U svibnju ove godine evidentirane su 4034 osobe koje na kaštelanskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje traže posao. U odnosu na travanj kad se radilo o 4020 osoba, to je neznatan porast od 0,3 posto, ali je na godišnjoj razini riječ o povećanju od 2,8 posto.

Porast broja nezaposlenih u Kaštelima dogodio se unatoč činjenici da su samo u svibnju posao našla 94 sezonska radnika, u sezoni ukupno 175, što je trebalo popraviti lošu statistiku.

To se nije dogodilo najvećim dijelom zbog stečaja u Željezari “Split” čijim je radnicima, njih oko 400, sa zadnjim danom travnja istekao otkazni rok. Najveći broj, oko 160, s područja je Kaštela, gdje su se tijekom svibnja i prijavili na burzu rada.

Kad je o sezonskom zapošljavanju riječ, počelo je u ožujku s 27 radnika, potom u travnju s 54, da bi najveći broj (94) barem privremeno dobio zaposlenje u svibnju. Budući da se sezonski radnici najviše traže u turizmu i u splitskoj zračnoj luci, logično je da je najviše sezonaca (46) zaposleno, kako se to administrativno naziva, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a mi bismo rekli da su najtraženije bile sobarice i konobari. Na drugome mjestu, s 36 zaposlenika, jest djelatnost prijevoza i skladištenja, a s 28 zaposlenih slijede poljoprivreda i šumarstvo.

Sezonskog posla našlo se i za trgovce (14). U administrativnim i uslužnim djelatnostima radno će ljeto provesti 12 osoba s burze rada, a kao zanimljivost navedimo i podatak da je dvoje sezonaca zaposleno u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska