U ZRAČNOJ LUCI PRI KRAJU RADOVI VRIJEDNI 50 MILIJUNA KUNA, BEZ PDV-A
Radovi na proširenju stajanke u Zračnoj luci Split privode se kraju i bit će završeni tijekom svibnja, dok će službeno puštanje u rad uslijediti 15. lipnja ove godine, najavio je direktor Zračne luke Lukša Novak. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna bez PDV-a, koju je tvrtka financirala vlastitim novčanim sredstvima.

Tijekom 18 mjeseci, koliko je predviđeno za građevinske radove koje izvodi tvrtka “Zagorje Tehnobeton” iz Varaždina, započete krajem 2009., postojeća stajanka proširena je za 34.805 četvornih metara površine, čime je, zapravo, udvostručena. Sjeverni dio nove stajanke, površine 22.555 kvadrata, izveden je na nasipu, a južni od 12.250 kvadrata na armiranobetonskoj konstrukciji, koju čini 230 stupova promjera 90 centimetara i visine pet metara.

U cijeloj svojoj površini može podnijeti teretno opterećenje najvećih zrakoplova današnjice, znači težinu od oko 400 tona. Predviđeno je ukupno 16 parkirnih pozicija, s tim da sve ne mogu primiti isti tip zrakoplova. Osnovni tip zrakoplova koji slijeću u splitsku zračnu luku jest airbus 320 tipa C, ali stajanka može primiti i one tipa D i E, što uključuje i jumbo jet tipa E.

Unatoč impresivnim dimenzijama, stajanka je izgrađena tako da se uklopi u okoliš, uz maksimalno poštovanje principa energetske učinkovitosti i zaštite prostora od buke, zbog čega je s južne strane objekta izgrađen bukobran s krilcima. − Izgradnjom nove stajanke dobit će se kvalitetnije i sigurnije opsluživanje zrakoplova, te će se ispoštovati međunarodni propisi u smislu parkiranja zrakoplova na sigurnu udaljenost od uzletno-sletne staze, a isto tako omogućava se i prihvat većeg broja zrakoplova u vršnim opterećenjima tijekom turističke sezone, posebice srpnja i kolovoza, kad kroz luku prođe 500.000 putnika − navodi direktor Novak.


Prateći sadržaji na 2000 kvadrata

Dio prostora ispod stajanke, površine oko 2000 kvadrata, uređuje se za prateće sadržaje zračne luke, urede, garderobe i prostor za boravak osoblja za posluživanje zrakoplova, prostor za parkiranje sredstava za posluživanje zrakoplova (traktori, stepenice...), servisne radionice i skladišta.


Planira se novi terminal

Veći dio prostora ispod stajanke već sada je namijenjen potrebama sljedećeg velikog projekta, proširenja putničkog terminala na dva milijuna putnika. Vrijednost investicije procjenjuje se na 50 milijuna eura, a ovoga trenutka u fazi je izrade prostornoplanske dokumentacije.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska