hren
 

ODBIJENA ŽALBA ŽUPANIJE
Utvrđivanjem granice pomorskog dobra konačno su se stekli uvjeti za legalizaciju Marine Kaštela u vlasništvu obitelji bivšega kaštelanskog gradonačelnika Josipa Berketa u Kaštel Gomilici.

Time su se, međutim, stekli i uvjeti za nastavak investicije vrijedne 12 milijuna eura, kako je i najavljeno u pismu namjere upućenom Vladi RH, a koja obuhvaća gradnju jedriličarskog kluba i 33-metarskog bazena. Prostorije jedriličarskog kluba sada su u kontejnerima, a novoizgrađeni bazen će pola godine, u zimskim mjesecima, biti na raspolaganju građanima i djeci Kaštela.

- Premda je sveprisutna sintagma “nelegalna marina”, činjenica je da marina cijelo vrijeme zapravo legalno djeluje, pa tako već osam godina za koncesiju godišnje plaća oko 800.000 kuna, kao i sve poreze i davanja, uključujući i one za zaposlene”, naglašava Josip Berket, te podsjeća da je marina izgrađena prema važećem Županijskom prostornom planu, GUP-u grada Kaštela iz 2006. i UPU-u Giričić iz 2010. godine.

‘Giričić’ i ‘Odisej’ nisu u marini

Marina posjeduje pravomoćnu lokacijsku dozvolu, no postupak legalizacije odužio se zbog utvrđivanja granice pomorskog dobra, koju, na prijedlog Splitsko-dalmatinske županije, određuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nakon osam godina Županija je dala prijedlog, a nadležno ministarstvo utvrdilo granicu. Županija se, međutim, žalila na odluku ministarstva, ali je ministarstvo žalbu odbilo čime su stečeni uvjeti za dobivanje dokumenta o legalizaciji marine.

- Županija se žalila na činjenicu da je u obuhvatu marine jedriličarski klub - kaže Berket - onaj isti kaštelanski klub u kojemu trenira pedesetak kaštelanske djece i koji ove godine ima svjetske i hrvatske prvake, čije djelovanje u cijelosti financira Marina Kaštela. Žalila se unatoč činjenici da u lokacijskoj dozvoli piše kako je privatni investitor dužan napraviti jedriličarski klub u okviru svoje koncesije s javnom namjenom i javnim pristupom.

U međuvremenu je valjalo razjasniti i nesporazum o tome što je sve u obuhvatu marine. U susjedstvu, naime, djeluje Sportsko društvo “Giričić”, u velikom dijelu financirano od članova i Marine Kaštela kao donatora, koje ima ribički, ronilački i jedriličarski klub, ali ono nije u obuhvatu Marine Kaštela. Isto tako, po rješenju ministarstva, u obuhvatu nije u marini ni susjedni obrt “Odisej” koji gradi brodove.

Marina s 80 zaposlenika

Marina Kaštela ovoga trenutka zapošljava 80 djelatnika, kazala nam je direktorica Marija Bojić. U samoj marini djeluje 17 čarter-kompanija kojima su za njihove brodove iznajmljeni vezovi, pa i te kompanije zapošljavaju određeni broj ljudi. Riječ je o ukupno do 300 stalno zaposlenih, a u sezoni se taj broj i utrostruči.

U postupku legalizacije svojih dviju poslovnih zgrada, marina je unaprijed na ime komunalnog doprinosa Gradu Kaštela uplatila 1.250.000 kuna. Kad se govori o brojčanim pokazateljima, onda valja reći i da je prošle godine na ime doprinosa i poreza marina platila 2,6 milijuna kuna i 5,5 milijuna kuna PDV-a. Do 30. rujna ove godine na ime doprinosa i poreza plaćeno je 1,8 milijuna kuna, a za PDV 4,8 milijuna kuna - naglasila je direktorica Bojić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (58)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_3160)

  Goste 6003, molim te otvori stranicu dužnika PDV-a državi u Kaštelima, iznenaditi ćeš se da vrli "domoljubi", oni kada svira himna stavljaju desnu ruku na srce, a de pišem kojoj stranci pripadaju, su najveći dužnici.Berket se ne hvali da plaća porez, već koliko ga plaća, a ti izvrčeš istinu.U svakom slučaju Marina Kaštela je nešto dobro , ne dobro već najbolje u Kaštelima.Zavist i zloča vas izjeda, žalosno.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6145)

  S.G iz kastela uhicen za prostituciju???????? Oce bit sta na porttalu

  oko 6 godina prije
 • es (Gost_5202)

  Ovoje sramota ovoje kriminal nije imo gradevinsku dozvolu a imoje sve prikljucke vodu struju kanilizaciju a zasto ostali nemogu dobit vodu struju kanilizaciju neznaju nisu Berketa toje Hrvatska

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5321)

  Za gosta 9482 . Županija se žalila ali je ministarstvo odbilo žalbu, grada se ništa vise ne pita i zato je sve gotovo da su mogli još bi opstruirali zato su A Sanedara i potirali iz županije što je sve projekte opstruira koji su dolazili sa strane politički neistomisljenika

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9169)

  ''jedriličarski klub - kaže Berket - onaj isti kaštelanski klub u kojemu trenira pedesetak kaštelanske djece '' ???

  oko 6 godina prije
 • (Gost_140)

  S G nije taj o kome se piše. ovi naš je pošten i obiteljski čovik

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6185)

  Šta si to kapetane donirali SRD Giričić, a da članovi nisu sami kupili bilo u gotovini ili u ratama. Ni dizalicu koja je bila uvjet da uđete na prostor Giričića niste do sada postavili. Da bi ste uopće započeli s radom i izgradnjom svoje marine uvjet je bilo da napravite prostorije društvu i dizalicu, koju ste postavili u svojoj servisnoj bazi, pa o kakvom dobročinstvu onda govorite.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1672)

  "S.G iz kastela uhicen za prostituciju???????? Oce bit sta na porttalu"

  Oće. Dilit će se prigodni poklon - žetoni za poker aparate i karte za svečanu ložu ui "Vala". I nije uhvaćen radi prostitucije, nego plaćanja i konzumiranja maloljetnic. Ali po meni to je namišteno.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6620)

  A judi moji čovik je uspija malo vako malo nako to je sve dio utakmice. Dobija je što je tija legalno po Hrvatskim zakonima. Koliko je moralno inemoralno to je druga priča. Nego amo redom Prostor ispod zračne luke OMAR SAD dat izgradit sve što jedan veliki međunarodni air port trima jemat, oće re oteli kina butige itd stavit omar u funkciju pristanište lukobran Divulj. HN Resnik omar s vlasnicima u kontekt ća in triba. Kula Rotondo i Čipiko OMAR SAD OMAR DAT SVE DOZVOLE. Lukobran Stari dat u izgradnju OMA. Oteal Palac ujutro zvat vlasnika OMAR dat sve dozvole. Moralića ujutro prives u Kaštila isti čas dat mu šta oće . Kruzere omar dovest. DC odma selekcija u kavu . U GODINU DAN JA VAM KAŽEM SVE BI SE POKRENULO. GRADONAČELNIK I SVI VJEČNICI POTPISAT IZJAVU DA SU ZA HITNU REALIZACIJU OVI PROJEKTI A JEMA JOŠ TEGA OVO JE OVAKO AD HOK

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5313)

  Odgovara: # 322878

  Kaze, U Marini 80, Čarter agencije i sve ostale firme su odvojene. Pogledaj samo sta ti je tu bilo prije marine, pa onda pogledaj Hotel Palac u koji su usli neki drugi nazovi investitori.
  Slazem se da je bolesno uopce spominjat da placas poreze ali ovo je istaknuto jer je marina ajmo rec bila nelegalna a pare od nje su uzimali....
  I na kraju Berket je ipak Poduzetnik, ne postoji dobri i pošteni, al je napravija jedinu pozitivnu stvar u Kaštilima u zadnjih 20 godina...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1470)

  s. g. je prebacija dvije djevojke od točke a. do točke b. koje je prvi put vidija i to učinija na zamolbu osobe koja radi za policiju da bi ga tamo čekala policija i uhitila međutim sudac ga je odma pustija čista namištaljka

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4967)

  Dosta je bilo reketarenja!
  Adio lupeži, bravo Berket!
  A di su veliki privatizacijski biznismeni?
  Koliko oni svita zapošljavaju?
  Gospodin Ante S. je blokira Berketa.Naravno ,briga njega ko če radit u marini.
  Njegovi fotografiraju po županiji.To su veliki poticatelji gospodarstv.Isti oni koji su ruglo od jugovinila prodali ruglu od moralića.
  Naši mali polupismeni Bogovi koji misle da mogu radit što hoće.Da je hrvatska njihova , a mi njihovo roblje.
  Ne samo hdz ovci ,nego i gospoda čačićevi debeljaci isl.?
  Konačno je došlo vrime da u hrvatskoj mogu živit i napredovat pošteni ljudi.
  Dosta je reketarenja!
  Bravo kapetane, na radioaktivnoj šljaci napravili ste najbolji kaštelanski turistički brand.Šta bi još bilo da su određeni močnici shvatili važnost i veličinu tog projekta?Samo sujeta i zavist prevelik je teret za te nevoljne bogove (bolje bi bilo reć vragove).

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1470)

  s. g. mora odustat od vala novog stadiona jer to smeta konkurenciji zna se kojoj inače će bit opet uhićen i proganjan zato i žavrnji su to provali namistit ali bezuspješno jer je žavrnja nakon toga dobija izbore

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  onda taj čovik je ebete kad se da preveslat. kako meni nisu namistili. dosta da je sa vlasnikom" kristine "prijatelj, a" kristina "nije uljara u starome.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8186)

  Eh da je jedinstvena plaža bez tvornica i marine od Jadra do Pantane, novca bi bilo za svakoga, ne samo za već bogate.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1470)

  g. s. opće ne poznaje vlasnika kristine namištaljka

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  da se to radi o berketu svi bi vi graknili -je to je istina

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1133)

  Svaka cast Berketu ali sta je sa Papicevom ruzom
  Kastelanskom ima bit da nece od toga biti nista nakon
  uhicenja Gotovca jeli i on bio sa njim njemu nije isto mrska
  ona stvar.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8899)

  Odgovara: # 322896

  Nauči se pisat i govorit pa onda osuđuj!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8899)

  Odgovara: # 322922

  Bravo svaka čast!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  ja mislim da je portal i komentiranje na portalu za svakog ko zna pisat i čitat a ne samo za one koji znadu gramatiku .

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  kako piše jutarnji nije njemu podmetnuto 1 put. lola je bija sa malenom 3 puta

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8179)

  o kome i čemu je riječ? a vi na bolesne teme,odgojili i napojili vas bolesni mediji ,ništa pozitivno samo negativno,alo,ovdje je riječ o g.berketu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8179)

  ako će ON dobit legalizaciju za 8g.,ostali pučani će za 80g.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8179)

  i bolje rečeno ,neki nikad

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6652)

  hrvaticama nije nista drugo preostalo nego da se prostituiraju ...ako im roditelji nisu ili hdz ili sdp....

  oko 6 godina prije
 • 6652 (Gost_636)

  kako im ništa nije preostalo, a konobarenje, sobarenje. triba čekat dok samarđić i kerum završe hotele. ipak su to zdraviji poslovi nego u jugovinilu, jugoplastici, jadrantekstilu, dalmi, dalmacijavinu, pomgradu, lavčeviću. zamislite koja gruba radna mista za pravnice, ekonomistice, šalturice, trgovkinje.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3090)

  Lolo vidićemo na kraju čovik s njima nije bija ni jedan put namištaljka

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  to nije od jučer to se događalo prije koji misec , ima je vrimena oprat se.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7124)

  nitko mi nije odgovorio što je s plačenim iznosom prije desetak godina za izradu planova na području štafilića novoga starog od strane građana a koji se treba obračunat kod komunalnog doprinosa za legalizaciju. to je isto i kod plačanja kom dop bez rješenja o obračunu kao što je napravio beky. lik je platio kom dop bez da ima rješenje i iz toga djelio božičnice između ostalih i radnicima adriachema da bi kupio socijalni mir

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8627)

  dosta je vise te marine sta ja sa obicinim građanima
  samo je ON u fokusu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5154)

  beki nikša i slavko jedini ste vi uzdanica kaštela da je više takvih mi vas podržajemo i kad van podmeću torcida kaštela

  oko 6 godina prije
 • (Gost_636)

  a jeli onon drugon bizmismenu namještaljka ka i našemu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5154)

  sve smo analizirali najviše za sport i omladinu daje berket odbojka rukomet veslanje jedrenje čovik daje svoj vlastiti novac a ne ka neki društveni a iza njega je slavko koji daje valu godišnje 500 000 kuna a općina 250 000 kuna da nije slavka val bi igra četvrtu ligu i bez nade da bi iko dobija i kune nikša je malo škrt nije da valu ni dresove mi smo prvaci nego je tražija pare a nekii nepoznati slavonac je posla 400 dresova mukte nikša odriši kesu ka i berket i slavko beki daje godišnje 1 000 000 kuna za sport slavko 500 000 a nikša 0 brački odriši kesu torcida kaštela

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6086)

  Slavko daje, šta dobiva za uzvrat? on kune neće uložit ako neće dobit dvi.Živi bili pa vidili.Beki daje ali klubovi nose ime Marina Kaštela svaka reklama se plaća.Bilo bi zanimljivo znat koliko je koji klub dobija od grada dok je on bija gradonačelnik.Obeća je da će se sve znat ali nikad nije nigdi izašlo ono šta je on obećava,sve će se vidit na stranicama grada????

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7762)

  raka je da ce bit sve transparentno

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3150)

  nitko mi nije odgovorio što je s plačenim iznosom prije desetak godina za izradu planova na području štafilića novoga starog od strane građana a koji se treba obračunat kod komunalnog doprinosa za legalizaciju. to je isto i kod plačanja kom dop bez rješenja o obračunu kao što je napravio beky. lik je platio kom dop bez da ima rješenje i iz toga djelio božičnice između ostalih i radnicima adriachema da bi kupio socijalni mir

  ---------
  onda se ka i danas znalo da je taj novac bačen u vitar!!!šta si dava!!
  kad i do vrata dodje kanalizacija ili normalan put,ili bilo kakva usluga,pogledaš šta plaćaš,i ako je to to,platiš!!!amen..
  plaća si obećanja,i dobija si politička obećanja!!!šta sad oćeš??
  isto je s ovom leglizacijom..oni pitaju,ti daš ili nedaš..dokumentaciju je dobro da imaš,ali kojekakve doprinose,za neizvršene usluge,ako te volja,-plaćaj..ali onda ne arlauči,di s mi pare,i šta je s njima!!!znaš dobro kome daješ lovu i šta za to možeš očekivat!!niti hvala..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2885)

  neslažem se s tobom goste 3150, postoje ugovori postoje uplatnice. pa ako će se bekyu priznat uplačeni iznos za kom dop bez rješenja , jer ga nije dobio nije napisano nije bio u postupku dobivanja dozvole a platio je. treba onda i svim dgugim građanima koji su sudjelovali priznat. nije to ko te da prostiš.... nisu građani krivi što planovi nisu doneseni. teoretski moga je i beky ne dobit leg i što onda papila maca, e nije to tako. koja obečanja i koji amen, ti sada kada leg objekt imaš dokument npr za kredit, za obrt isl onako ako si nelegalan nemožeš ništa. pogotovo mali čovik beky je igrač ko zna ko je oza njega i tu je amen, svaka mu čast na uspjehu treba zaštitit malog čovika a veliki se sami snađu zato i jesu veliki

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1104)

  drugovi gospodo..sad je sve nase..tj. moje..;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3150)

  2885,jel ti to kako bi tribalo bit,ili kako je??jel nisu svi novci dosad uplaćivani otišli u neke beograde ili zagrebe,a ovdi sve ulice napravljene nekom "solidarnošću"??reka je nekad bora čorba budale ginu za ideale..kad su to čuli u centralnom komitetu,proradija im je pjesnički refleks,odma su to priklepali,jednu bezvremensku;budale deremo uz nove ideale...samo ti plaćaj..ja sam svoju ulicu komunalno opremija,i kompletno sredija..tudje neću plaćat..platit ću samo realnu cijenu za kanalizaciju..i opet amen..ti plaćaj šta oćeš..ja ću se ako triba sudovat..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1104)

  citam..3150..i 2885..i zelim im poruciti i nauciti..jer..to sami nisu u stanju..sve ce ostati isto..ka i do sada..nista se ne ce prominiti..samo..mozda..neko od njih..dobije nove brojeve..pa ce..biti..npr.3151..ili 2888..a ludi brojeva..;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3163)

  daj bože više Berketa u Kaštelima, a manje Moralića, Tulipana i inih

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3101)

  imate i S G može i on iskesat pare, ako je iskesa kerumu kad je gubija na kocki di nebi da za svoja kaštela.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4181)

  ko je moralića kocija

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3173)

  super napokon eto još liposti u ovim kaštelima svaka čast na ovoj vjesti naprid šjor Berket

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6563)

  jedini koji kesaju pare kaštelima su berket berket i slavko bravo pravi ljudi

  oko 6 godina prije
 • (Gost_953)

  našto su spali kaštelani.neka in se iskesaju pare nema veze ko ih daje i jesu li čiste. samo daj ,daj i onda je taj koji daje pošten i dobar čovik.samodoprins nije valja jer su ga davali svi,a sad misle da ti koji daju lovu da daju za lipe oči

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5100)

  živija berket i slavko

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3778)

  pun podrška gospodinu slavku i berketu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7460)

  u cemu podrska?

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska