hren

IMA LI NADE ZA PODRUČJE BIVŠEG INA VINILA
Enver Moralić, vlasnik Kutjeva, definitivno se iskazao kao najspremniji među hrvatskim vinarima kad je riječ o povlačenju europskih potpora za razvoj sektora vinarstva. S druge strane, taj isti Moralić svojim nedjelovanjem na području bivšeg INA Vinila održava ruglo na najatraktivnijem i najperspektivnijem dijelu Kaštela.

Za restrukturiranje i konverziju vinograda, temeljem kriterija iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018., Moraliću su odobrena dva projekta ukupno vrijedna gotovo 28 milijuna kuna, pa će mu iz europske Vinske omotnice biti isplaćene potpore u visini 5,9 milijuna kuna.

Iako ne sumnjamo u vrijednost Moralićevih projekata u hrvatskoj vinskoj industriji, pitamo se kada će se već jednom pokrenuti uređenje prostora bivšeg INA Vinila kojega je Moralić zajedno sa partnerima iz tvrtke Lavčević kupio prije 11 godina.
Podsjetimo, tih su godina najavljivali velike investicije u turističke sadržaje na tom području vrijedne 150 milijuna eura koji su do današnjeg dana ostali mrtvo slovo na papiru, a u Kaštelima je područje bivšeg INA Vinila poznato samo po obitelji lisica koje tamo godinama žive i malim brodogradilištima na obalnom dijelu velikog kompleksa.

Hoće li se Moralićev Kemokompleks i splitski Lavčević već jednom pokrenuti i početi sa ozbiljnim investicijama na ovom području ostaje nam da vidimo iako je svako strpljenje građana Kaštela već pri kraju nakon agonije duge 11 godina.
Možda pomogne i upozorenje gradonačelnika Udovičića iz veljače ove godine kada je u odgovoru na vijećničko pitanje kazao da se neka rješenja mogu pronaći pri eventualnim izmjenama GUP-a u kojima postoji mogućnost da se u slučaju da stanje ostane ovakvo, cijeli prostor proglasi zelenom zonom. Ako ne, i nadalje ćemo sa tugom gledati jedno od najatraktivnijih područja na jadranskoj obali koje stoji zapušteno kao samo jedno od obećanja iz slavnog doba privatizacije i pretvorbe.


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • (Gost_241)

  nije čovik kriv .on se samo drži pravila iz kupoprodajnog ugovora. odgovorni su supotpisnici na ugovoru odnosno oni koji su prodavali društveno vlasništvo za koje se danas tvrdi od istih da je oteto ljudima zemljište za tvornicu. dali su oni uopće mislili na bivše vlasnike i jesu li imali namjeru obeštetit ih. jer ako je bivša juga otela ljudima zemlje za jugovinil onda je tu radilo i živilo od rada par tisuća ljudi. danas ne živi niko nego oni ko je kupija i oni koji su amenovali prodaju.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1108)

  Zašto mu je uopće "prodano" nešto za ništa i zašto ga je grad Kaštela oslobodio od plaćanja komunalnog doprinosa...da mora svaki mjesec platiti za nešto onda bi ili prodao ili nešto radio, ovako ispada da samo ucjenama se želi doći do svih želja za gradnjom a onda opet prodati nekome za velike novce!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2028)

  Gost 1108 pita zašto mu je prodano i zašto su ga oslobodili komunalne naknade?
  Zato što naši političari i livi i desni ne odgovaraju za ništa,a prodaju tuđe za male ili nikakve novce.Iso se dogodilo sa ADRIACHEMOM . Radnici nisu dobili ni mrvice sa stola te sad kupe boce po kontejnerima.
  Svi UMIROVLJENICI iz bivšeg JUGOVINILA nemaju mirovinu veću od 3.500 kn
  a oni sa 35 godina staža ispod 1800 starosna mirovina bez penalizacije ???
  Kako se sa ovakvim jadnim mirovinama može živit ???
  Neka nam odgovore oni koji se sada bore za VLAST i jedni i drugi?
  Država je HIPOTEKOM sjela na zemlju Adriachema,a radnicima Sudac i stečajni upravitelj nisu sudski štitili interese radnika? ZAŠTO?
  KORUMPIRANO DRUŠTVO OD VRHA DO DNA ,A NE ODGOVARA !

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6204)

  Tko je prodao Moralicu tvornicu i za koje novce?Bi li netko trebao odgovarat za to?Nikakvi uvjeti nisu postavljeni Moralicu za prostor tvornice osim usmenih.Zašto?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9123)

  hdz-zna!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6310)

  Ante Sanader je proda Inavinil za 4,5 mil DEM a toliko vridi samo snaga struje i vodovodni kapaciteti( infrastruktura)

  oko 5 godina prije
 • virhmeOd (Gost_103)

  :) u sukobu morala i novca; novac teško gubi :)

  oko 5 godina prije
 • polimerizacija (Gost_7164)

  ... za sve nejasnoće oko prostora bivšeg Jugovinila obratite se kooptiranom
  članu i saborskom zastupniku te uskoro mogućem i ministru koji će biti nagrađen tim mjestom zbogradi izvršavanja naredbi središnjice i poštivanjem
  stranačke stege ;););)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  "Hoće li se Moralićev Kemokompleks i splitski Lavčević već jednom pokrenuti i početi sa ozbiljnim investicijama na ovom području ostaje nam da vidimo iako je svako strpljenje građana Kaštela već pri kraju nakon agonije duge 11 godina."

  Neće. Ne bi ga nija pokrenija. Ne isplati se.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4199)

  envere kambelovac je uz tebe naprid punim jidrima

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1235)

  zakljucak..vecina judi..su ..glupi..lopovi..nesposobnjakovici i lazljivci..pa sad misle ..enver im je kriv..a on im se zapravo ruga;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  uvedite zakon da onaj ko ne privede svrsi objekt u roku od 5-7 godina neka plaća komunalnu naknadu u visini 150% uz dodatne troškove za sanacije i sve ostalo šta izmislite. doveja bi se svrsi i Palace i ex jugovinil i još puno toga.

  oko 5 godina prije
 • euroslavenopacifist (Gost_103)

  :p :p a ća si ti goste 2028? jesi li ti njiov oli naš? :p

  oko 5 godina prije
 • 1111 (Gost_547)

  Mene je samo strah da ce tu niknit visoko sa cega se pjeva par puta dnevno

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8577)

  nesposobnjakovici, jalovi i nizasta ,, svi politicari grada Kastela
  nepotizam, uhljebi, nesposobni ..
  dok stari komunjare, tudjmanisti, branitelji ne nestanu sa lica zemlje ..
  nema pomaka .. oni su kolpo morto za mlade

  oko 5 godina prije
 • timotije (Gost_9155)

  nece ni adriachem bolje proc

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  "uvedite zakon da onaj ko ne privede svrsi objekt u roku od 5-7 godina neka plaća komunalnu naknadu u visini 150% uz dodatne troškove za sanacije i sve ostalo šta izmislite."

  A da se "izmisli" sistem u kojem se isplati radit, umisto sustava u kojem se isplati samo trgovat?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_178)

  Tko je napisao ovaj članak. Potpisan je P.R. to su možda "public relations".
  Zašto se za prostor Jugovinila stalno proziva Moralić, a nikad Lavčević (ovje se usput spominje, a često se ne radi niti to). Lavčević je suvlasnik jednako kao i Moralić. Je li moguće da npr. ljudi povezani s Lavčevićem pokušavaju Moralića izbaciti iz posla i sve rade da ga blokiraju. Ili možda obrnuto. Već se davno mogla npr. povećati komunalna naknada za prostor koji nije priveden svrsi. Zašto se to ne radi. Možda zato jer bi oni koji npr izbace Moralića iz posla morali plaćati velike naknade. Ili obrnuto. Vjerojatno nikad nećemo saznati što se stvarno događa, a priče koje se lansiraju u javnost su samo prodavanje magle.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3071)

  Odgovara: # 377051

  Dragi moj goste 241, ovo upravo piše jedan od bivših vlasnika svoje didovine koju su mu oteli u ono doba za dobrobit države i tvornice i radnika koji su tu radili, jer bilo je vrime moraš dati jer ti sve jedno otmu. Bila je to didovina od koje smo kao vridna obitelj živili obrađujući svaki njezin centimetar. Onda dođu 90-tih na vlast i priprodaju našu didovinu.Svi oni su onda i danas veće rvatine od nas kojima su oteli pa ponovno oteli.Ali najvažnije je da nas nisu uništili ni oni ni ovi. I dalje se živi ponosno i pošteno od svoga rada, a ne j... politike.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4233)

  goste 178, ne vidim da je u članku Moralić više prozvan od Lavčevića, već samo na početku stoji usporedba uspješnoga vinara i čuvika komu nije stali do projekta čiji je vlasnik u Kaštelima. Lipo ti pri kraju piše "Hoće li se Moralićev Kemokompleks i splitski Lavčević već jednom pokrenuti i početi sa ozbiljnim investicijama na ovom području ostaje nam da vidimo iako je svako strpljenje građana Kaštela već pri kraju nakon agonije duge 11 godina."

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2071)

  (Gost_3071) Odgovara: # 377051
  oni onda nisu bili rvatine jer in nije bilo isplatno.70-ih godina su šetali sa fasciklama po kaštelanskoj rivi u grupama i normalnom svitu prodavali pamet da se budi hrvatstvo. danas kažu da su "platili laštru" nisu, lažu jer su radili i po aerodromu, i po bankama i po bolnicama i dobijali stanove. jedino oni koji su radili u prosvjeti nisu smili predavat i premješteni su na druga radna mista. toliko o kaštelanskim rvatinama koji se danas guraju u politiku jer im se isplati. mi ostali promatrali smo onda i promatramo danas ,radili smo onda i živili od svog rada šta pokušavamo i danas. mirno spavamo a ufam se da ima boga

  oko 5 godina prije
 • eyuroslavenopacifist (Gost_5208)

  za gosta 1111 :p oli naša voljena domovinica R.H. nije demokratski dovoljno uljuđena pa se jemaš ničeg bo(L)jat? :p

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1001)

  ćaća se vraća!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6220)

  Ćaća je bija luda i bit će!!
  Triba tražit ko je drma od 70-te do 80te i pogledat šta mu familija danas posjeduje...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6220)

  Zamislite ekonomiju di bi se na novu vrijednost plaćalo 5% PDV-a, a na ostalo 25.
  Samo na špekulacije i šverc, i kamatarenje 66% pdv-a...
  Odma bi se banke ostavile kredita/udica za peljanje nekretnina i uložile novac u nešto produktivno.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6220) (Gost_2071)

  ti koji su drmali uto vrime nisu imali ništa više od čovika koji je radija u jugovinilu, dobija stan od jugovinila, sagradija vikendicu u sevidu ,voza auto i dicu školova.
  ćaća nije bija luda .on je funcut ,a kakvi je doša zna se

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  "Bila je to didovina od koje smo kao vridna obitelj živili obrađujući svaki njezin centimetar."

  A od čega ste živili od kad su van oteli zemlju?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6220)

  Ako si glup za vodit grad nemoraš bit glup za prepisat od drugoga!!!
  Bi li austrijanci onamo poslali 6 puta godišnje komunalce da sve lipo pokose i urede, a vlasniku poslali račun za održavanje??
  Kad bi komunalci ondi posadili 200-300 Koštela ili Oraha, pa od toga napravili lipu uredjenu park-šumu, virujte mi da bi ovaj to odma proda nekom ko bi tu nešto gradija ili bi gradija sam!!!
  Da se to namravilo prije 20 godina, već bi imali park šumu u gradu, i nazdravljali moraliću šta to tako leži...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  "Da se to namravilo prije 20 godina, već bi imali park šumu u gradu"

  Da se "u ono vrijeme" tolo išta napravit, ne bi se rušilo i kralo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2239)

  Evo se svima uključenima tresu gače :)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_299)

  Moralic iznajmluje hale brodarima, Cianu, razno raznima, ko zna kome i koga u gradu briga .. Na osnovu cega i kako se mogu prostorije na T1 lokaciji iznajmljivat Cian-u da odlazu tu otpad ili gradjevne hale za ovo ili ono ?
  Zasto uopce odlagat otpad u Lecevici kad mos onda komodno i na podrucju Jugovinila

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8095)

  inšoma moralić zarađije na rentanju jugovinila

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2214)

  "inšoma moralić zarađije na rentanju jugovinila"

  A neko je zaradija pogodovanjem prodaje moraliću. Sve je logično.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3173)

  Ima ondi kockica u vlasništvu kojekakvih mutikaša koje sad ucjenjuju moralića i oće ozbiljan novac za parcele i hale računajući da će moralić tit okrupnit parcelu.
  Ovi ih ne yebe, i zato pišu protiv njega!
  Ali taj je veči komunist i nemogu mu ništa...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5557)

  trevija san ga jedan put u merkatora
  bi je ništo nervozan

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska