SKLADIŠTAR PROTIV DIREKTORA
Nema mira u “Kaštelanskim staklenicima”. Jedva pola godine od ustoličenja novog direktora Marija Paladina – koji je u siječnju kao jedini kandidat izabran na javnom natječaju Ministarstva poljoprivrede – u našu redakciju se javio član Radničkog vijeća Danko Meštrović, ujedno i predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke, kako bi upozorio javnost i nadležnog ministra Tihomira Jakovinu da je posljednje veliko državno poduzeće u Kaštelima dospjelo na rub stečaja, i to, kako tvrdi, zbog nesavjesnog poslovanja direktora Paladina.

Prema riječima Meštrovića, koji u “Kaštelanskim staklenicima” radi već 28 godina kao skladištar, direktor Paladin je nakon dolaska zatekao relativno stabilnu situaciju u poduzeću, koje je prethodna uprava uspjela izvući iz stečajne omče, ostavivši novom direktoru program restrukturiranja prihvaćen od ministra Jakovine te 14 milijuna kuna na računu: 11,5 milijuna od prodaje dijela zemljišta Zračnoj luci „Resnik“ te dva i pol milijuna od prodanog povrća iz prethodne sezone.

Čak je i sâm Paladin, stupajući u siječnju na dužnost, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio da tvrtka ima svijetlu budućnost te obećao radnicima da će im dugovanja – tri mjesečne plaće - isplatiti u roku od mjesec i pol dana.

- I ništa od toga nije ispunio – tvrdi Meštrović, dodavši da je novi direktor isplatio dugovanja samo sezonskim radnicima, dok je dio novca potrošio za otpremnine za nekoliko desetaka radnika koje je otpustio, ali da preostalih 90-ak radnika plaće i dalje dobiva s tri mjeseca zaostatka.

U siječnju stižu kune

- No, najgore od svega je to što je u ovih pet mjeseci potrošio tih 14 milijuna kuna, a da nijednu kunu nije uložio u obnovu staklenika i proizvodnju, pa su nam sad u pitanju i plaće – govori Meštrović, navodeći niz direktorovih poteza koji su, po njemu, doveli do kadrovske i materijalne pustoši u tvrtki, tako da se ova ponovno nalazi na rubu likvidnosti.

Radnički predstavnik u NO-u pritom ističe da je direktor Paladin planiranu godišnju proizvodnju od gotovo tri tisuće tona „skresao“ na 700 tona, te da u javnosti lažno predstavlja kako je u „Kaštelanskim staklenicima“ zasađeno devet i pol hektara zemlje, iako se, tvrdi Meštrović, radi o samo šest hektara.

- Njega ne zanima proizvodnja, nego samo ovo razdoblje do siječnja iduće godine, kad nam na račun treba sjesti 14 milijuna kuna od zadnje rate za prodano zemljište – smatra on.

Uz sve to, posljednjih mjeseci raste i sukob između skladištara Meštrovića i direktora Paladina. Sve je bilo u redu, veli Meštrović, dok na sjednicama Nadzornog odbora nije počeo pitati direktora što je s onih 14 milijuna kuna...

- I onda počinje hajka na mene. Sad me optužuje pred radnicima da sam ja kriv što im ne može isplatiti plaće, jer da na Nadzornom odboru stopiram kredit za plaće od pet milijuna kuna. Ma čekaj: sazvao je tu sjednicu NO i na kraju na nju nije došao, a mene je na stolu čekao papir da potpišem za kredit od pet milijuna, a da nikakvi uvjeti nisu bili navedeni, ni založno pravo, ništa. Nisam ja protiv kredita, ali kao član NO-a hoću znati uvjete.

Potpiši, pa plači!

Situacija se zaoštrila prije desetak dana, kad je Meštrović na sjednici NO-a zatražio da se angažira sudski vještak koji bi analizirao poslovanje direktora Paladina. Nakon toga direktor pokreće peticiju protiv Meštrovića, gdje ga optužuje za nečasne radnje i dezinformiranje radnika.

- Doslovno je pozvao radnike na skup da se potpišu, kao, za potporu njemu, a na dnu lista piše da je to protiv mene. I onda kaže: „Ko nije potpisa, taj je protiv firme.“ I 30-ak radnika je potpisalo, neke su mi žene dolazile plakat da su bile prisiljene potpisat.

Inače, Paladin je na funkciju direktora „Kaštelanskih staklenika“ došao s mjesta menadžera tvrtke „Skladgradnja“ braće Žužul - koja je u javnosti postala poznata nakon još nerazjašnjene afere s bojenjem tunela na autocesti – a neko je vrijeme bio i tehnički direktor Radničkog nogometnog kluba „Split“, također u vlasništvu braće Žužul, koji su ga u rujnu prošle godine potjerali iz kluba zbog, kako je pisalo u medijima, računa za janjetinu na Boraji od 480 kuna.

Činjenicu da je Paladin bio Žužulov menadžer baš u vrijeme kad se odvijalo sporno bojenje tunela, kaštelanski radnici primaju sa zebnjom, a na kaštelanskim portalima mogu se naći i konstrukcije da je Žužul svjesno poslao Paladina u Kaštela, kako bi ovaj destruirao firmu do mjere u kojoj bi ona morala prodati makar dijelove od preostalih pola milijuna kvadrata zemljišta, koje se mahom nalazi u atraktivnoj zoni između magistrale i zračne luke.
- Ne znam što se događa u pozadini, ali vidim da se ovakvim nesavjesnim poslovanjem tvrtka urušava, pa apeliram na ministra Jakovinu da ne dopusti da se „Kaštelanskim staklenicima“ dogodi sudbina „Adriachema“, „Inavinila“ i drugih kaštelanskih državnih tvrtki – zaključuje Meštrović.

Paladin: Pozivam Meštrovića da podnese ostavku

To ne odgovara istini – bila je prva reakcija direktora „Kaštelanskih staklenika“ Marija Paladina, nakon što smo ga zamolili da prokomentira Meštrovićeve tvrdnje.

- Firma nije na rubu stečaja. U prva tri mjeseca povećali smo proizvodnju za 13 posto, a troškove smanjili za 40 posto. Proizvodimo više nego ikad i radnici su uz mene, daju mi podršku. Što se tiče gospodina Meštrovića, njega radnici već neko vrijeme pokušavaju smijeniti jer ih nelegalno zastupa u Radničkom vijeću. Imam 40 posto potpisa radnika koji su protiv njega.

- On kaže da ste vi organizirali tu peticiju?
- Nemam veze s time. Pozivam ga da posluša radnike i podnese ostavku.

-Jeste li prije ovog posla bili tehnički direktor „Skladgradnje“?
- Nisam bio tehnički direktor, nego menadžer za graditeljstvo i brodogradnju, zadužen za kontrolu poslovanja i troškova.

- To znači da ste bili zaduženi za kontrolu troškova kod onog poznatog bojenja tunela?
- Ma slušajte, nije važno gdje sam radio, u „Skladgradnji“ ili u „Plivi“. Došao sam u „Kaštelanske staklenike“ s dobrim namjerama, htio sam iskorijeniti kriminalne radnje u firmi, i sad kad sam s time počeo, staju mi na put.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska