hren
 
Željezara Split mogla bi početkom ožujka dosegnuti pune kapacitete proizvodnje, vjeruje novi direktor kaštelanske tvrtke Nenad Domljanović, koji je čelno mjesto u tvornici preuzeo prije dva tjedna. Za dostizanje punih kapaciteta, potrebna je najavljena pomoć države za obrtna sredstva, bilo kroz jamstva ili ulazak strateškog partnera, smatra Domljanović.

 On će stoga, kako nam je rekao, početkom sljedećeg tjedna boraviti u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva, koje radi na rješavanju problema crne metalurgije prema smjernicama Europske unije.
Zbog toga je Ministarstvo angažiralo i njemačku konzultantsku kuću Badische Stahlwerke Engineering (BSE) iz Kehla, koja je posjetila i sisačku i splitsku željezaru, predloživši tri modela rješenja problema. Prva varijanta predviđa preseljenje čeličane iz Kaštela u Sisak, prema drugoj bi se za Željezaru Sisak nabavila nova peć, dok treći model predviđa uz novu peć i dodatna poboljšanja u sisačkoj tvornici, rekao nam je Domljanović. No, to su zasad prijedlozi, a konačnu odluku donijet će Ministarstvo, odnosno država kao većinski vlasnik obiju Glavni problem kaštelanskih metaloprerađivača i dalje su obrtna sredstva - Nenad Domljanovićtvornica.
Čekajuću pomoć države, uprava iz Kaštela je počela pregovore s HEP-om za jeftiniju struju, jer čeličana sad radi samo noću. Modeli rješavanja problema crne metalurgije zasad ne planiraju smanjenje broja zaposlenih, a koliko će se čelika ukupno proizvoditi, još nije utvrđeno.
Ideju stvaranja holdinga Cro steel s dvjema željezarama, Domljanović smatra dobrom jer bi to, po njemu, omogućilo i bolji odnos s državom kao vlasnikom, dok se o modelima ostvarenja tog cilja može razgovarati. Domljanović je obavio primopredaju dužnosti sa svojim prethodnikom Petrom Rajevićem, a u sljedećih 15-ak dana namjerava izabrati i svoje prve suradnike. U trenutku njegova dolaska, ukupna dugovanja tvrtke iznose oko 400 milijuna kuna, tvornica radi s oko 35 posto kapaciteta i čeka obrtna sredstva.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska