SVE JAČA BURA U KAŠTELANSKIM STAKLENICIMA
Novinari koji su u petak ujutro došli pred Kaštelanske staklenike na Knežinama, kako bi izvještavali o sastanku radnika i sindikalista, ostali su neugodno iznenađeni jer su im traktori i kombi vozila te radnici koji su kazali kako sve rade po nalogu direktora, zapriječili ulazak u krug tvrtke.

Sve što se događalo pred Kaštelanskim staklenicima, sindikalist Jozo Marić nazvao je balvan revolucijom, dok je direktor Kaštelanskih staklenika zabranu ulaska novinarima obrazložio kako se oni nisu najavili, iako su neki od novinara tvrdili da su o dolasku direktora uredno obavijestili te iako do sada od novinara nikada nije tražena posebna najava o dolasku na ovakva događanja.

Matijašević: Radnici su u strahu

- Radnike se zastrašuje i prijeti im se tužbama zbog istupa u medijima. Direktor Staklenika, Marijo Paladin, prema svemu sudeći, želi rat sa sindikatima jer se, unatoč našim naporima, u posljednjih deset dana nije udostojio primiti nas na pregovore. Ako se to nastavi i tijekom narednih pet radnih dana, četrdesetak naših članova, koji rade uglavnom u proizvodnji, krenuti će u štrajk, a svu štetu snosit će Uprava tvrtke.

Ovo što se događa, da direktor neke firme spriječava novinare da izvještavaju sa sastanka kojeg organizira sindikat u vrijeme marende, odnosno slobodnog vremena radnika, nisam vidio još do sada u svom sindikalnom radu – kazao je novinarima Ozren Matijašević.


Blokiran ulaz u Kaštelanske staklenike

Inače, HUS je organizirao sastanak s radnicima zbog namjere poslodavca da radnicima, umjesto 6.400 kuna po godini staža, kako stoji u kolektivnom ugovoru, isplati oko 40 tisuća kuna otpremnine, bez obzira koliko su godina proveli u ovoj tvrtki.

- Takva se otpremnina može davati samo ako je riječ o provođenju programa restrukturiranja, a mi neznamo jeli to slučaj ovdje, jer program nismo dobili. A trebali smo ga dobiti i mi i Zavod za zapošljavanje. Kako unatoč uloženom trudu nismo dobili dokumente niti neki pisani trag da postoji program restrukturiranja i zbrinjavanja radnika, to nam daje za pravo  misliti kako se otpremnine nude protivno kolektivnom ugovoru.

Isto tako, neprihvatljivo je otpuštanje radnika iz proizvodnje te nametanje nemilosrdne norme – dodao je Matijašević  te pozvao Upravu na razgovore i najavio tužbu protiv direktora ukoliko se sindikalistima ne dostavi sva dokumentacija koju traže i na koju imaju zakonsko pravo.


Ozren Matijašević

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska