Fina obustavila predstečaj iako se činilo da je nagodba gotova stvar.
Zaredali su stečajevi proizvodnih tvrtki u sektoru poljoprivrede: nakon rovinjske Mirne stečaj se priprema, čini se, i za Kaštelanske staklenike, prezaduženu kompaniju čiji žiroračun nije blokiran, što je iznimka od redovitih problema koji po pitanju likvidnosti imaju predstečajni dužnici.

Naime, tvrtka je upravo dobila rješenje da se njezin predstečajni postupak obustavlja. Tako je odlučila Financijska agencija na bazi neuspješnog ročišta na kojem, ukratko, vjerovnici nisu podržali predloženi plan. Posve je izvjesno da u ovom slučaju neće biti nikakve koristi od Finina postupka koji je trajao od srpnja prošle godine!

Kaštelanski staklenici, tvrtka u državnom vlasništvu, nagomilali su goleme dugove, a država je, prema našim saznanjima, preko noći odlučila od nje dići ruke. No, preko toga radnici i matički sindikat ne kane šutke prijeći, smatraju da je i država odgovorna. Doznajemo, stalno su im stizala uvjeravanja vlasnika da će predstečajna nagodba uspjeti, pa kako sad država tvrtku šalje u stečaj, gdje će se proizvodnja obustaviti, otvaraju pitanje što je, zapravo, kumovalo neočekivanom raspletu u vidu obustave predstečaja. Kako je tvrtka državna te najveća potraživanja, također, imaju državne institutucije, zašto je došlo do debakla postupka? Pitanje je to koje muči radnike, a istražuje ga matični sindikat, PPDIV.

Pravi misterij u ovom postupku, tvrde, jest preokret koji se dogodio na ročištu za glasovanje, a zasad su nepoznanica razlozi koji su stubokom promijenili subinu tvrtke. Kako je za Poslovni dnevnik izjavio Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a, bio je šokiran neočekivanim razvojem događaja na ročištu, gdje je nazočio u ime radnika. Kaže da je odmah prosvjedovao, a kao ključno navodi to što je postojao čvrst dogovor državnih vjerovnika da će podržati predstečajnu nagodbu.

Orešković tvrdi i da je dan uoči ročišta održan sastanak predstavnika glavnih vjerovnika iz redova države, uključujući i Poreznu upravu, na kojem je još jednom potvrđen pozitivan ishod. Radnici, njih 79 kojima tvrtka duguje jednu i pol plaću, mirno su spavali jer je predstečajnu nagodbu država dogovorila, a koordinator je bilo resorno Ministarstvo poljoprivrede, tvrdi Orešković.

Državne institucije trebale su glasovati za, a na kraju se nisu ni pojavile na ročištu. Izgleda kao da je ovo bio jedan veliki cirkus, poručuje sindikalni šef. Ljuti ga, kaže, debakl postupka koji je trajao mjesecima, što znači da je silni novac (navodno nekoliko stotina tisuća kuna) potrošen a ništa nije riješeno.

Što smo to onda cijelo vrijeme svi mi radili, pita se Orešković, najavljujući da ipak u sindikatu ne odustaju od posljednje slamke spasa. Naime, na inicijativu PPDIV-a dogovoren je za sljedeći ponedjeljak sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Bit će ondje, kako doznajemo, pomoćnik ministra Zoran Vasić, a očekuje se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je navodno sve učinio da se stečaj tvrtke izbjegne, ali nije bio uspješan.

U vezi sa samim planom valja reći da je predviđao visoke stope otpisa tražbina, no unatoč tome čini se da nije realan, odnosno tražbine koje treba otplaćivati nije moguće financirati iz poslovanja. Utoliko ostaje samo jedno rješenje problema, a to je strateški partner, do kojeg je tvrtka pokušala doći pozivom potencijalnim partnerima da se jave. Kao mogući ulagač svojedobno se spominjao i jedan izraelski investitor zajedno s Podravkom, a o svemu se i dalje špekulira.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska