hren

U ADRIA ČELIKU NEMA POMAKA
Nakon deset dana, šator koji su podigli radnici Adria čelika u blizini tvornice, u srijedu je bio spušten, no nije riječ o prekidu prosvjeda ili ispunjenju radničkih zahtjeva, već su radnici šator spustili kako ga jaka bura ne bi uništila. No, kako su kazali već sutra će ga ponovo podići i to uz pomoć stotinjak branitelja, koji su im došli dati potporu.

U ime radnika i danas se predstavnicima medija obratio čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita, Zvonimir Šegvić, još jednom pozvavši državu da pokrene stečaj, a vlasnika tvornice da radnicima isplati zaostalih šest plaća.

- Činjenica da radnici sami traže stečaj, kad znamo kako stečajevi u ovoj državi prolaze, je porazna i dno dna – kazao je Šegvić.

Osim Šegvića novinarima se, u ime Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacije braniteljskih udruga grada Splita te Stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, obratio Ivan Turudić:

- Mi, hrvatski branitelji, na ovaj način želimo iskazati svoju socijalnu osjetljivost i dati svoju podršku radnicima željezare među kojima su mnogi hrvatski branitelji, kao i svim radnicima u Hrvatsoj u borbi za njihova prava. U proteklo vrijeme svjedoci smo devastacije hrvatskog gospodarstva te kršenja Ustava, koji kaže da svii zaposleni za svoj rad imaju pravo na zaradu. Pozivamo sve odgovorne dužnosnike da se zapitaju kako je to raditi i preživljavati iz mjeseca u mjesec, a ne primati plaću. Peče li ih savjest zbog  obespravljenog i poniženog hrvatskog radnika – zapitao se Turudić, inače predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije

A osim članova društva logoraša, s radnicima Adria čelika družili su se i predstavnici veterana različitih jedinica Hrvatske vojske, iz cijele Dalmacije, ali i šire. Među njima i predstavnik Veterana Domovinskog rata Kaštela, Ivan Bazina, koji je ustvrdio da su otvoreni za pomoć svim obespravljenima  kojima je pomoć potrebna, ne samo braniteljima nego i ostalim građanima, jer dužnost branitelja je bila boriti se u ratu za Domovinu, a u miru pomoći potrebitima.
Podršku radnicima Adria čelika došli su dati i predstavnici nekoliko moto klubova.

- Prije nekoliko dana stotinjak bikera iz klubova od Omiša do Trogira posjetilo je radnike u šatoru, a evo smo im i danas došli dati podršku. Podršku su ljudi došli dati  drugim ljudima, ljudima kojima nije lako, koji nisu šest mjeseci primili plaću, koji nemaju novac za kupiti djeci marendu – kazao je Ivan Gojun.

Branitelji koji su došli dati potporu radnicima najavili su i prikupljanje pomoći za obitelj tragično stradalog radnika željezare.

- Sve koordinacije s područja Splitsko- dalmatinske županije odlučile su provesti akciju prikupljanja, kako novčanih tako i drugih sredstava, dok se status u željezari ne riješi – najavio je Turudić.

Kako se moglo čuti, iako je najavio mogući dolazak u Kaštela, vlasnik tvrtke, Edgar Schumacher i dalje se nije pojavio, niti jedna plaća nije uplaćena te su radnici još jednom pozvali nadležne u državi, kao i njemačku kancelarku Angelu Merker, da poduzmu odlučne korake u zaštiti prava radnika.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska