hren

PROSVJED RADNIKA ADRIA ČELIKA
Još jedan u nizu mirnih prosvjeda održan je jučer pred kaštelanskim “Adria čelikom” gdje se okupilo osamdesetak bivših radnika koje je predvodio sindikalist Zvonko Šegvić koji se obrušio na stečajnog suca Jozu Čaletu, vlasnika “Adria čelika” Edgara Schumachera, ali i nadležne državne institucije koje se ne pokreću s mrtve točke kako bi se agonija ove tvrtke napokon završila.

- Što kazati za stečajnog suca koji se niti malo ne bori za prava radnika. Jedino to da ga može biti sram. Mora se sramiti, jer je za radnike, koji bi otvaranjem stečaja dobili tri plaće, kazao kako im nije potrebna ta crkavica. Takva izjava je skandalozna, puka sam i kazao mu da ga može biti sram.

Dok se istovremeno u firmi plaćaju telefonski računi od pet tisuća kuna, radnicima nema ni kune. U zadnje vrijeme je počela i rasprodaja imovine, prodaju se automobili, bageri...

Pa do kuda to ide, upitao se jučer Šegvić i najavio tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj će tražiti da se radnicima isplate potraživanja, i to s kamatama.

’Zvat ću i Kolindu...’

- Zahtijevamo po hitnom postupku da se isplate sve plaće, njih devet, ili da se otvori stečaj nad tvrtkom, kako bi radnici dobili barem tri plaće koje im u postupku pripadaju. Ako se to ne dogodi, ide tužba, jer nema više čekanja. I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je bila ovdje, ima svu dokumentaciju. I nju ću nazvati ovih dana da svojim autoritetom utječe na ovo, za nas, neodrživo stanje - poručio je Šegvić obrušivši se na vlasnika “Adria čelika”, pitajući se bi li ovo što radi u Hrvatskoj radio i Angeli Merkel u Njemačkoj.

- Bi li Schumacher u Njemačkoj radnicima devet mjeseci uskratio plaće, a za nagradu im dao otkaze - grmio je Šegvić optužujući pojedine sindikaliste koji su otišli u Njemačku kako bi pregovarali sa Schumacherom.

Franić: Sve ću reći radnicima

- Sramim se nekih sindikalnih ljudi i sidikata, iako sam i sam sindikalist - kazao je Šegvić komentirajući odlazak Joška Franića, regionalnog povjerenika Sindikata metalaca za Dalmaciju, koji se sa Schumacherom sastao u Muenchenu.

Naime, Franić je potvrdio da on i član povjereništva Lando Šiškov jesu putovali u Njemačku te da se razgovaralo o predstečajnoj nagodbi.

Za “Slobodnu” je Franić izjavio:

- Ako odluka o predstečajnoj nagodbi bude donesena, tražio sam od Schumachera da se radnicima odmah isplati plaća za prosinac 2014. godine. Kako se u predstečajnoj nagodbi vjerovnici odriču dijela svojih potraživanja, predložio sam da će se radnici odreći 30 posto svojih potraživanja nastalih s osnova neisplaćenih plaća u 2015. godini.

Naravno, to ću radnicima obrazložiti i tražiti njihovo mišljenje - kazao nam je Franić.

A na tu izjavu oštro su reagirali iz tvorničkog sindikata.

- Ovim putem javno pitam Franića koga on uopće predstavlja i odakle mu pravo da u ime nas radnika izjavljuje kako ćemo se odreći svojih potraživanja.

Deset dana ima da se vratio iz Njemačke s pregovora. Zašto nije sazvao skup radnika i kazao to javno pred nama? - pita se Josip Grbeša, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost_2386)

  sve će ovo riješiti kolinda i šegvić, koliki dohodak imaju za pravit zbrku :p:p

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1164)

  A sta ce sad zamjenik vozit? Cuja sam zva je ministr doc
  ce pomoc ovih dana

  oko 5 godina prije
 • gostu 1164 (Gost_8091)

  e moj gostu 1164 zamjenik se navozao i zabavio......niti sada nije bez posla......zar si zaboravio da je on još uvik podoban kadar

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8232)

  Zovi Kolindu odma. Nema šanse da joj što promakne obečat. Tu joj nema premca. Slikavanje i obečanja će vas spasit. Ajmo kraljice majko, naloži peči

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1089)

  Nezaposlena vecina radnika i sindikalista clanovi su ovh danas na vlasti i istoga su mentalna sklopa radi na crno i dobro zaradjuju ne placaju poreze a doma voze po dva auta ili motora vole biti blizu oltara a zapravo nista im nije sveto pravi divlji zapad..i prava su slika servsko komunisticika mentalna sklopa divlje da divljije ne moze biti i sad misle treba ih zaliti.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6033)

  ja san čuja da kolinda znade radit su bagerin'

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6209)

  sad će Kolinda šakom o stol...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6209)

  ...samo šta nije...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7194)

  Sprdačine...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3172)

  eto van na šta ste glasali za hdz i njihove nježne riječi država prije svega. e da van sad opet barenko fumar proradi od željezare, isti onaj što je nekoć smeta i bija simbol nedoraslog socijalizma naspram ovog lipog njemačkog kapitalizma. eto van država, doviđenja rad.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  zivio rad

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9181)

  amo Adria čelik

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  amo

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3243)

  Ja svaki put puknem kad vidim ovog uhljeba.( Šegvića)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7091)

  mi koji nismo dobili place pucamo cim cujemo kako bekic joska vjeran nikad nisu. Došli. Među. Ljude i obrazlozili svoje postupke, oni sigurno. Nisu. Bez placa zbog. Toga su i prodali vozila

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5187)

  A Vjeranovog pasata vozi odvjetnics od sumija.i to se zna

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1103)

  Moze joj bit? Vozi li vjeran ca? Cuja sam da je otisao?

  oko 5 godina prije
 • gost 5987 (Gost_4155)

  Odgovara: # 373856

  a baš je lipa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9163)

  koji salonski sindikalac.toliko ažuran ,toliko sposoban da je došlo do toga da prima veliku plaču, da se firma prodaje , da se aute i bageri prodaju ,a radnicima ne daje plaća. tako bi moglo i dite iz vrtića zastupat radnike..dokle kod sindikalci ne dile sudbinu radnika dotle od njiove borbe za radnička prava nema ništa.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1246)

  Vozi svoga fijata.Nije isa ca

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6169)

  Aiii

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1146)

  Pale li se lonci? Zaladilo je

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska