hren

CIJENA DO 900 EURA PO KVADRATU
U namjeri da promovira održivo poslovanje i stanovanje, te nađe nova tržišta za svoje proizvode, CEMEX Hrvatska pokrenuo je izgradnju niskoenergetskih i pasivnih obiteljskih kuća. U tu svrhu osnovana je tvrtka kći CEMGRA d.o.o., kaže direktor tvrtke Goran Lončar, dodajući da je projekt prisutan u svim zemljama u kojima CEMEX posluje, na način da je prilagođen tržištima tih zemalja. Nakon godinu dana priprema, ovih se dana počinje s realizacijom pa je tijekom ožujka planirana gradnja pilot-projekta na lokaciji u Ninčevićima u Solinu.

Kad se gleda broj objekata u gradnji, onda stoji podatak da je visokogradnja pala za gotovo 80 posto, a obiteljskih objekata između 30 i 40 posto. Stoga su u CEMEX-u zaključili da je potonje tržište puno otpornije na utjecaj ekonomske krize te su za širenje poslovanja odabrali upravo obiteljske kuće, površine do 400kvadrata.

Gradnja će trajati četiri do šest tjedana

CEMGRA potencijalnim kupcima nudi kompletnu uslugu koja sadržava projektiranje, ishođenje potrebne dokumentacije, gradnju, uređenje okoliša, ishođenje energetskih certifikata, kao i ishođenje uporabne dozvole. Što se rokova tiče, oni za dokumentaciju određeni su zakonom, a za gradnju je, s odabranom tehnologijom za grube građevinske radove, potrebno četiri do šest tjedana.

Cijena po kvadratu bit će 850 do 900 eura s PDV-om, ovisno o tipu objekta. Kupci, prema riječima voditelja projekta Stjepana Milardovića i suradnika na projektu Davora Šegvića, mogu naručiti tipiziranu kuću iz kataloga ili zatražiti da se posebno za njih radi projekt. Mogu također donijeti gotov projekt koji će se preprojektirati u niskoenergetski.

Oko 40 posto emisija CO2 dolazi upravo iz kućanstava, uglavnom kao posljedica grijanja, i otuda naglasak na niskoenergetskoj i pasivnoj obiteljskoj kući, a to znači i odgovarajućoj tehnologiji i materijalima, kažu naši sugovornici.

Postoji zanimanje

Osnovni materijal za gradnju je konstrukcijski beton, a ostali su uglavnom raspoloživi na hrvatskom tržištu. Odabrana tehnologija gradnje je ICF izolativna betonska oplata. Riječ je o toplinskoj izolacijskoj oplati za armiranobetonske zidove od EPS materijala sličnog stiroporu koji, dakle, služi kao oplata, a onda ostaje kao toplinska izolacija. Za projektiranje kuća ostvarena je suradnja s vodećim hrvatskim arhitektima. Što se tiče plasmana na tržištu, provedeno istraživanje upućuje na to da postoji zanimanje, naglasio je Lončar.

Asfaltne kolnike zamijenili bi betonskima

Neovisno o projektu obiteljskih kuća, CEMEX Hrvatska pokrenuo je inicijativu po kojoj bi se asfaltni kolnici u budućnosti zamijenili betonskima, i to kroz održivi razvoj i stvaranje domaćeg proizvoda. Studije rađene u svijetu, naglašavaju u CEMEX-u, pokazuju da je betonski kolnik do 40 posto jeftiniji od asfaltnog, i to uz isti vijek trajanja.

Drugo, ali ne manje važno jest da se u Hrvatskoj proizvode izrazito male količine bitumena, što ilustriraju podaci o uvozu. Od 2008. do 2011. uvezeno je 612.000 tona bitumena vrijednog 337 milijuna eura. U istom razdoblju cementna i betonska industrija izgubile su 20 posto radnih mjesta.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • CEMGRA d.o.o. ??? (Gost_6205)

  tesko je u ovo vrijeme otvoriti stranicu na netu i objaviti neke brosure, informacije i staviti kontakt.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_155)

  a ja kule od karata :lol: <br />ma koga vi maslate :-|

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2242)

  oće odustat od škovaca ili će i takav cimenat ugrađivat u te kuće?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2312)

  a da li ce se moci jesti..i na koji ce miris..davati.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2130)

  Jeli ovo plaćeni oglas?

  oko 7 godina prije
 • ajte lovit rake (Gost_2524)

  budu li od kancerogenog materijala dobivenog iz suspalionice svakako ću gledat naručit

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5311)

  od kojih materijala će bit građene kuće? od kancerogenog i radioaktivnog cimenta? ili smeća? ili željezničkih pragova?

  oko 7 godina prije
 • sponzorirani članak? (Gost_570)

  čisti oglas od članka. za slobodnu se ne čudim, ali od portala san očekiva malo više. Sav stari asfalt se digne, ponovno zagrije i spreman je za ponovnu ugradnju. O kontaktu gume i asfalta u odnosu na beton da i ne govorimo.

  oko 7 godina prije
 • lovre (Gost_3368)

  skupo je!! triba prvo imat zemju, pa onda neš gradit 50 kvadrata, nego min. 100, znači 200000 za 100 kvadrata min.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5372)

  Plaćeni oglas.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_502)

  Azbesta pomisat e to je bio materijal u ona dobra vremena mraka

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2975)

  Može li netko nabrojit šta se sve spaljuje u tim pećima. Jedan gost je nešto o tome napisa i vidin da pu je post izbrisan.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9036)

  Od betona s azbestom.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska