hren
 

PRODANA I IMOVINA U BIH, CRNOJ GORI I SRBIJI
CEMEX je danas objavio da je potpisao ugovor o prodaji svog poslovanja u Hrvatskoj, uključujući i imovinu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, kompaniji Duna-Dráva Cement (član HeidelbergCement grupe)za otprilike 230,9 milijuna eura.

Imovina koja se prodaje sadrži 3 cementare (oko 1,66 milijuna tona cementa prodano je 2014. godine), 2 kamenoloma agregata (oko 0,16 milijuna tona agregata prodano je 2014. godine) i 7 postrojenja za proizvodnju betona (oko 0,25 milijuna kubika betona prodano je 2014. godine). CEMEX-ovo poslovanje u Hrvatskoj, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, ostvarilo je neto prodaju od oko 138 milijuna američkih dolara u 2014. godini.

Prihodi dobiveni od ove transakcije koristit će se uglavnom za smanjenje dugova te za opće korporativne svrhe.

Zatvaranje ove transakcije podliježe zadovoljavanju standardnih uvjeta za ovu vrstu transakcija, što uključuje odobrenje regulatora. Trenutačno očekujemo finalizaciju ove transakcije tijekom četvrtog kvartala 2015. godine, poručuju iz CEMEX-a.

Financijski savjetnici CEMEX-u u ovoj transakciji bili su Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, BNP Paribas i Morgan Stanley.


KOMENTARI:

Stari Komentari (55)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_2196)

  zbog ovoga bi trebalo otvoriti novi sudski proces da se sudi za obmanu javnosti svima koji su kaštelane uvjeravali da je sve u redu i po zakonu, a ostavku bi trebao dati ministar Zmaj-lović.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2196)

  a zahvala dr. M.Biočiću. Čestitam!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5168)

  ovo prodaju cementare a nama bi doveli spalionicu

  oko 4 godina prije
 • Ne po svaku cijenu ! (Gost_6214)

  Htjeli su zaradu na smeću i cementu a to nije u redu. Malo manje bilo bi im i nama bolje i nitko ni a ne bi rekao. Ne može se i ovce i novce pa nismo mi baš toliko glupi. Ucjena je bila velika, sve ili ništa, prema tome za nas je sada o.k.
  Oni koji se bave "politikom" neka budu malo pametniji s firmama jer mi njima nismo interesantni oni gledaju samo svoj profit a zaboravljaju da medalja ima dvije strane.
  G. Zmajlović bi ipak trebao otići ali to će se dogoditi tako i tako prije ili kasnije pa neka razmisli što nam je napravio.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_162)

  Sad je jasnije sve. Tili su dobit dozvole za spaljivanje kako bi bolje prošli tijekom prodaje. Ovakve prodaje ne događaju se preko noći. Svi koji su podržavali gnjusni čin pretvaranja cementara u spalionicu komunalnog otpada trebaju ić ća i više nikad biti na plaćama iz proračuna. Ima ih i u Gradu Kaštela i u Županiji. S ministrom Zmajlovićem bi više od 2/3 ministarstva tribalo ne ić ća već u Remetinec.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  A di ćemo sa smećem? Kad na snagu uskoro stupi EU regulativa, u zlatu ćemo plaćat prevoz npr. do Beča ili Trsta i zbrinjavanje.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_162)

  Ka prvo EU regulativa je stupila na snagu onog dana kad smo pristupili EU. Ka drugo plaćat ćemo penale ne samo zbog zbrinjavanja nego prvenstveno što ne odvajamo otpad, što ne kompostirami i recikliramo određenu količinu pripisanu EU direktivama. Nepotrebno je plaćati bilo kakav prevoz ako gospodariš otpadom na svom teritoriju. Što će 2 ŽCGO na 20 km? Ako je tu Bikarac što će Lećevica bez ikakve infrastrukture. Zbrinjavanje u cementarama i po cijenu vlastitog života i života budućih naraštaja? EU Direktiva je po tom pitanju jasna: Određena razina hijerarhije gospodarenja otpadom može se preskočiti ako Zajednica donese odluku s ciljem očuvanja okoliša... Proteklih godina niz neistina je plasirano spram javnosti od samog već bivših vlasnika tvornice ali i jls i jrs. Zato takvo i pitanje a di ćemo s smećem.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1148)

  Bivši gazda nije dobija šta je platija (podmitija), pa će sad i novi gazda morat odrišit kesu. Za one šta volu bit korumpirani dobra vijest. A most i tunel za odvoz smeća iz Splita do Lećevice priko Kaštoli i nazad do cementare (pa makar i ka samo obećanje da su prioritet), bit će im dobri argumenti u pregovaranju.
  A di ćemo sa smećen? Sve ćemo izist i popit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1148)

  Nije samo Zmajlović korumpiran. On je samo zadnja karika u lancu, a počelo je od prodaje Dalmacijacementa, preko pripreme za spaljivanje smeća (uvođenje ugljena i petrol koksa), izdavanja mnogih dozvola za spaljivanje opasnog otpada, pa sve do zadnjeg zahtjeva za uvođenje RDF-a kao goriva. A pala je samo zadnja dozvola. Ostale nisu ni taknute iako su podignute tužbe za nekoliko nezakonitih dozvola. Ovu zadnju su ostavili za novoga gazdu. Šteta bi bilo da se samo Renić namirija kad i na našoj strani ima puno "zaslužnih".

  oko 4 godina prije
 • rasprodaja (Gost_6626)

  :o svitu moj mili ča se to radi oli su hrvatići ludi ili se dobro napili pa su svu svoju didovinu za jeftine šolde rasprodali, a ća će in na to reći budući naraštaji kada budu kao mali rvatići u svojoj jedinoj domovini služili barenko velikom kapitalu :o

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1207)

  Evo danas vijest u Slobodnoj o prodaji Cemexa bez cile stranice Reni a. Konacno. Bezocno nam je lagao i ucjenjivao nas godinama. Ali nekim novinarima ce sigurno nedostajat. Jesu li i oni znali da su dozvole za trovanje i polagano ubijanje stanovnistva potrebne da se Cemex bolje proda? Toliko o savjesti.

  oko 4 godina prije
 • rasprodaja (Gost_6626) (Gost_354)

  ka da će se koji dide dignit pa in prigovorit,a šta se tiče mali rvatići bit će posla ka klozetfrau i sobarice, bit će za pomoćne kuvare i nosače kufera, za pranje palube jahtašima.ionako ih roditelji neče moč školovat jer se sve rasprodalo i potrošilo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7221)

  fala Biočiću i njegovoj upornosti;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1207)

  Zasto samo Biocicu?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  "Ka prvo EU regulativa je stupila na snagu onog dana kad smo pristupili EU. Ka drugo plaćat ćemo penale ne samo zbog zbrinjavanja nego prvenstveno što ne odvajamo otpad, što ne kompostirami i recikliramo određenu količinu pripisanu EU direktivama. Nepotrebno je plaćati bilo kakav prevoz ako gospodariš otpadom na svom teritoriju."

  Di ćemo sa ostatkom? Di???

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  " svitu moj mili ča se to radi oli su hrvatići ludi ili se dobro napili pa su svu svoju didovinu za jeftine šolde rasprodali"

  Obratite se županu i načelniku, to su njiovi isplanirali i završili. Ovo su mrve ostale ko ih je platija a ne ukra.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  A s kin je Mijo sidija i još sidi? Sve je to dvolično...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1207)

  Kako di cemo sa smecem. Di i drugi koji nemaju cementaru u centru grada. Di ce smece iz Dubrovnika, iz Zadra iz svih gradova bez cementare-spalionice? Ili bismo trebali pristati da smece zavrsi u nasim plucima jer ne znamo to drukcije rijesiti..? Zar jos nije jasno da je spalionica trebala loziti uvozni RDF jer naseg nema dovoljno i jer bi tzv. Cementara tako zaradjivala vise nego od proizvodnje cementa? A stranci bi u nas radilli ono sto u svojim zemljama ne smiju.

  oko 4 godina prije
 • Ante (Gost_2123)

  HOLCIM to je ime kompanije koja stoji iza....ova u hrvatskoj je samo TOOL za razmjenu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8488)

  Moja uža obitelj imala je 160 god staža u DC-u,kada su bili dio od 5.700 zaposlenih ljudi,koje je oko 30-35 autobusa ujutro prevozilo na posao iz Muća,Ogorja,Lečevice,Kijeva,Dugopolja,Klisa,Solina,Kaštela,Splita....Vikendom su svi ti autobusi prevozili nogometaše,rukometaše,košarkaše,kulturnjake svih uzrasta,iz Solina,Klisa,Dugopolja,Kaštela...DC je podijelio ključeve za 1206 stanova u ovoj regiji,pomagao kulturu,sport,društveni život uopće.
  Proizvodilo se tih godina 2.200.000 tona cementa godišnje,i još ga nije bilo dovoljno.
  Osposobljeni stručnjaci DC-a svih profila i zanimanja bili su instruktori u cementarama diljem svijeta.
  A sada?
  Nadane i ostala bando mafijaška,prisela vam dabogda svaka kuna koju ste oteli ovom narodu!!!Za bolest vam tribala,kobogda!!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1148)

  Gost 2221 je bidan cili zbunjen:"Di ćemo sa smećem? DI,di di?" Tako se i Splićani pitaju: Di ćemo sa smećem kad se zatvori Karepovac? Di, di, di? A onda su im rekli u Lećevicu priko Kaštili iza brda! A di će bit pretovarne stanice? Di, di, di? U Sućurcu?! Miličić i njegova bratija će na Karepovcu gradit nebodere, a Sućurac ima kave! A šta su pretovarne stanice za škovace? Novi Karepovac! A cementare će bit spalionice. Sve na jedno misto. A ti lipi moj 2221 prestani čitat samo Matičku. Ima i pametnijega i školovanijega svita od nje, pa uči od onih koji znaju. Ili nemoj učit, ali nemoj bit toliko zabrinut pa stalno pitat "di, di,di???", jer ćeš se razbolit od brige ako se već nisi razbolija od Cemexa.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1207)

  Ima dobrih i pametnih komentara. Moguće je riješit problem otpadai. Za to valja organizirati odvajanje otpada od vrata do vrata, valja pripremiti dobar projekt i predstaviti ga EU , od njih se može dosta sredstava dobiti, naravno i projekt im poslati i obraniti projekt. Za to valja uključiti kvalitetne stručnjake ,s iskustvom i da su im Kaštela u srcu makar i ne živili u njima.
  Kaštela imaju sve uvjete da uspostave pravo gospodarenje otpadom , vjerujem da smo u stanju biti bolji od Zagreba i Splita a o. drugima da ne govorimo.
  Valja odmah krenuti na posao , posla je mnogo, s dobrim pogramom i kvalitetnom organizacijom može se to dobro riješiti.

  oko 4 godina prije
 • globalno selo (Gost_6626)

  :o evo ura je od obida, a ja razmišljan= meee hik anci pro dali + evo baš se ništok čudin zašto mi veliki (narodi) rva tići nismo jemali svoju državu od stoljeća sedmog :o

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8488) (Gost_354)

  a di su topli obroci, mliko u tetrapaku koji su neki dobivali na ugroženim radnim mjestima, a nosili ga doma, di su odmarališta po visu i po sloveniji, di su izleti.to se više ne spominje, nije poželjno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7957)

  Ma dileme di ćemo sa škovacan? Otpustite po neradnika iz uprava gradova i županije i uaposlite mlade ljude koji oće radit i rješenje će doć. Dok van u jedinicama lokalne i regionalne samouprave side uhljebi koji pojma nemaju idemo ravno ka dnu. Lećevica se ne smje izgradit jer je to plan brisanja ljudi srednje Dalmacije putem trovanja pitke vode. Vi šta se pitate di di bolje je da se pitate kako san zaradija svoju misečnu plaću nemisleć i ne radeć.

  oko 4 godina prije
 • marks (Gost_1202)

  Potirat bandu Lopovsku sa Reničem na ćelu.Mala mu je bila plača od 230.000 Kuna.Vratit ga u Manitobu nogom u guzicu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1159)

  A kome se prodava cimenat 1970 g. Koje zablude, da 5700 zaposlenih. Heloooooooo. 2015 je godina! Automatizacija, kapitalizam, EU ... To sad radi maksimalno 570 ljudi. Nema više nesvrstanih, tita, robne razmjene .... Sad šta proizvedeš triba i naplatiti. I brate pun mi vas je k..... vas i lovačkih priča od prije 30, 40 godina. Tad ste bili mladi, mogli prcnit, sad ste stari i sjašite više

  oko 4 godina prije
 • 2235 (Gost_5164)

  Odgovara: # 371629

  goste 1159 kome smeta istina o DC, INI ,BRODOGRADILIŠTU iostalim tvornicama prije Helooooooooo. da bi ti bija pun k.......moraš ga imat ,za lovačke priče tribaš imat položen ispit. AKO SVE TO IMAŠ NAPIŠI IME I PREZIME!!!!!!!!

  oko 4 godina prije
 • 5678 (Gost_5164)

  Odgovara: # 371588

  ISTINA I NE TRIBA JE KRIT!!!!!!SVAKA ČAST !!!!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  " A ti lipi moj 2221 prestani čitat samo Matičku. Ima i pametnijega i školovanijega svita od nje, pa uči od onih koji znaju. Ili nemoj učit, ali nemoj bit toliko zabrinut pa stalno pitat "di, di,di???", jer ćeš se razbolit od brige ako se već nisi razbolija od Cemexa."

  Yebe se mene za tebe i za tvoj rak pluća. S druge strane, nije lipo želit nikome zlo. A s treće, koje je rješenje za škovace cile županije? Šta je županija radila sve ove godine po tom pitanju? Ja nisan reka da je DC JEDINO rješenje za škovace, nego jedino koje se nudilo, taman neekološko. Ne može se promatrati problem nespaljivanja škovac u DC-u izdvojeno od nerada županije da riješi ono šta je zakon prisiljava, kao i nemisleća poglavarstva Kaštela, Trogira, Makarske, vlaških sela i na kraju Splita, koji je istini za volju jedini vidno zainteresiran za rješavanje Karepovca kojega svi koristu nelegalnog kakav je bez mislit. S izuzetkom Keruma koji je novce za djelomičnu sanaciju Karepovca potrošija na zapadnu obalu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2221)

  "Ma dileme di ćemo sa škovacan? Otpustite po neradnika iz uprava gradova i županije i uaposlite mlade ljude koji oće radit i rješenje će doć. "

  A ko je odgaja te mlade? Sve je to isto gowno: copy - paste.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_169)

  Goste 2221 DC nije jedino rješenje koje se nudi. Zakon o otpadu daje rješenja od kojih je i mogućnost spaljivanja na zadnjem mjestu. Ali ti nisi doša do te lekcije. Svatko mora skrbit o svome smeću, a ne tuđe smeće u moje dvorište ili kako naši korumpirani političari rješavaju splitsko smeće (oko 60% ukupnoga županijskoga smeća) u dvorište onih koji nemaju smeća, bez obzira na posljedice. O tome se zadnjih deset i više godina puno govorilo i pisalo, ali ti čitaš samo one koji smatraju da triba sve spalit i svih nas skupa sa smećem. Ali i ja (ka isvi drugi po kojima pljucaš) mogu reć "yebe se mene za tebe i tvoje probleme i dileme".
  I nije istina da Županija ne radi ništa. Radi nered i dosad su napravili sve da se smeće spaljuje u DC-u za zaradu vlasnika firme i provizije onih koji će im to omogućit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Zakon o otpadu daje rješenja od kojih je i mogućnost spaljivanja na zadnjem mjestu. Ali ti nisi doša do te lekcije."

  To i kažem: jedino ponuđeno "rješenje" je odbačeno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Svatko mora skrbit o svome smeću, a ne tuđe smeće u moje dvorište ili kako naši korumpirani političari rješavaju splitsko smeće (oko 60% ukupnoga županijskoga smeća) u dvorište onih koji nemaju smeća, bez obzira na posljedice."

  Je li? A dok smo svi punili Karepovac (i još ga punimo) to je OK? Pa negdi smetlište triba bit, nećemo ga valjda stavit na Peristil ili na Brce, nego negdi di je najjeftinija zemlja i najmanja šteta, znači u vlašku. Slično je i sa skladištem nuklearnoga otpada: negdi mora bit, ali ne nužno ispod konja na Jelačić placu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "O tome se zadnjih deset i više godina puno govorilo i pisalo, ali ti čitaš samo one koji smatraju da triba sve spalit i svih nas skupa sa smećem."

  Ja samo vidin da Hrvati bez prisile "odozgo" ne mogu ove probleme riješit sami, bilo Lećevica, bilo Karepovac, bilo DC.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Ali i ja (ka isvi drugi po kojima pljucaš) mogu reć "yebe se mene za tebe i tvoje probleme i dileme"."

  Pa to ti i govorin: naš svit je veliko gowno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "I nije istina da Županija ne radi ništa. Radi nered i dosad su napravili sve da se smeće spaljuje u DC-u za zaradu vlasnika firme i provizije onih koji će im to omogućit."

  Pa normalno, kad su ih budale (mi) izabrali i trpili.:D

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3112)

  Županija nema što pričat o smeću jer ne postoji niti jedno zakonsko slovo o tome. Samo nadležnost o izgradnji CGO. Smeće je u nadležnosti JLS. karepovas je bija dobar kad se od ostalih gradova i općina ubira novac, isplaćivalo velike plaće i zapošljavala rodbina. Sad kad je brdo naraslo eto problema. Sad bi Split sve pribacija u vlašku koja otpad i ne stvara i zagadija svoju pitku vodu. Toliko o svijesti splićana. Na koncu račune plaćamo čistoći. Sve donedavno plaćali smo i sanaciju Karepovca. Nije se saniralo ni uredilo pa ja pitan di su novci? Neka mi ih vrate. Uostalom nedavno su bile i sudske presude da Grad Split ne može jednostrano zabraniti odlaganje otpada na Karepovcu. Kad smo već kod Karepovca njega ne mora ni bit. Ostatni dio nakon odvajanja može se odložit npr. na Bikarcu. Nije normalno da na 350 000 ljudi 2 CGO takve infrastrukture. Čisto rasipanje novaca. Na koncu odlaganje na Bikarcu ili lećevici financijski isto dođe jer i jedn i drugo su daleko.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_169)

  Točno, ali najveća šteta je stavit smeće u vlašku di se planira centar, jer je to krško područje iznad pitke vode koja puni Jadro. Je li to pametnome dosta ili triba još objašnjavat i nakon deset godin objašnjavanja.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Sad bi Split sve pribacija u vlašku koja otpad i ne stvara i zagadija svoju pitku vodu. Toliko o svijesti splićana."

  kad bi se iz Splita vratija svak odakle je, da vidiš kako bi se drukčije govorilo. Pogledajte samo osmrtnice, koliko ih se zakapa vanka Splita.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  A šta je "grad" Kaštela napravija po tom pitanju? 55000 stanovnika, a nema komunalne usluge, prijevoz, školstvo, kulturu, a tako ni gospodarenje otpadom, kako prijevoz i sabiranje, tako ni deponiranje. Jedino egzistiraju "gradske" vlasti.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9219)

  Kakav mora bit covjek za reci :yebe se mene za tvoj rak pluca?! Zaboravio je da sta gleda,to ceka. Je li on bas siguran da nece osjetiti to zlo na svojoj kozi? Ne dao mu Bog da se pokaje za te monstruozne rijeci.

  oko 4 godina prije
 • sise 1 (Gost_6266)

  "čovjek" presednik uprave,visine 1,53 m sa cipelama na take mislija je nama ostavit da se davimo u smeću.On će na kraju otići mami u Kanadu,kao što je sada uteka u Zagreb sa familijom.Triba mu sudit ovdi prije nego utekne.Vidošević-Radić-renić-linija zla za sve nas.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Vidošević-Radić-renić-linija zla za sve nas"

  zašto nisi nastavija ili započeja niz sa pravim krvnicima RH ekonomije? Čemu autocenzura?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2842)

  Nitko nije mislio je li bilo moguće otkupiti tvornice od CEMEX-a ? Ako su ih prodali Mađarima mogli su se dogovoriti Županija SDalmatinska s Ministarstvom gospodarstva ( Ivan Vrdoljak, vrijedan Ministar ) HNB ( ovi su još bolji od gore spomenutih ). Nije moguće da se u Hrvatskoj nije moglo naći kredita od 240 milijuna Eura za sve ono što su pametni Mađari dobili uz tri tvornice?
  Da ne govorimo o terenu, obali,centru turizma i niz koristi koja se može dobiti od Splita i splitskog okoliša. A mi vjerovatno nismo ni znali da se to prodaje uz bezcjenje , koga briga za to !?! To nisu naša posla.
  Borimo se za dio Savudrijske vale i svi smo zato da ne popuštamo Slovencima. S druge strane Kaštelanski zaljev, Split, Solin, Salona i ....td preprodaje se i nitko da se upita : "Zašto to mi nismo otkupili ?!?".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6196)

  Za gosta 2842
  Gustav Matoš: "Hrvatska nema dovoljno štrika da objesi sve Jude!

  Mi nismo to otkupili jer se za domoljublje ne daje mito.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  "Ako su ih prodali Mađarima mogli su se dogovoriti Županija SDalmatinska s Ministarstvom gospodarstva "

  Je li? A Jugovinil, Jugoplastika, Željezara, TLM, ...? Pa to je sve dio vranjinog dogovora, a ti bi se sad dogovara? Koliko ti je godin?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2842)

  Goste _9137 , što ste mislili "koliko ti je godin"?.Da se ošteti zajednica ( naša Hrvatska) godine nisu važne.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9137)

  Mislija san kako se ne sićaš rastakanja industrije u RH s početka 90-tih, kad je samo od Omiša do Trogira planski zatvoreno 22 proizvodna poduzeća, a uslužna i trgovačka neću ni računat, jer su manje bitna.

  oko 4 godina prije
 • Sve ima svoj vijek (Gost_6136)

  CE MIX = malo ovog malo onog a smeča na uvoz. auf Wiedersehen,

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska