hren

NITI RADE, NITI GRADE
Nekadašnji “Jugovinil”, “Adriachem”, “Kaštelanska rivijera” i brojna odmarališta, poput onog Željezničkog ili Zeničkog - sve su to bila poduzeća koja su, uz “Željezaru” i “Dalmacijacement” desetljećima nosila kaštelansko gospodarstvo i zapošljavala na tisuće ljudi.

Danas prostori većine od njih, iako se nalaze na najatraktivnijim gradskim lokacijama, zjape zapušteni. Premda prodani od strane države privatnim vlasnicima, koji su godinama obećavali projekte koji zajedno sežu i do milijarde kuna, od pustih obećanja praćenih otvaranjem brojnih radnih mjesta, do danas nije napravljeno apsolutno ništa. Sva obećanja ostala su tek pusto slovo na papiru, a nema ni naznaka da bi se stanje pokrenulo naprijed.

Vlasnici ‘zaboravili’ na 230.000 kvadrata uz more

Krenimo redom. Nekadašnji kemijski div “Jugovinil”, u kojemu je iz svake kaštelanske obitelji radio barem jedan član, a brojio je nekoliko tisuća radnika, danas je najveće ruglo grada. Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Kaštelima i danas, više od 10 godina nakon što ga je država prodala “Lavčeviću” i “Kemokompleksu”, jedino se vide porušena postrojenja nekadašnje tvornice. Mnogi su na mjestu nekadašnjeg kemijskog diva, koji zauzima površinu od 230.000 metara četvornih, uza samu obalu ili prvi red do mora, vidjeli nautičko-uslužni centar s cijelom paletom različitih sadržaja, hotela, rekreacijskih sadržaja koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i aktivnije bavljenje turizmom.


Inavinil

Nažalost, 10 godina nakon prodaje Kaštelani na tom prostoru ne vide ništa od planiranih projekata koji su se, prema zamislima vlasnika, odnosili i na stanogradnju i na turizam. Bezbroj puta predstavnici vlasnika pokušavali su na sjednicama Gradskog vijeća zatražiti izmjene Prostornog plana, no vlast se nije dala. Spriječila je stanogradnju koja se željela provući pod krinkom apartmanizacije, koja je svojevremeno provedena i na splitskom Žnjanu. Najnovije informacije oko nekadašnjeg “Jugovinila” svode se na to kako se vlasnici prostora ne mogu složiti i ujediniti na istom projektu.


Adriachem

Radnicima samo mrvice

Na korak dalje propala je i tvornica “Adriachem”. Nisu je spasili ni brojni prosvjedi više od 300 zaposlenih. Gotovo svi radnici završili su na burzu rada, a imovina se rasprodaje, dio po dio. Tvrtke “Marina Kaštela” i “Ribola” kao jedini ponuđači, od početne prodajne cijene na prošlogodišnjem prvom ročištu od 136 milijuna kuna poslovne prostore “Adriachema” kupile su za 30 miljuna kuna, nakon što se u prethodnih devet pokušaja nitko nije javljao s ponudom za kupnju tog poduzeća, pa mu je cijena svaki put smanjivana. Oko 340 radnika “Adriachema” u stečajnom su postupku kao vjerovnici potraživali ukupno 63 miljuna kuna, a pripast će im samo četiri posto od tog iznosa, dok će 96 posto pripasti državi, kao bivšem vlasniku ove tvrtke za proizvodnju plastičnih masa.

“Marina Kaštela” i “Ribola” na tom prostoru planiraju pokrenuti gospodarstvo, a tako i otvoriti nova radna mjesta.


                                              Ante Kovač - direktor Ribole

Nekadašnji turistički div “Kaštelanska rivijera”, u kojoj je radilo i do 500 ljudi, a u sklopu koje je i hotel “Palace”, ne miče se s mrtve točke. Vlasnikom je prije nekoliko godina postala “Tulipan grupa” koja je planirala graditi luksuzni hotel i kongresni centar. Sravnili su sa zemljom novi dio nekadašnjeg hotela i sve je ostalo na tome. Zbog ulaska s projektom u zaštićeni dio, na noge su se digle ekološke udruge, projekt je stopiran, a sve donedavno hotel je bio na prodaju. Prije koji mjesec “Tulipan grupa” najavila je kako ima investitore, te kako će do 2016. godine luksuzno zdanje s pet zvjezdica zasjati na turističkoj karti Kaštela - koja su nakada, uz bok Opatiji, bila perjanica hrvatskog turizma. Živi bili pa vidjeli.


Hotel Palace

Guše se u smeću

Na istom potezu, uz more, smještena su nekadašnja odmarališta - Zeničko i Željezničko. I jedno i drugo prodano je privatnim vlasnicima koji su tu namjeravali graditi turističke sadržaje. Sadržaji i projekti ostali su samo u mislima, a današnja stvarnost odaje potpuno drugu sliku. Objekti su razrušeni i devastirani, ne ulaže se ništa, a nedavno su Zeničko odmaralište od tona smeća i otpada bili prisiljeni uređivati i čistiti djelatnici Gradskog komunalnog pogona.

Ni UPU-a ni ‘Rajskih vrtova’

Splitsko-američka “Dalcasa grupa”, kao suinvestitor, planirala je na području kaštelanskih Rudina izgraditi luksuzne vile ukomponirane u projekt “Rajski vrtovi”, također i elitne stanove, u što su, zajedno s američkim fondom “Ram Holdings” planirali investirati gotovo 75 milijuna eura. Iako je mnogima bila upitna realizacija tog megalomanskog projekta, vlasnici prostora žalili su se na komplicirano i sporo rješavanje prostorno-planske dokumentacije. Otkupili su 94.000 kvadrata zemljišta, a nisu dočekali usvajanje Urbanističkog plana uređenja Rudina. Najavili su rasprodaju otkupljenog građevinskog zemljišta.

Dvije godine otkako su vlasnici zatražili od Gradskog vijeća usvajanje UPU-a, projekt više nitko ne spominje.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (48)

 • (Gost_7089)

  Bolje nam je ovako :)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7172)

  Meštrov i Miletić su "kupili" 6100m2 Staru Preradu,jer je Moralić i Lavčević sniziva cjenu da mu zemlja ostane džabe kao što je im ostalo 240.000m2 kad su premjestili novu S POLIMERIZACIJU na Krk JEŽIĆU.
  Sama nova S POLIMERIZACIJA je plaćena 50.000.000,-Dolara a radila je svega par godina,druga E POLIMERIZACIJA je plaćena 25.000.000,- Dolara a dolar u to vrjeme je bio veći od Eura E=7,50 km,S=8,80 kn.
  Gost 9132 dobro kaže da je zemlja 240.000m2X200=48.000.000,-EUR-a
  Ukupno Unšteni radni mjesta u bazi cca 1500,a još toliko u PRERADI.
  Ista stvar se NAMJESTILA i u Preradi koju je kupio Joško Berket i Dragičević(RIBOLA).Svaki 4-VALjEK je oko 20.000.000,-Dolara a bilo ih je 4
  ADRIATERM,ADRIAFLEKS,"L"i"F" plus RAMIŠ pregovača Višebojna Štamparica,
  Proizvodnja GRANULATA 3 BUSA Kapaciteta 100 tona dnevno.
  Proizvodnja Roleta 10 Ekstrudera,PVC CJEVI 3 EKSTRUDERA
  Pogon novi PEHD cjevi za vodu i plin.
  Pogon kože,
  Zemlje 67.000m2
  Političari ljevi i desni ŠTA STE NAPRAVILI??????

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4219)

  livi i desni sta ste napravili
  a nezavisni vizionari oni su se fudrali dobro na jugovinilu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7168)

  ribnjak na pantani
  aerodrom
  jadro
  pliva
  dalmacijabilje
  kastol
  pilana
  jugovinil
  kaštelanska rivijera
  lavčević
  konstruktor - remont
  jadrankamen
  brodospas
  rezalište
  željezara
  nema veze šta svega ovoga više nema . imamo mi sada pučke kužine,

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3655)

  Čekaj malo, samo se nabrajaju štete, ali niko ne piše ko je učinija štetu!?? Srbi, Turci, Talijani...ko je ovo pohara, imenom i prezimenom!??

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7089)

  Zna se ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8194)

  Ako "se zna" zašto onda pošteni Hrvati uopće glasaju za tu stranku, zašto je ne ukinu, zašto će opet priuzet vlast...ko tu koga hebe? Likovi stvorili Hrvatsku da bi je opljačkali, izgubili vlast i sad se opet vraćaju, ko tu koga hebe!?? Pa neće oni doć puškama na vlast, nego na legitimnim izborima jer će ih ljudi izabrat, a zaključili smo da su sve poharali...kako sad to, vraćamo lupeže!?? SDP isto lupeži, HSP, HSS i HSLS više ne postoje, pa ko onda valja!??

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7707)

  Pa vidiš kako tretiraju one Šta su ostali... Nek zatvore sve. Briga njih za raju.

  oko 6 godina prije
 • .??? (Gost_5115)

  Mene zanima ko je vlada u Kastilima najvise zadnji 20 godin. Pa onda tima Treba postavit pitanje zasto je ovako?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3032)

  Nije Jadro, nego Kaštelanski staklenici.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4219)

  Secerana je isto otisla za velike novce
  I uvik isti kolo vode

  oko 6 godina prije
 • lujo (Gost_5041)

  S R A M O T A! T
  ko je bio potpisnik ovakovog ugovora za Jugovinil trebalo bi ga protjerati iz Kaštela za sva vrimena

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5115)

  Lujo pa dobro se zna ko je potpisiva. To nije tajni dokument. Neka narod to trazi i neka mu onda sudi Ali pri toga vidi sta sve ima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4158)

  propade vam projekt r. hrvatska

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7168)

  uveli su nas u blagostanje. 20 god. od rata svelo se samo na mirovine i invalidnine branitelja a šta je sa onima koji su stvarali sve one firme sa spiska i ostali na ulici. šta je sa dicom ,omladinom , bolesnima i civilnim invalidima. u kaštelima se zna ko je šta ima prije rata i nakon rata, a reče se : ko su čin radi s tim i dila ima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6219)

  Čitajući komentare, ljubomora, zavist, a realnost, nula.Berkete, ća si kupovao "adriavinil", triba sve propast, smeće umisto "marine", to nama triba.Vlast dat će nam posao, hdz-e svaki dan upošljava, sve manje na biro??????????

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5007)

  Ima li iko, ali iko u ovome napaćenome i ludome narodu ko bi javno reka: "Je, zayeba san se i privarili su me kad su mi 1990.-te mavali njemačkin standardon, a napravili me gorin od Turčina, šta Turčina, gorin od Rumunja!". Kad svak prođe katarzu i oprosti sebi na gluposti, a ne oprosti zločincu pljačku, počet ćemo mislit. A time i odit vanka iz go.an.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3169)

  Znači zaključak je da pod hitno triba vratit komuniste da obnove zemlju, ka šta su je i nakon 2.svj rata iz pepela podigli,ili oni nisu dovoljno veliki Hrvati!??

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8622)

  :)

  oko 6 godina prije
 • Za sve krivac zaštićeni "gmizavac" (Gost_3095)

  Zar se još pročulo nije
  Što je Jugovinil u pavilu bio
  Smrad i otrov, dar Srbije!
  Kaštelanin onda vas je sretan bija
  a sada se od radosti, kod Jugovinilske propasti glasno smije.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4138)

  Sve je pitanje i teret i odgovornost Lokalne samouprave i Uprave i Sve se to može napraviti kako treba i priliči!
  A tko je stavio te iste?!!?
  pa Stanovnici na izborima! i nitko se nebuni i neviće ih!
  ZNAČI KRIV JE NAROD!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2169)

  ha..ha..ha..jada od komentatora..ha..ha..ha;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5007)

  "Znači zaključak je da pod hitno triba vratit komuniste da obnove zemlju, ka šta su je i nakon 2.svj rata iz pepela podigli,ili oni nisu dovoljno veliki Hrvati!??"

  Nije. Nego je zaključak da je domaći izdajnik devedesetih iznutra pomeja sve ono šta neprijatelj ratom nije uspija. Otud gorčina nakon rata.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7168)

  _5007 ajde ti reci

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6148)

  A i šta se bivšeg Zeničkog tiče, više puta je u Grad Kaštela slana prijava na one balotaše šta po cili dan viču, loču i svađaju se pa ništa od toga, mi šta živimo u naposrednoj blizini liti ne možemo živit od njih. Iz Grada su u dogovoru sa vlasnikom zemljišta obećali da će se parcela ogradit i onemogućit pristup pa ništa ni od toga. Jasno je da ih se gradonačelnik boji maknit jer onda gubi glasove šta svjedoči i veliki plakat kradezea šta im visi tamo, a prije koju godinu kad se išlo u Grad prijavit onda su došli ti isti balotaši busajući se u prsa braniteljska i invalidska (a invalidnine su zaradili kradući pršute i padajući pijani po kafanama) i počeli pritit da će oni pribit nekoga ako ih se potira od tamo. A da ne govorimo o ilegalnoj prodaji alkohola bez računa i fiskalne blagajne.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8116)

  Čudi me da je Žarko objavio ovakvi ćlanak a ne ko dosad samo hvali HDT,Udovičića i Sveti Jerolim.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7124)

  e moj čovik, sve je isto samo je drugo vrime. takvi ka ti koji imaju plakat hdz-a na igralištu balota ,takvi a možda i oni ili in očevi su stavljali titovu sliku i jugoslavensku zastavu na kuću izgrađenu bez dozvole kad in je dolazilo rušit. računali su da će ih to zaštitit

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8134)

  Komunisti su zapošljavanjem učinili više za hrvatsku,nego hdz i sdp da su još 200 godina na vlasti.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5007)

  "Čudi me da je Žarko objavio ovakvi ćlanak a ne ko dosad samo hvali HDT,Udovičića i Sveti Jerolim."

  Zato šta je u modi nova mantra: na jednom okruglom stolu raspravljalo se o teškom stanju u ekonomiji, nesposobnoj vladi i sl. Adezejac koji je sudjelova u raspravi izgovorija je u sklopu rečenice: "tobožnja pljačka u privatizaciji". To je prvi put da čujem da se sumnja u pljačku prilikom privatizacije, a to znači da su dosad tu temu izbjegavali, a sad kreću u negiranje pljačke. To je isto ka šta je službeni stav sustava u Italiji tijekom 70-tih bija da mafija ne postoji.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8728)

  pa eto vam balotaša kad niste htili hotel sa 5zvizdica

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1861)

  Ima li iko, ali iko u ovome napaćenome i ludome narodu ko bi javno reka: "Je, zayeba san se i privarili su me kad su mi 1990.-te mavali njemačkin standardon, a napravili me gorin od Turčina, šta Turčina, gorin od Rumunja!". Kad svak prođe katarzu i oprosti sebi na gluposti, a ne oprosti zločincu pljačku, počet ćemo mislit. A time i odit vanka iz go.an.


  Davno san ja to svatija, ali šta ćeš raja ide pitat popa da ji prosvitli. Lipo ji je prosvitlija.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3144)

  Ma baš me zanima ko če kupit teren od Plavog Jadrana

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3629)

  ko ti kaže da nije već "kupljen"

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8089)

  U pravu si goste 3629

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8244)

  Gost_3169)
  Znači zaključak je da pod hitno triba vratit komuniste da obnove zemlju, ka šta su je i nakon 2.svj rata iz pepela podigli,ili oni nisu dovoljno veliki Hrvati!??

  nebi valjalo, jer bi ove mlatimudane zdrave sa invalidnim penzijama poslali da rade pa taman da kopaju konale

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4883)

  "nebi valjalo, jer bi ove mlatimudane zdrave sa invalidnim penzijama poslali da rade pa taman da kopaju konale"

  E, ali iza 95-te nije bilo posla, a država u obnovi, pa in dalo mukte penzije da ne tamburaju. A opet, kako vidimo, tamburaju. nek se prvo očistu iznutra, pa će zadobit simpatije svih građana.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1094)

  bilo je posla i te kako. sve one porušene kuće i gospdarstva tribalo je obnovit. cementare se nisu tribale prodavat već pojačano proizvodit, željezare također. imali smo sve, nije tribalo gradit tvornice ka 45-. država se mogla pozlatit, ali nije . nije komodalo ni ove šta su došli iz rata. začepilo in se usta pttsp -em i invalidnim penzijama. nisu onda dizali šatore i gorili badnjak . zašto bi. uselili su u stanove, dobili aute, oslobođeni poreza , vrtića. stavili zlatna pancira oko vrata, obrijali glave, zamrzili komunizam koji nikad i nije bija kod nas. nebi ti radili. oni koji nisu znali iskoristit i koji su virovali u rad ti su "platili laštru". iz svega ovog izuzimam branitelje invalide u kolicima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3194)

  Tito je gradija a njegovi rusili(rasporedili se po svim strankama). A ovi sdp prednjaci u rusenju i zaduzivanju. Zivimo u 25 g. u paradigmi drzava je los gospodar al dobar investitor. Nevidim mogucnost oporavka bez drasticnih promjena. Neznam tko to moze provest...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4883)

  "Nevidim mogucnost oporavka bez drasticnih promjena. Neznam tko to moze provest..."

  N I K O ! I tu je problem: hrvati nisu uspili osnovat niti jednu progresivnu srtranku, jer smo takvi kakvi jesmo i time smo dobili vlast kakvu smo zaslužili.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7239)

  dosta komunizma

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8405)

  i egoizma

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6228)

  (Gost_7239)
  dosta komunizma

  di ti je komunizam, okle si i šta radiš

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7239) (Gost_6228)

  Iza moćnoga gospodarstva u Kaštelima ostale samo ruševine [quote][/quote
  jel tvoj komentar se odnosi na ovo

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2238)

  dosta nepotizma i onog "zemljaci"

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4113)

  ziđan na crno marinu

  oko 6 godina prije
 • 7239 (Gost_4156)

  Ako je komunizam bija nevaljan, a sta ti je ovo danas, pocmi koristit to navise ociju.

  oko 6 godina prije
 • Tužna slika trenutnog stanja u Kaštelima uz još tužniju budućnost koju nam kroje ljudi bez vizije..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7223)

  majkemi danas je naj bolje bit pisac skupit cu sve komentare ca je ko da na ovoj stranici i spojit u jedno bit ce najprodavanija knjiga u povjesti rvajcke i tako cu se obogatit i onda me nece bit briga za komuniste ustase partizane domoljupce punoglavce itd......zivili

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska