NOVE INVESTICIJE
U sklopu ishođenja potrebne dokumentacije za projekt proširenja putničkog terminala, investiciju vrijednu 60 milijuna eura, Zračna luka Split podnijela je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode zahtjev o potrebi procjene utjecaja na okoliš, uz koji je dostavila i Elaborat o zaštiti okoliša, u kojemu su detaljni prikazi namjeravanih zahvata.

Sukladno zakonskoj proceduri u tijeku je jednomjesečni rok u kojemu se može očitovati i zainteresirana javnost. Odluku pak o tome treba li raditi procjenu ili je dovoljan predani elaborat, donijet će Ministarstvo.

- Procjena utjecaja na okoliš korak je koji prethodi traženju lokacijske, a onda i građevinske dozvole - kazao nam je direktor splitske Zračne luke Lukša Novak. Kako bi se održao najavljeni ritam realizacije projekta, u prvoj polovici 2014. objavili bismo natječaj za proširenje terminala, a nakon ljetne sezone 2014., krenulo bi se i s gradnjom. Budući da vlastitim sredstvima rješavamo polovicu investicije, u tom razdoblju riješili bismo i način financiranja drugoga dijela - kaže Novak.

Parking na 35.500 kvadrata ispod Stare kaštelanske ceste

Od navedenih 60 milijuna eura, Zračna luka do sada je osigurala kupnju zemljišta u Resniku od “Kaštelanskih staklenika”, te na pripremu dokumentacije utrošila deset milijuna eura. Ovoga trenutka osigurala je dodatnih 15 milijuna eura, s tim da namjerava osigurati još desetak. Preostali dio može se riješiti na tri načina: kroz EU fondove, sudjelovanjem mirovinskih fondova ili kreditnim aranžmanom s nekom od banaka. 

U svakom slučaju, splitski aerodrom će rekonstrukcijom i dogradnjom putničkog terminala povećati bruto površinu zatvorenog dijela za oko 34.500 kvadrata, što će omogućiti povećanje kapaciteta putnika sa sadašnjih milijun na dva milijuna godišnje, čuli smo od direktora Novaka.

- Broj putnika na godišnjoj razini povećan je za 11 posto, a u srpnju ove godine za 13 posto, i već sada bi nam, radi kvalitetnije usluge, dobro došli dodatni kapaciteti terminala - obrazlaže Novak.

Projekt obuhvaća i izgradnju parkinga za osobne automobile i autobuse ispod Stare kaštelanske ceste, na zemljištu kupljenom od “Kaštelanskih staklenika”, na ukupnoj površini od 35.500 kvadrata, s tim da je u sklopu parkinga predviđena gradnja praonica vozila i objekt za prihvat putnika s rent-a-car uredima koji će se pješačkim mostom povezati s glavnom zgradom Zračne luke.

Stajanka obogaćena za 34.805 kvadrata

Prije dvije godine aerodromska stajanka proširena je za 34.805 kvadrata, čime je zapravo udvostručena. Njezinom izgradnjom dobilo se kvalitetnije i sigurnije opsluživanje zrakoplova, te ispoštovali međunarodni propisi o parkiranju zrakoplova na sigurnu udaljenost od uzletno-sletne staze. Omogućen je i prihvat većeg broja zrakoplova u vršnim opterećenjima tijekom turističke sezone, posebno srpnja i kolovoza kad kroz luku prođe pola milijuna putnika. Eventualno proširenje uzletno-sletnih staza za sada nije u planu.

- To nam nije primarni cilj - kaže Novak. Za uspješan rad splitske Zračne luke važna je dnevna povezanost sa svim čvorištima međunarodnoga zračnog prometa.

Tri kvarta zračne luke na području Kaštela

Zračna luka prostire se na 95 hektara, a novim proširenjem povećat će se na 102 hektra. Oko 75 hektara je na području Kaštela, a 25 hektara na području Trogira. Kaštela će mati izravnu korist od realizacije ovoga projekta i kroz dvadesetak milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska