hren

U ADRIA ČELIKU NEMA POMAKA
Nakon deset dana, šator koji su podigli radnici Adria čelika u blizini tvornice, u srijedu je bio spušten, no nije riječ o prekidu prosvjeda ili ispunjenju radničkih zahtjeva, već su radnici šator spustili kako ga jaka bura ne bi uništila. No, kako su kazali već sutra će ga ponovo podići i to uz pomoć stotinjak branitelja, koji su im došli dati potporu.

U ime radnika i danas se predstavnicima medija obratio čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita, Zvonimir Šegvić, još jednom pozvavši državu da pokrene stečaj, a vlasnika tvornice da radnicima isplati zaostalih šest plaća.

- Činjenica da radnici sami traže stečaj, kad znamo kako stečajevi u ovoj državi prolaze, je porazna i dno dna – kazao je Šegvić.

Osim Šegvića novinarima se, u ime Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacije braniteljskih udruga grada Splita te Stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, obratio Ivan Turudić:

- Mi, hrvatski branitelji, na ovaj način želimo iskazati svoju socijalnu osjetljivost i dati svoju podršku radnicima željezare među kojima su mnogi hrvatski branitelji, kao i svim radnicima u Hrvatsoj u borbi za njihova prava. U proteklo vrijeme svjedoci smo devastacije hrvatskog gospodarstva te kršenja Ustava, koji kaže da svii zaposleni za svoj rad imaju pravo na zaradu. Pozivamo sve odgovorne dužnosnike da se zapitaju kako je to raditi i preživljavati iz mjeseca u mjesec, a ne primati plaću. Peče li ih savjest zbog  obespravljenog i poniženog hrvatskog radnika – zapitao se Turudić, inače predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije

A osim članova društva logoraša, s radnicima Adria čelika družili su se i predstavnici veterana različitih jedinica Hrvatske vojske, iz cijele Dalmacije, ali i šire. Među njima i predstavnik Veterana Domovinskog rata Kaštela, Ivan Bazina, koji je ustvrdio da su otvoreni za pomoć svim obespravljenima  kojima je pomoć potrebna, ne samo braniteljima nego i ostalim građanima, jer dužnost branitelja je bila boriti se u ratu za Domovinu, a u miru pomoći potrebitima.
Podršku radnicima Adria čelika došli su dati i predstavnici nekoliko moto klubova.

- Prije nekoliko dana stotinjak bikera iz klubova od Omiša do Trogira posjetilo je radnike u šatoru, a evo smo im i danas došli dati podršku. Podršku su ljudi došli dati  drugim ljudima, ljudima kojima nije lako, koji nisu šest mjeseci primili plaću, koji nemaju novac za kupiti djeci marendu – kazao je Ivan Gojun.

Branitelji koji su došli dati potporu radnicima najavili su i prikupljanje pomoći za obitelj tragično stradalog radnika željezare.

- Sve koordinacije s područja Splitsko- dalmatinske županije odlučile su provesti akciju prikupljanja, kako novčanih tako i drugih sredstava, dok se status u željezari ne riješi – najavio je Turudić.

Kako se moglo čuti, iako je najavio mogući dolazak u Kaštela, vlasnik tvrtke, Edgar Schumacher i dalje se nije pojavio, niti jedna plaća nije uplaćena te su radnici još jednom pozvali nadležne u državi, kao i njemačku kancelarku Angelu Merker, da poduzmu odlučne korake u zaštiti prava radnika.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • klija (Gost_1178)

  Svaka cast braniteljima, uvik su bili veliki i takvi su i ostali.Njihova nam podrska puno znaci.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5274)

  Koliko se ovdje govori o pravima radnika, Hrvatska jos nije izasla iz komunizma. Mozete vi raditi ili protestirati koliko hocete, no ako firma nista nije zaradila, para jednostavno nema.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8184)

  Postovani goste 5724..svatko ima pravo na stav a vidim da i ti svoje pravo uredno koristis na ovom portalu. Ako firma nista nije zaradila onda se dokapitalizira i nastavlja radit na obostranu korist vlasnika i radnika. U slucaju da se ne moze dokapitalizirati onda proglasava stecaj, a za takvo nesto je propisana nedvosmislena zakonska procedura. Tada se zbrinjavaju radnici po zakonskoj regulativi.Izmedju ostalog naplacuju se uz radnike i vjerovnici koji su pruzali svoje usluge tvrtki u problemima. Nikakve veze ovo nema ni sa komunizmom ni tvojim shvacanjem cijelokupne situacije. Cinjenice...ispred pogresnih shvacanja.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7191)

  šegvić će nam dat kruva, al ne vidite da je sindikalno mrtav jer ga u škveru ne bandaju pa se sad ovdi promovira ne bi li uskrsnija, nema on pojma šta se u našoj tvornici događalo, mislimo svojon glavom, hvala braniteljima, ali šta šumahera briga za njih, nije ni našu vladu a kamo li njega, on je nama kriv za našu situaciju i njegovo nesposobno rukovodstvo, njih vaja stisnut

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2140)

  "Svaka cast braniteljima, uvik su bili veliki i takvi su i ostali.Njihova nam podrska puno znaci."

  Ka i dosad kad su adezejci pozatvarali 90% firmi, opljačkali ih, a radnicima dali nogu u gujicu ili još gore, poslali ih u falšu invalidsku penziju.

  oko 5 godina prije
 • tani (Gost_1178)

  Naj prije Segvic se nije nametnija i promovira nego smo ga molili i nagovarali da nas zastupa jer nemamo niti malo vjere u postojeci tatin sindikat .

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8583)

  sredija je šile plaču

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2169)

  eeeee, vi ste razjedinjeni, razhebani i od stranca izmanipulirani i iskorišteni, uz domaće plaćene pomagače

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2183)

  branitelji pitaju di smo bili '91. dok su oni ginili glavešine pljačkale. al ste zaboravili košutića, unuka tuđmanovok. s dvadeset i koju bija vlasnik banke. kako to da se sad klemm, gotovina i ostali svi bave nekim biznisom, odakle im. sad davate podršku radnicima a kad ste se vratili s fronte i kad ste vidili da hdzovska kompanija krade, šta niste ustali i branili radna mista? sad sve braniteljske udruge kliču karamarku, spasitelju. koji je to njegov program, rastavljeni šarlatan glumi konzervativnog katolika, bivši mesićev obavještajac glumi pravednika među hrvatima, tko je on? radnici morate svatit, socijalizma ''zločinca'' Tita nema , nema vas ko štitit. banke i privatnici nisu vam komunjare stare. živite u kapitalizmu, di jesi ili nisi, nema između.

  oko 5 godina prije
 • klija (Gost_7133)

  Odgovara: # 366432

  Volim da me HDZ tuce nego da me SDP miluje.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1115)

  gostu 7133
  ne dan da me iko tuče, nije to demokracija ni pravna država, nevaja ni hdz ni sdp, sve kradu, lažu, varaju i punidu svoje kese, nas radnike su uništili, a pomažu in i ovi na trgu svetog marka, ne brani se vako demokratska država, imunološki radnici gladni, kamensko jad i tuga, staklenici aj,e, mi u adria čeliku gladni, a oni šta činu, šta nama pomažu, ko se brine za nas gladne, samo govoru, govoru, govoru, ka pokvarena ploča

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5122)

  Našu budućnost odredio je bivši Milicajac zajedno s Šumaherom, Omišankom i tatinim sinom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1672)

  dobili smo odkaze

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4107)

  A place?al u njemackoj mozes dobit otkaz a da radnik nije isplacen.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5122)

  Odgovara: # 366460

  Ništa od plaće, a otkazi su poslani na kućnu adresu rekla je teta M.r. i sekretarica od upravitelja

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3213)

  Trubalo je to napravit u 10 mjesecu, a ne ovako lazno senadat. Tkoje ostao u firmi radit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2099)

  "Volim da me HDZ tuce nego da me SDP miluje."

  Pa to će ti se i dogodit, pametna glavo!:):):)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3193)

  goste 3213
  ostali su radit oni koji su firmu ovdi i doveli, šumaherove ulizice i pomagači u zlu koje nan je učinija s j.r., v.d. na čelu

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4128)

  kad če 10 posto

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7187)

  bilo je

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5174)

  Slobodna dalmacija piše:
  Joška Rogošić: Nisam ovlaštena Među malobrojnim zaposlenicima koji su u tvornici, a ne u šatoru jest Joška Rogošić iz financijske službe.
  Na naš upit o otkazima odgovorila je da nije ovlaštena davati bilo kakve informacije te da shodno tome ne može ni potvrditi ni demantirati slanje otkaza poštom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3180)

  kad če 9.5 posto iz prvog stečaja.m.b.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7146)

  gostu 5174
  dobro si skužio caku, pa ona je otkaze i podilila, a sad nije ovlaštena, da ko zapovida šumaheru nego ona, zato i je ovako, dosta je vidit di je euro daus kojeg je vodila

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5107)

  stigli otkazi

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2167)

  2183 zar bi branitelji nakon šta su krvavo obranili zemlju od agresora,postali invalidi fizički i psihički tribali odma nastavit branit tebe i takve šta nisu mrdnili guzicom ni rata vidili ni osjetili! I sad su vam oni krivi a vi bi bogomdani tribali sve dobit servirano nek drugi ginu i stvaraju državu a vi ćete rovarit iznutra!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7123)

  jeli bolje podpisat ili ne podpisat odkaz

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1170)

  pitaj gospođu šeficu financija ona sve zna

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9123)

  teta Mira uvik pliva, neće ona dobit otkaz, kao ni ona iz prodaje što uvik ima posla i ona visoka upravnikova administratorica

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska