NEMA KUPACA ZA STAKLENIKE
Cijeli scenarij oko prodaje Kaštelanskih staklenika još jednom je pokazao neučinkovitost i propuste Vlade i nekadašnjeg HFP-a, odnosno današnje Agencije za upravljanje državnom imovinom te otvorio pitanja o zakulisnim igrama, jer unatoč višemjesečnim najavama o zainteresiranim kupcima Kaštelanskih staklenika, okončanje natječaja za prodaju ove kaštelanske tvrtke pokazalo je da, po uvjetima koji su postavljeni, zainteresiranih kupaca ipak nema.

Cijena tri puta veća od nominalne

Razlog što na otvoreni natječaj nije pristigla niti jedna ponuda, a nitko nije izvršio niti dubinsko snimanje, ne treba tražiti u eventualnoj neatraktivnosti tvrtke koja se prodaje već u visokoj početnoj cijeni koja je čak za 280% bila veća od nominalne vrijednosti. Takvo određivanje cijene primijenilo se prvi puta u privatizacijskoj praksi, a sam ministar Petar Čobanković to je obrazložio kako kaštelanska tvrtka posjeduje vrijedno zemljište, čiji se atraktivni dio nalazi uz zračnu luku i za dio kojeg je u tijeku proces prenamjene iz poljoprivrednog u građevinsko.

Iz tih razloga, za 75.63% paketa dionica tvrtke kojoj je aktiva iznosila 413 milijuna, a obveze 58.9 milijuna kuna, početna cijena na natječaju iznosila je 601.4 milijuna kuna, odnosno 7.000 kuna po dionici.
Takvo određivanje cijene izazvalo je špekulacije o postojanju zainteresiranih za kupnju Kaštelanskih staklenika, a iz najviših državnih vrhova stizale su informacije kako su potencijalni kupci Ivica Todorić, Luka Rajić ili Podravka.
Nastala situacija uvjetovala je i velike skokove vrijednosti dionica Staklenika pa je od početne cijene na burzi od 700 kuna početkom siječnja, dionica krajem istog mjeseca dostigla vrijednost od čak 3.000 kuna. No tu nije bio kraj pa je u mjesecima kasnije narasla i do 4.990 kuna što je omogućilo pojedincima značajnu zaradu. No kako se natječaj bližio kraju, a zainteresirani se nisu javljali, dionica je posljednjeg tjedna pala i do 2.550 kuna.

Račun bez krčmara

Različiti ekonomski stručnjaci kretanje dionice Kaštelanskih staklenika na burzi komentirali su kao očekivano s obzirom na traženu cijenu, a očekivanim su ocijenili i rezultate natječaja, nazivajući izjave i najave odgovornih jednom vrstom ljepka, na koju se nitko nije htio uhvatiti.
A među razlozima zbog kojih se nitko nije uhvatio na ljepak od strane Vlade i Agencije, sigurno je i trenutno stanje sa zemljištem Kaštelanskih staklenika, za koje se u obrazloženjima natječaja često navodilo da se radi o atraktivnom zemljištu u procesu prenamjene iz poljoprivrednog u građevinsko. Za investiciju tešku više od 600 milijuna kuna, ipak nije dovoljno da se nešto nalazi u procesu već je bitno što se kupuje, a veliki ulagači poput Todorića i Rajića zasigurno ne žele da njihovo ulaganje ovisi o volji kaštelanskih gradskih vijećnika.


Naime cijeli proces prenamjene zemljišta Kaštelanskih staklenika aktivirao se nakon što je direktor Staklenika Ivo Benzon, na traženje ministara Petra Čobankovića i Božidara Kalmete, poslao Gradu Kaštela pisani zahtjev za izmjenom i dopunom prostornih planova o čemu se Grad trebao očitovati. Grad Kaštela tada je tražio da se Kaštelanski staklenici i Zračna luka, u čijem je vlasništvu zemljište koje bi također bilo obuhvaćeno izmjenama, usuglase, nakon čega je prenamjena dijela zemljišta ušla u prijedloge ciljanih izmjena kaštelanskog GUP-a.

No, hoće li se te izmjene prihvatiti ovisit će o odluci Gradskog vijeća koje će pri donošenju odluke morati razmisliti i o činjenicama koje je nedavno iznijela Udruga za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana, a prema kojima prenamjena ovog dijela zemljišta u građevno, prema zakonu smanjuje postojeće građevno zemljište.
Isto tako, morat će se voditi računa i da se veći dio tog zemljišta nalazi u zaštićenom obalnom pojasu, koji je također definiran zakonom.

Daljnji koraci

O svemu što će se dalje događati s Kaštelanskim staklenicima, odlučivat će se uskoro. Aktivirali su se predstavnici sindikata i već se rade prvi razgovori između Ivice Blaževića iz sindikata PPDIV-a i direktora Ive Benzona. Već u petak najavljen je sastanak Nadzornog odbora Kaštelanskih staklenika, a uskoro se očekuje ova tema i na Upravnom odboru Agencije za upravljanje državnom imovinom.
Gdje su u cijeloj priči radnici Kaštelanskih staklenika još se ne zna, no iz sindikata su najavili daljnju „borbu“ za svakog radnika.


Ivo Benzon

- Od naših zahtjeva nećemo odustati ni milimetra. U slučaju raspisivanja novog natječaja ili bilo kakvih drugih opcija, ono što i dalje tražimo bez ustupanja, poštivanje je socijalne klauzule kojom će biti zaštićena osnovna prava radnika iz kolektivnog ugovora – kratko je kazao Blažević.

I dok odgovorni u državi ne povuku prave poteze, radnicima Kaštelanskih staklenika preostaje svakodnevno životarenje u tvrtki koja, unatoč proizvodnoj djelatnosti, gomila neplaćene obveze koje su se do sada najčešće rješavale prodajom zemljišta, čime se dodatno smanjila vrijednost temeljnog kapitala ove tvrtke.


Kad ministri znaju

Svoj „optimizam“ o prodaji Staklenika, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Čobanković iznio je na 109. sjednici Vlade, a na audio zapisu zabilježena je ministrova izjava:

- ... jer su se javili zainteresirani ponuđači, koji su zainteresirani za kupovinu, privatizaciju i daljnje investiranje u Kaštelanskim staklenicima, što opet sa stajališta gospodarskog oporavka je značajno, jer vjerujem da će se kroz to stvoriti pretpostavka dodatnog upošljavanja, povećanja proizvodnje, a slobodan sam i kazati i proizvodnje deficitarnih proizvoda na hrvatskom tržištu i da će dio tih proizvoda koji budu proizvedeni u Kaštelanskim staklenicima, ne samo završavati na domaćem tržištu, nego će završavati i na vanjskim tržištima i bit će u funkciji popravka i vanjsko tgovinske bilance u dijelu prehrambenih proizvoda. Eto, sretan sam što smo napokon uspjeli stvoriti uvjete za raspisivanje natječaja...

Audio zapis s 109. sjednice Vlade RH (izjava ministra Čobankovića od 60. minute)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska