Ako nas iz Agencije za upravljanje državnom imovinom ovih dana ne pozovu na obećani razgovor, izaći ćemo na cestu i blokirati je”, najavio je u ime 220 zaposlenika “Adriachema”, posrnule kaštelanske tvrtke u državnom vlasništvu, povjerenik Nezavisnog sindikata Željko Stojak.

Kolektivni ugovor

Premda im je jasno da takve akcije u turističkoj sezoni nisu poželjne, ostavljeni su, kaže Stojak, na vjetrometini, bez zaštite, a već im je i samima neugodno kako se ti ljudi odnose prema državnom vlasništvu. Najgore je što zbog toga pate radnici sa svojim obiteljima. Ove godine svaki je zaposlenik dobio po 4600 kuna, i to su im bila sva primanja.

Dodatni razlog ogorčenosti radnika, koji rješenje svoje sudbine čekaju od 2009., jest u neodržavanju sastanka u Agenciji s predstavnicima “Adriachema”, prema obećanjima, odmah nakon 10. svibnja. To je dogovoreno na sastanku održanom 27. travnja na kojemu su bili Iva Galić, predsjednica Agencije, i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović, kojega zajedno s Vedranom Duvnjakom (HFP) Stojak smatra grobarom “Adriachema”. Agenciji su u međuvremenu poslali tražene podatke o dugovanjima radnicima, a prema kolektivnom ugovoru proizlazi da se radi o iznosu od oko 35 milijuna kuna.

Raspoređeni u svakodnevna dežurstva zaposlenici nastoje od krađe sačuvati imovinu tvrtke, kojoj je 1. rujna 2009. isključena električna struja i u kojoj je proizvodnja stala. Svaki zaposlenik u 2010. godini dobio je ukupno po 13.000 kuna, konkretno zadnji “minimalac” za srpanj 2010., s tim da su sva davanja financirana pozajmicom Hrvatskog fonda za privatizaciju (danas Agencije za upravljanje državnom imovinom).
Trinaest natječaja

Provedeno je, podsjeća Jozo Stipanović, povjerenik Samostalnog sindikata, 13 natječaja za prodaju i uvijek su tražili “zarez” da ne valja, pa ni jednu ponudu nisu prihvatili. Za “Ad brodove” koji su nudili 5,5 milijuna eura, našli su da je riječ o “pogodovanju”.

Posprdno su odbili taj program iako je bio kvalitetan. “Ne možemo razumjeti takvo ponašanje”, ponavlja Stojak, “možda imaju nekoga pa mu žele dati ovaj teren”. “Adriachem” ima, naime, zemljište površine 64.000 kvadrata, na atraktivnoj lokaciji između kaštelanske ceste i magistrale.


Spremni za proizvodnju

Strojevi u  “Adriachemu” sačuvani su i spremni za proizvodnju, novi su koštali 10 milijuna dolara, ako odu u staro željezo na njima će se “zaraditi” 100.000 kuna.
Poduzeće na tržište može ponuditi sve proizvode od plastike koji se koriste u građevinarstvu, osim toga, stolnjake, galanterijsku foliju, rolete, cijevi.
Još uvijek se uspijeva prodati ponešto od preostalih zaliha.


Muk u ministarstvu
U dva navrata na adresu Ministarstva gospodarstva poslali smo upit o mjerama koje se namjeravaju provesti u svezi “Adriachema”. Unatoč obećanjima danim u telefonskom razgovoru, da odgovor stiže “najkasnije sutra”, eto nije stigao ni do danas.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska