PRIOPĆENJE UOČI SUBOTNJEG PROSVJEDA
Nakon najave prosvjeda protiv spaljivanja otpada u cementarama, koji će se održati ove subote na splitskoj rivi, u organizaciji kaštelanskih forumaša i uz podršku nekoliko udruga, sportskih klubova i mjesnog odbora Kaštel Sućurac, reagirali su iz tvrtke Cemex, kako bi širu javnost podsjetili što sve Cemex radi u zaštiti okoliša u sredini u kojoj se nalazi.

- Uoči sutrašnjeg protesta građana CEMEX podsjeća da je u posljednjih deset godina uložio gotovo 900 milijuna kuna u očuvanje čistog okoliša. Građani imaju pravo na točne i stručno potkrijepljene informacije o svim pitanjima koja utječu na njihovo zdravlje i okoliš. Zato će studija o korištenju goriva iz otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo detaljno razraditi okolišne, zdravstvene, gospodarske i društvene utjecaje na užu i širu zajednicu.
Svjestan važnosti problematike zaštite okoliša i zdravlja građana u zajednici koja desetljećima živi u industrijskoj zoni Kaštelanskog zaljeva, CEMEX se u svojim komunikacijama rukovodi načelima Aarhuške konvencije koja daje pravo javnosti na pristup svim relevantnim informacijama o okolišnim pitanjima.
U tu je svrhu poduzeo niz inicijativa, od informativno-edukacijskih aktivnosti do javnog predstavljanja projekta uvođenja goriva iz otpada u proces proizvodnje cementa i uključivanja zainteresirane javnosti u izradu sadržaja studije utjecaja na okoliš, što nije zakonom propisana obaveza, niti je uobičajena praksa u Hrvatskoj.
S druge se strane CEMEX, nažalost, kontinuirano susreće s praksom određenih skupina koje koriste svaku priliku za iznošenje netočnih informacija koje imaju za cilj zastrašivanje građana. Te informacije nisu potkrijepljene nikakvim stručnim dokazima i njima se svjesno iskrivljuje činjenica da je korištenje zamjenskih goriva, a posebno goriva iz otpada, u cementnoj industriji, dio pozitivne europske i svjetske prakse koja nema negativnih učinaka na zdravlje građana i okoliš.
U prilog tome govore i brojna istraživanja iz Njemačke koja su pokazala da korištenje goriva iz otpada u posljednjih 30 godina u cementarama nije opasno po zdravlje i okoliš a donijelo je brojne koristi u sustavu gospodarenja otpadom. CEMEX globalno je korištenjem zamjenskih goriva u posljednjih šest godina izbjegao korištenje gotovo 2 milijuna tona ugljena i petrol koksa te smanjio emisiju 1.8 milijuna tona CO2 u atmosferu čime je dao svoj aktivan doprinos borbi protiv klimatskih promjena.
CEMEX poštuje sve hrvatske i europske zakone i tako će raditi i dalje. Uvođenje zamjenskih goriva nužno je za očuvanje naše konkurentnosti  i u ovim kriznim vremenima borimo se za očuvanje radnih mjesta i održivost poslovanja.
Jasno nam je da nije lako biti pionir u uvođenju novih praksi u sustavu koji još uvijek nije zaživio u Hrvatskoj, no vjerujemo da će nam se omogući jednaki uvjeti poslovanja na tržištu – kaže se u priopćenju u kojem stoji kako su njihova vrata uvijek otvorena za sve koji žele saznati više, a građani će uskoro moći dobiti i cjelovite informacije o okolišnim, zdravstvenim, gospodarskim i društvenim utjecajima korištenja goriva iz otpada.

- Upravo su pitanja i komentari građana tijekom javnog uvida u sadržaj studije utjecaja na okoliš za uvođenje goriva iz otpada u tvornice Sv. Juraj i Sv. Kajo, omogućili da studija bude još kvalitetnija na čemu im i ovim putem zahvaljujemo – zaključili su nadležni u Cemexu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska