecanje u kojem su Nives Ivanković i Toni Kesić pokazali izuzetnu snalažljivost u  kombiniranju piva u kulinarstvu pripremivši vrlo ukusno jelo, no žiri je ocijenio da su ipak za nijansu bili bolji Slavko Sobin i Mirta Šurjak koji su odnijeli pobjedu.

Gosti su uživali u skladu gurmanskih delicija pripremljenih u restoranu Dvor i kvalitetnog piva raznovrsnih okusa iz obitelji PAN – Pan Lager, Pan Zlatni, Pan Tamni i Pan Radler. Idealne prilike za kombiniranje hrane i piva sa stručnog aspekta objasnio je  Wolfgang Lindell-pivski somelijer i majstor pivar koji je za ovu prigodu doputovao iz središnjice grupacije Carlsberg iz Kopenhagena.

Lindell je također bio i član žirija koji je uz Anu Gruicu i glavnog i odgovornog člana žirija - Zlatka Galla ocjenjivao uspješnost kulinarskih timova.  Događaj je vodila Marijana Batinić, dok su Nives Ivanković i Toni Kesić – novinar radio Dalmacije s jedne strane i njihove kolege  Slavko Sobin i Mirta Šurjak – novinarka HTV-a s druge, pripremali marinadu na bazi piva i biftek, te rimske njoke. Kulinarske timove predvodili su profesionalni kuhari restorana Dvor na čelu s Borisom Asanovićem, koji je zaslužan i za ukusna jela pripremljena na bazi piva koja su bila poslužena gostima.

Zbog velike raznolikosti okusa, mirisa i aroma, pivo se jako dobro kombinira s različitim vrstama hrane. Trend sparivanja piva i hrane započeo je prije nekoliko godina u američkim restoranima i sve se intenzivnije širi i po europskim metropolama. Ulaskom piva u svijet gastronomije razbija se i predrasuda o pivu kao piću koje se servira isključivo uz roštilj, grickalice i brzu hranu.

Uz svaki slijed bila je poslužena i odgovarajuća vrsta kvalitetnog piva. Tako se hladna predjela odlično slažu s tradicionalnim lagerom poput Pan lagera,koji laganom slatkoćom slada i blaže gorčine izvrsno nadopunjuje ova jela. Glavna mesna jela, poput bifteka ili svinjetine u umaku od piva s njokima izvrsno zaokružuje Pan Zlatni, kojeg osim zlatne boje karakterizira i bogat okus uz nešto jaču, ali profinjenu gorčinu. No rižot na bazi piva Pan Tamni bilo je jelo kojeg se tražila porcija više.

Na današnjoj prezentaciji smo se ugodno iznenadili i otkrivši ne samo da pivo ide odlično i uz deserte, već može biti i njihov važan sastojak, čemu je posvjedočio osvježavajući sorbetto na bazi Pan Radlera od grejpa i limete.

No, glavni preduvjet za istinski gastro-pivski užitak je vrhunska kvaliteta piva i upravo zato već 160 godina grupacija Carlsberg provodi jednake standarde za osiguravanje vrhunske kvalitete piva u svim svojim pivovarama diljem svijeta.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara